REPORT

 

Report z Free Mondays in Abaton od Eeteeho

Jednoho krásného dne, bylo to pondělí, jsem chtěl procházku Starým Městem zakončit v Roxy a podívat se na tradiční Free Mondays. Naštěstí jsem neminul plakát, lákající na "nové" FM v Abatonu. Jak tam tyhle vypečené večírky probíhají se dočtete v reportu.

 

Jednoho krásného dne, bylo to pondělí, jsem chtěl procházku Starým městem zakončit v Roxy a podívat se na tradiční Free Mondays. Nakonec jsem se musel spokojit s kafíčkem v N.O.D, protože sál Roxy byl zavřený. Naštěstí jsem neminul červený plakát lákající na „nové“ Free Mondays (FM) v Abatonu. A jak tam tyhle vypečené večírky probíhají, to jsem zjistil právě začátkem tohoto týdne. Podívejme se tedy do Abatonu…

Zajímalo mě hlavně jak obyvatelé hlavního města přistoupí na posun mejdánku mimo centrum. Nečekal jsem velkou návštěvnost, ale to, co jsem viděl, mi málem vyrazilo dech. Ručičky analogových hodinek ukazovaly něco kolem deváté večerní a v Abatonu téměř plno, o další hodinu později už bylo poměrně obtížné procpat se davem téměř kamkoliv. Později mi došlo, že většinu lidí přilákaly vystupující kapely – Roedeer, Southpaw a Nana Zorin.

Po nezbytném odevzdání prázdné lahve od coly a odzbrojení u vstupu jsem zamířil přímo do nejvyššího patra abatonského komplexu. Zde právě vyhrávali Roedeer. Silný zvuk se rozdováděnému davu zamlouval, nicméně tančila spíše něžnější část publika. Jak by také ne, když Roedeer čítá samé fešné pány :o). Zvukově nejvýraznější součástí jejich vystoupení bych označil bicí. Bubeník pumpoval do aparatury jeden úder za druhým a v kombinaci s klávesy vytvářel podmanivou hypnotizující atmosféru. O klávesy se staral baskytarista kapely způsobem, který mě tak trochu pobavil. Zmáčknuté klávesy připevnil kousky gafy (hodně pevná lepící páska) tak aby držely akord, pohrál si s efekty a za stále znějící plochy se dále věnoval svému strunnému instrumentu.

Roedeer sklidili zasloužený aplaus, poté jsme zaslechli něco málo tracků z Algidance chill-outové kompilace a pak už se za DJský pult postavil Airto. Obecenstvo se ale začalo rozcházet, a tak jsem šel raději prozkoumat horní bar. Nabídka drinků mě moc překvapila, na Prahu příjemné ceny, pivko za 26,- ale třeba ani kafíčko za patnáctikorunu nebylo špatné. Ostatním drinkům už reklamu dělat raději nebudu.

Pojďme se podívat do spodního sálu. Zde se, stejně jako nahoře, střídal DJ s kapelou atd. až zhruba do půlnoci, odkdy už hráli jenom DJs až do rána bílého. Ale honem zpátky ke kapelám, vlastně už jenom k jedné – Nana Zorin. Slyšel jsem je na této akci poprvé a mile mě překvapil hlavně jejich dredatý vokálista snědé pleti, který si vystoupení nehorázně užíval. Slyšet jsme mohli jak pomalejší houpavé reggae, tak ostré taneční tucky s rovným beatem. Reakce lidí výborné, ruce každou chvíli nahoře a skákalo se hlava nehlava.

Na horním sále ještě hráli Southpaw, ale ty mi k srdci nějak nepřirostli a tak zábava pokračovalo spíše v poloze „u stolu a dobrého moku“ :o). O krátkou rozcvičku pro mé končetiny se postaral ještě Josef Sedloň, který to dole pořádně rozbil oblíbenými breakbeaty. Nevím čím to, ale v poslední době mě vždy roztančí. Asi to bude tím, že on sám si to za mixem hodně užívá a protančí celý svůj set. A tak to má přeci být, že? :o).

Přeci jenom pondělí se přehouplo do úterý a nastal čas odejít do hajan. Free Modays v Abatonu  se tedy osvědčily. Příští pondělí nás čeká zase další mejdan, tak doufám, že se tam sejdeme a většina vás neodejde po posledním koncertu.

Hodnocení:

+ všichni vy, kdo jste si našli cestu do Abatonu
+ zvuk na horním podiu
+ ceny drinků na baru
+ vstup zdarma
+ střídání kapela/DJ (pro mě osobně)
- to samé pro někoho jiného :o)
- fronty na dámských záchodech po skončení jednotlivých koncertů
- většina lidí po koncertech vyklidila prostor

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016