REPORT

 

Report z druhé části MFF Karlovy Vary

V sobotu v podvečer byly během závěrečného ceremoniálu MFF Karlovy Vary vyhlášeny výsledky soutěže celovečerních hraných filmů, rozdaly se ceny za nejlepší výkony a celý 9. ročník byl slavnostně ukončen. Přečtěte si report z druhé části karlovarského festivalu, který pro vás připravil Lapte.

 

4. - 9. den mezinárodního filmového festivalu - Karlovy Vary

Máme za sebou 40. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a je na čase bilancovat:

První část reportu z 1. - 3. dne najdete zde.

IV. den

Čtvrtý den festivalu odstartovala sekce soutěžních dokumentárních filmů ve které se postupně představí 17 snímků ze všech koutů světa. „Výběr filmů do soutěžní sekce je omezen především tím, že byl přijímán pouze 35 mm formát, na kvalitní projekci videofilmů festival bohužel nemá podmínky. Do soutěže jsou vybírány filmy, které se u nás ještě nepromítaly a které za sebou nemají příliš dlouhou festivalovou historii, ze zhruba stovky kandidátů zbude většinou kolem dvaceti snímků. V letošní kolekci převažují filmy ze střední a východní Evropy – diváci měli možnost vidět například ruský dokument Alexandra Gutmana (loňského člena dokumentární poroty) Hledání štěstí o tom, co zbylo ze Stalinem zamýšlené republiky pro Židy, budované od roku 1934 na Sibiři nebo běloruský snímek Bože můj režisérky Galiny Adamovičové o sedmasedmdesátileté ženě, která z cementu vyrábí náhrobní plastiky.

Z celovečerních filmů čtvrtého festivalového dne stojí za zmínku rakouská krimikomedie Siletioum. Hlavní roli tu mají ošuntělý detektiv, tajemství místní katolické školy a černý humor. Brenner (Josef Hader) je šejdířským soukromým detektivem ve stylu Phila Marlowa a v téhle zápletce jen o chlup unikne pádu na tvrdé dno. Pracuje pro jeden obchodní dům, ale najednou je vtažen do života Konstanze Dornhelmové. Je to dáma z vysoké společnosti, dcera prezidenta salcburského festivalu umění, a zcela nedávno ovdověla. Její zesnulý manžílek halasně kritizoval místní katolický seminář, kde byl jako někdejší student sexuálně zneužíván. Konstanze se domnívá, že jeho smrt je výsledkem nějaké hodně špinavé hry — a tohle podezření je potvrzeno pohledem na jeho exekuci, která se objeví ještě před úvodními titulky. Vyústění je nakonec daleko od toho, co původně naznačovala režie, ale scénář se bude líbit milovníkům konspiračních teorií.

Ve večerních hodinách jsem se vydal do klubu Rotes Berlin, kde probíhal koncert pražské kapely, postavené okolo Michala Pavlíčka "Juniora" - Gang Ala Basta, které dokázala během několika minut dostat celý klub do příjemného varu. Malou vadou na kráse celého vystoupení bylo jen nesnesitelné horko v klubu.

V. den

Jeden z klasiků westernového žánru, americký režisér Sam Peckinpah, by se letos dožil osmdesáti let. V Karlových Varech mu proto byla věnována jedna ze sekcí, v níž je publiku představeno šest Peckinpahových filmů a dva dokumenty, odkrývající zákulisí natáčení. "Sam byl při natáčení vždy velmi nekompromisní. Měl jasnou představu o scénách, které chce točit, nebylo snadné s ním o záběrech diskutovat. V životě mimo kameru to byl geniální gentleman, který nezvyšoval hlas, nemluvil sprostě a ctil ženy. Jakmile byl však na place, měnil se ve zvíře," říká herec L. Q. Jones. "Fascinovala ho romantika amerického západu, ale jeho westerny nesou i morální poslání. Velmi často se opakuje motiv hrdinů na cestě, poutníků bez domova. Jistě to souvisí i se Samovým neklidným životem," dodává L. Q. Jones.

