REPORT

 

Venom

Venom je jméno pro komiksového hrdinu Spider-Mana přímo fatální. A opravdu, jako by chtělo dostát své „špatné“ pověsti, strhla se v posledním týdnu na Ostravsku nejen kolem téhle akce nemalá aférka. Nakonec to (přinejmenším první kolo) dopadlo když ne dobře, tak uspokojivě a line-up kromě Shimona (Ram Records) s MC Shortsonem představil i Subfocuse (Ram Records) a Future Prophecies live (Subtitles / Breakbeat Kaos).

 

S Inspiralem na kafíčko, s Beaty na bednu

Za to, že se podařilo na klubovou akci zabookovat line-up, za který by se nestyděl žádný tuzemský festival, vděčíme náhodě. Hraní pro Future Prophecies a Subfocuse v Rakousku padlo, chlapi nechtěli sedět doma na zadku, a protože byli poblíž (a protože Subfocus věděl, že ho předtím chtěli do Frýdku – Místku na původně zamýšlenou Ram Records Night), rozhodli se přijet jen „za cestu a pár drobných za hotel a účet na baru“). No není to krása? Škoda jen, že kvůli oné aférce asi hodně lidí vůbec nevědělo, že něco takového na Venomu bude. Návštěvnost by určitě byla větší.

Ale to už předbíhám. Hodně zábavné pro mě ten večer byly asi dvě věci. Když jsme s Yadelem a Fluem vyzvedávali Simplyho, zatroubili jsme mu pod oknem a z nově otvírané kavárny vylezl usměvavý InspiralX62. Když jsme pak dorazili do Kulturního domu válcoven plechu (se Simplym, bez Inspirala) a začalo se hrát, malinká Beaty si s Beetem předávala back2back nejen šavle na mixáku, ale i bednu. Příchozí to zespodu nemohli vidět, ale ze stage to byla docela dost zábavná show. Beaty uvolnila místo, Beet odsunul bednu, zamíchal desku, uvolnil místo, Beaty přisunula bednu, vylezla na ni, zamíchala desku a tak to šlo pořád dokola. Větší show předvedli už jen Future Prophecies.

A už zase předbíhám. Pravdou je, že tahle část večera pro mě uběhla hodně rychle. Flu zahajoval set nesmrtelnou klasikou Messiah od Konflictu, zkoušel hrát i trochu atmosféricky, ale nakonec to bylo spíše techy a deep. Yadel pokračoval podobně i neurofunkově, pak postupně nastoupili Therapist a Kyanid s nu school jump-upem. Za celý večer zazněla hromada hitů, hlavně All That Jazz od Freshe (4x), Back To The Roots od Jonnyho L (3x), X-Ray od Subfocuse (3x), Dreadlock od Future Prophecies (2x) a tak dále.

Warlords Rising, warlords fighting, warlords killing

fsShimon zas tolik nepřekvapil. Začátek byl nadějný, ale zbytek (v podstatě ta část hned po úvodním rewindu) se ničím nevymykala. Prostě klasický nu school jump-up versus charakteristický zvuk labelu Ram Records, akorát precizně a rychle míchán. Zato Future Prophecies! Nestihli přijet dřív, takže nebyl čas na zvukovou zkoušku a všechny ty mašinky, míchačky, laptop, ságo a trumpetky se musely zapojovat uprostřed rozjeté party. Future Prophecies se ovšem podařilo udržet atmosféru napjatého očekávání a když konečně celý ten cirkus rozjeli, bylo na co koukat!

Richard hrál na saxofon a nějaký druh melodiky, ťukal do laptopu a do hlubokých basových linek pohupoval dreadatou hlavou jako bojovně naladěný medvěd. Tony sratchoval, mixoval, troubil na jakousi trumpetku jako na stadiónu, divoce gestikuloval na všechny strany (i za sebe, kde stála „bandička“) a skákal jako blázen. Dreadlock se povedl a když se ozvala Messiah, tentokrát ale remix od Noisie, definitivně jsem se zbláznil i já. Tak moc, že jsem na zlomek vteřiny vážně uvažoval o stage divingu. Vynikající vystoupení s jedinečnou atmosférou!

Subfocus potěšil svým vlastním zvukem, přesněji řečenou svou verzí nu school jump-upových i ne-nu school jump-upových pecek. Vrcholem jeho setu byl pro mě osobně samozřejmě jeho X-Ray a remix (taktéž jeho) Baronovy Squelch. Když k ránu nastoupil MKS z Easteku, nebyl jsem už schopný věnovat mu pozornost a vzhledem k tomu, že Yadel nejdříve odvážel Angličany na hotel do Ostravy, měl jsem dobrých čtyřicet minut na to, abych spolu s Fluem a Dani pomalinku umíral spánkem v pozici zoufale znaveného spokojence. Ale rozhodně nelituju. Big up Venom, respect 2 Kyanid!

Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016