REPORT

 

Report z Motion Control s Dieselboyem

Jablunkov je na severní Moravě u polských hranic zastrčené městečko. Ale přesto má svou drum & bassovou scénu, reprezentovanou především Ibogainem. DJ z dvoiky.troiky a producent vystupující pod pseudonymem Tango byl jedním z lidí, kteří na akci Motion Control přivítali amerického Dieselboye s MC Messinianem.

 

Hydeki z BassTillBeat crew: "Nemám rád clownstep."
Dieselboy a Messinian: "CLOWNSTEP!" (začali simulovat jízdu na běžkách)

Dieselboy se prý po cestě divil, že jede hrát do tak malinkého klubu, jako je jablunkovské Rock Café. Limitovaná kapacita 350 lidí se pro vydařenou klubovku ukázala být postačující. Zatím ale ještě nebylo tak horko. Za gramci teprve začínala mladičká Beaty, která možná jednou bude dalším holčičím objevem tuzemské taneční scény. Už vidím výkřiky budoucích fanoušků: Tak drobná a hraje tak tvrdě. Beaty má před sebou ještě dlouhou cestu. DJ Kamion je už o něco dál, ale zas má tu nevýhodu, že není malinký, drobný, ani křehký. Aspoň hraje ještě tvrději.

Atmosféra řádně zhoustla, aspoň dle mého názoru, když nastoupil Kyanid z dvoiky.troiky. I když rozhodně nejsem z těch, kteří by souhlasili s jeho bráněním nu school jump-upu, Kyanidův nástup si od teď vždycky rád vychutnám. Tak jako v Jablunkově. Vedle gramců připravené desky střídaly velkou rychlostí jedna druhou, Kyanid teasoval současné hity s klasickými peckami, které válcovaly taneční plac už v roce ’97 a celé to mělo neuvěřitelnou energii. K tomu rapoval a občas i zpíval stále lepší a lepší MC Tweety Twizta. Občas předvedl i trochu beatboxu. Pro mě je Tweeťák momentálně jednoznačně nejzajímavějším MC u nás. Působí přirozeně, přitom ovládá dav a v rozhodujících chvílích umí mlčet!

Těžko říct, kdo z ústřední dvojice diktoval víc. Dieselboy se tvářil soustředěně, přesto do rytmu divoce kýval hlavou. Z toho, co hrál, se skoro mohlo zdát, že Noisia předcházející pondělí v Praze na Bukanýru byla jakousi Američanovou předzvěstí. V průběhu svého setu Dieselboy sklouzl až k trackům, které navzdory své temnotě rytmikou připomínaly zprofanovaný jump-up. Později tvrdil, že hraje všechno, aby se bavili všichni. V kombinaci se zapáleným MC Messanianem (jeho nekompromisní rap byl hodně strhující) to každopádně vidím jako velký zážitek a tleskám. Vždyť tam bylo vedro jak na Sahaře!

Pozadu nezůstala ani dvojice Ibogain (Tango) & Lamat natož Reverb. Obojí byly sety zkušených producentů, kteří kromě vlastní starší (přesto po hříchu stále málo známé) produkce a vlastních horkých novinek hráli i další tuzemské producenty. Což je rozhodně věc, která české drum & bassové scéně kvůli některým promotérům tak nějak pořád chybí. Přitom zkušených producentů a zároveň DJů máme dost! A vždy, když se někdo z nich postaví za gramce, ukáže se že i na velkém zvuku znějí jeho tracky hodně dobře. Proto uvítám víc akcí s line-upem jako měla Motion Control – pro české junglisty jsou stejně sexy jako pro Želvy Ninja April O‘Neilová.

Foto: Breakzine – Elis
Celý foto report na
www.breakzine.cz.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016