Do Karlových Varů přijíždí jeden z očekávaných hostů Gael García Bernal, na nějž se těšila především ženská část publika. Mexický herec je známý díky svým posledním filmům Amores perros či Špatná výchova. Zde představí nový snímek režiséra Waltera Sallese Motocyklové deníky, v němž hraje mladého Che Guevaru.

Z filmů, které jsem tento den shlédnul bych asi vyzvihnul sérii krátkých filmů, které se promítaly od 15:00 ve velkém sále hotelu Thermal. Pásmo 13 krátkých filmů obsahovalo různorodá témata. Za zmínku stojí filmy jako:

Roach (šváb) - Krutá černá komedie, inspirovaná skutečnými událostmi, vypráví příběh člověka a švába.. a to, jak jeden zabije druhého.

Panorama(Panoráma) - Rodina vyráží na dovolenou. Její členové začnou ovšem jeden po druhém mizet. Hodně netradiční road movie.

Park (Park) - Pět docela obyčejných lidí se seznámí se svými prvotními instinkty a začínají se chovat jako psi.

Spattans Vag (Cesta Platýse) - Cesta platýse začíná v Severním moři a pokračuje i po jeho smrti do restaurace a od stolu nespokojeného zákazníka do chřtánu divoké lišky;)

VI. den

Hlavním hostem letošního Fóra nezávislých se stal americký scenárista a režisér Alexander Payne. Filmař, kterému se dostalo uznání i mimo svět „nezávislé“ filmové tvorby, uvedl čtyři svoje snímky včetně nejnovější Bokovky (Sideways), za níž letos v únoru obdržel cenu americké akademie za nejlepší adaptovaný scénář.

Americký herec Jeremy Davies, který včera ve večerních hodinách přicestoval do Karlových Varů, doprovodil dnes v 19.00 projekci snímku Larse von Triera Manderlay.

Z filmů šestého festivalového dne mne zaujal snímek - A Problem With Fear or Laurie´s Anxiety Confronting the Escalator (režie: Gary Burns)
Laurie má fobii skoro ze všeho: z výtahů, pohyblivých schodů, přecházení přes ulici, ze špaget v červené omáčce, z hlasitého mluvení na veřejnosti a především  z vážného vztahu. Jeho sestra pracuje ve firmě s názvem Globální bezpečnost a dá Lauriemu prototyp právě vyvinutého bezpečnostního systému. Speciální software upozorní na hrozící nebezpečí, zatímco bezpečnostní náramek vycítí nositelovy obavy a zavolá pomoc. Zdá se však, že Laurieho strach nakazil celý systém, jenž byl původně navržen k ochraně. Ve městě zavládne bouře strachu se smrtícími důsledky... Erin, neurotický zaměstnanec Globální bezpečnosti, který přijde na poruchu v počítačovém systému, navrhne Lauriemu, aby se zabil. Jen to by prý mohlo celý problém vyřešit... Temná komedie o tom, co se stane, když se globální bezpečnostní systém zblázní.

Z doprovodného programu stojí za zmínku vystoupení trip-hopového projektu Khoiba, které proběhlo v klubu Rotes Berlin.

VII. den

Známá izraelská herečka Evelyn Kaplun přijela na karlovarský festival uvést soutěžní film Taková krásná země režiséra Eyala Halfona. Evelyn Kaplun není v Karlových Varech poprvé: V roce 1999 zde obdržela cenu za nejlepší ženský herecký výkon v dramatu Janini přátelé, jež se odehrává v Tel Avivu během války v Perském zálivu a které natočil její manžel režisér Arik Kaplun.

Osmdesátiletý mistr japonského animovaného filmu Kihačiro Kawamoto převzal na karlovarském filmovém festivalu zvláštní ocenění - medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění). Kawamoto ocenění převzal z rukou náměstkyně ministra kultury Petry Smolíkové a za přítomnosti umělecké ředitelky karlovarského festivalu Evy Zaoralové. Večer pak uvedl projekci svých dvou snímků - Šípková Růženka a Kniha Mrtvého.

Filmy, které mne zaujaly tento den jsou:

Nyócker (Distrikt) - režie: Áron Gauder

Divoký celovečerní animovaný film „made in Hungary“, který rozhodně není pro děti, přináší politicky nekorektní, drsnou vizi současné východní Evropy předvedenou na mikrokosmu zchátralého budapešťského 8. distriktu se špatnou pověstí. Obyvatelé 8. okrsku představují multikulturní směs. Maďaři, Romové, Číňané, Arabové, Američané a Němci žijí v této budapešťské čtvrti společně s několika policisty, prostitutkami a zvířaty. V okrsku je možné všechno, a také se to stane. Diváci mají možnost nakouknout do dobrodružného života pouličního gangu a rodin jeho členů, který je plný humoru, každodenního zločinu, cti, lásky a sexu, kamarádství a potyček. Maďarsko-cikánská modernizovaná verze Romea a Julie. Film, který má potenciál stát se kultovním nejem v Evropě.

Citizen Ruth (Občanka Ruth) - režie : Alexander Payne

Šílená černá komedie odehrávající se na pozadí střetu názorů na potrat. Ruth (Laura Dernová) je mladá pouliční feťačka bez stálého bydliště, kterou opětovně zatknou. Soud si uvědomí, že je už popáté těhotná, a navrhne jí jako řešení nežádoucího těhotenství potrat. Brzy po propuštění se Ruth stane předmětem sporu zastánců práva na svobodnou volbu matky a jejich odpůrců, zastánců práva na život nenarozeného dítěte. Film ovšem nešetří ani jednu ze zúčastněných stran. Obě jsou stejně fanatické a pokrytecké. A Ruth taky vůbec nezáleží na tom, jestli donosí své páté dítě, nebo ne, ale pouze na penězích, které ji obě strany nabízejí. Film uvedl režisér Alexander Payne, který se mimo jiné stal jednou z nejoblíbebějších tváří letošního festivalu.

Nezávislá kamera, cena udělovaná od loňského roku Českou televizí nejlepšímu filmu v sekci Fórum nezávislých, připadla letos argentinskému snímku Mrtví (Los Muertos) režiséra Lisandra Alonsa. Minimalisticky natočený film o muži, který se po propuštění z vězení vrací domů a musí proto na člunu překonat dlouhou cestu džunglí, je poetický a zároveň mysteriózní, především ale vyniká velice intenzivním a osobitým vizuálním stylem. Oficiální vyhlášení proběhlo na party České televize, která se konala v Poštovním dvoře.

VIII. den

Americký herec Jeremy Davies, který včera ve večerních hodinách přicestoval do Karlových Varů, dnes doprovodil v 19.00 projekci snímku Larse von Triera Manderlay. S Trierem spolupracoval Davies už na první části trilogie s názvem Dogville, výrazné role ale vytvořil například i v Soderberghově přepisu sci-fi románu Stanislawa Lema Solaris (2002), v sadomasochistické komedii Sekretářka (Secretary, 2002)

Z pátečních filmů bych chtěl vyzvihnout opět filmy z fóra nezávislých a to:

Kachní sezóna - (Temporada de patos) režiséra Fernanda Eimbckeho. Neděle, 11 hodin ráno. Flama a Moko jsou čtrnáctiletí kluci, nejlepší kamarádi už od dětství. Před nimi je další nudná neděle: v prázdném bytě bez rodičů, s počítačovými hrami, pornočasopisy, kolou a objednanou pizzou. Zdánlivě klidný konec víkendu se však brzy změní v nečekaně bouřlivý den. Nejdřív vypadne elektrický proud. Pak se objeví sousedka Rita, která chce použít jejich troubu, aby upekla narozeninový dort. Krátce nato dorazí roznášeč pizzy Ulises - ovšem o 11 vteřin později, než měl. Odmítá ale odejít bez zaplacení... Za zdánlivě banálními předměty každodenního života, jako jsou rodinné album, nevydařený dort, počítačová kopaná nebo ošklivý obraz s motivem kachen, se ukrývají skutečná témata filmu: rozvod rodičů, osamělost, zmatek dospívání, přátelství a sexualita stejně jako frustrace dospělých. Nízkorozpočtová černobílá komedie plná absurdního humoru, vtipných dialogů a naprosto přirozených hereckých výkonů. 

Reality Shock - (režie: Stanislaw Mucha). Absurdní dokumentární komedie završuje východoevropskou trilogii Stanislawa Muchy, jejíž první dvě části Absolut Warhola a Střed byly uvedeny v předchozích ročnících karlovarského festivalu. Tentokrát nás Mucha přivádí do zalesněné oblasti Polska a představuje nám svéráznou komunitu podivínů, připravených kvůli politickým a ekonomickým změnám a rozšíření Evropské unie na východ o poklidné a naprosto izolované vegetování. Poněkud zmatečným a rozhodně originálním způsobem hledají kontakt s „novou dobou“. V baru zasvěceném Leninovi či mezi dobře naloženými hrobníky se prostřednictvím Muchova filmu setkáváme s naprostými „cizinci“, kterým je koncepce Evropské unie stejně nepochopitelná jako UFO, jež před několika lety navštívilo jejich vesnici.

Z doprovodného programu stojí za zmínku festivalový koncert skupiny Mig 21, který začal o půl desáté večer v Poštovním dvoře.

IX. den - slavnostní ukončení festivalu

Během závěrečného ceremoniálu MFF Karlovy Vary byly vyhlášeny výsledky soutěže celovečerních hraných filmů. Hlavní cenu festivalu Křišťálový glóbus porota jednoznačně přisoudila polskému filmu Můj Nikifor, trofej převzali režisér Krzysztof Krauze a producenti Juliusz Machulski a Wojciech Danowski.
Zvláštní cenu poroty získal izraelský snímek Taková krásná země a ocenění za nejlepší režii převzal polský režisér Krzysztof Krauze za snímek Můj Nikifor.

Nejlepší ženský herecký výkon tento rok předvedla polská představitelka filmu Můj Nikifor Krystyna Feldman a ocenění za nejlepší mužský herecký výkon porota rozdělila mezi Luca Zingarettiho (Za bílého dne) a Uriho Gavriela (Taková krásná země). Zvláštní uznání poroty si zasloužil režisér japonského filmu Večeře u Noriko Sion Sono.

Slavnostní zakončení festivalu letos doprovodil postmoderní film noir – Sin City Roberta Rodrigueze. Projekci doprovodil herec Michael Madsen, jenž si v něm zahrál po boku Mickeyho Rourka nebo Bruce Wililise a kterého známe například z obou dílů Tarantinova Kill Billa nebo z poslední bondovky Dnes neumírej.

Z filmů posledního festivalového dne mne asi nejvíce zaujal snímek režiséra Larse von Triera - Manderlay.V druhé části plánované „americké“ trilogie, založené na motivu USA jako země neomezených možností, uvádí dánský enfant terrible Lars von Trier znovu na scénu postavu Grace — hrdinky svého předchozího snímku Dogville (Bryce Dallas Howardová, známá z Vesnice M. Nighta Shyamalana). Grace a její otec se z Colorada počátku 30. let přesouvají do Alabamy, na starou plantáž jménem Manderlay, kde jsou konfrontováni s děsivou krutostí a nespravedlností otroctví. Není divu, že Grace nemůže zůstat stranou a rozhodne se zasáhnout. Ovšem s jakým výsledkem — pořádky udržované celá desetiletí se hroutí, ale osvědčí se výuka otroků demokracii?

Festivalová znělka:

Na závěr festivalu do Varů zavítal režisér festivalové znělky David Ondříček. Doneslo se mu, že jeho dílko vyvolalo mezi diváky rozporuplné reakce a tak se netajil obavami. „Snad nedostanu rajčetem do hlavy,“ Diváci, kteří si znělku neoblíbili, nesnášejí především údajně nepříjemně působící záběr s porodem a vůbec celou sekvenci před karnevalovým výstupem. Vadí jim též použitá hudba.

I mezi kritiky z internetové Festivalové kritické ústředny se rozhořel boj o znělku (ke stažení na stranách festivalu www.iffkv.cz), jenž zuří na chodbách festivalu. Letošní znělka opravdu budí emoce: už od poloviny festivalu se v sále ozývají výkřiky "Fúúúj..!

Duhové kolo:

Návštěvníci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary již potřetí překonali sami sebe. Na doprovodné dobročinné akci Duhové kolo vyšlapali opět více než vloni a přispěli tak třem neziskovým organizacím celkovou částkou 482 977 korun. Na slavnostním ukončení akce předala symbolické šeky Soňa Křítková ze správní rady Nadace Duhová energie Skupiny ČEZ.

Festivalová statistika:

Akreditovaných účastníků 7167

Akreditovaných účastníků 12 112
Z toho:
    - Festival Pass 8473
    - filmových tvůrců 361
    - filmových profesionálů 968
    - novinářů 569

Prodáno 142 506 vstupenek

Projekcí 517

Kolem 2000 baťůžkářů z řad především studentů se ubytovalo v průběhu deseti dnů konání 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech ve stanovém městečku na stadiónu AC Start v městské čtvrti Tuhnice.

Skoro polovina kontrolovaných restaurací, hospod, barů, pizzerií a stánkových prodejců během 40. ročníku mezinárodního filmového festivalu šidila své zákazníky a nebo jinak porušila předpisy. Vyplynulo to z pětidenních kontrol České obchodní inspekce během festivalu.

Karlovarské Ozvěny:

V Praze se budou filmy z MFF promítat do 22. července, v drtivé většině půjde jen o jednorázové projekce.

V nabídce se objeví například i vítězný snímek hlavní soutěže Můj Nikifor. Jeho příběh vznikl podle autentických údajů o životě Epifana Drowniaka, proslulého jako naivistický malíř Nikifor Krynický.

V distribuci bude uvedena také už představená Bokovka amerického režiséra Alexandra Paynea, který byl hostem festivalu, klasický western Butch Cassidy a Sundance Kid, který ve Varech doprovázel udělení ceny Robertu Redfordovi, a diskutované Sin City - město hříchu režisérů Roberta Rodrigueze, Franka Millera a Quentina Tarantina, které festival uzavřelo.

Program pražských "ozvěn" nahlíží do všech sekcí této prestižní přehlídky. Představuje sedm filmů hlavní soutěže i dva tituly soutěžní sekce Na východ od západu. Nejvíce titulů poskytly oblíbené Horizonty, které pravidelně sbírají oceněné kandidáty z posledních filmových přehlídek ve světě.

Fórum nezávislých zastoupí snímek Distrikt, což je maďarská  verze South Parku, či Doo Wop, o němž se proslýchá, že je to  nejlepší film z Paříže od Godardova U konce s dechem.

Loni nabídly ozvěny v Aeru a Světozoru během dvanácti dnů 24  snímků, letos je jejich počet dvojnásobný.
Bližší informace naleznou zájemci na internetových adresách www.kinosvetozor.cz a www.kinoaero.cz.

Tímto můžeme 40. ročník mezinárodního filmového festivalu považovat za ukončený, zbývá jen dodat že 41. ročník MFF začne v hotelu Thermal 30. června 2006
Takže za rok na viděnou v některém z karlovarských kinosálů či klubů;)

Kompletní tisková zpráva o festivalu zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016