REPORT

 

Stylový report z Noční Směny

Přinášíme veselý report z další části klubovky Noční Směna.

 

Zápis ze stranického sjezdu ÚV-KSČ svolaného u příležitosti zhodnocení pětiletého plánu, tzv. „pětiletky“

Stranický sjezd ÚV-KSČ svolaný na páteční večer dne 11. listopadu 2005 u příležitosti zhodnocení pětiletky proběhl dle avizovaného programu. Dostavila se většina pozvaných soudruhů ředitelů z krajských a okresních buněk KSČ a rovněž i řadoví členové KSČ. Přítomni byli soudruzi z průmyslových podniků, odborů, maloobchodů a taktéž členové proletářské mládeže KŠČ, pionýrů. Mimořádnými hosty byli soudruzi ze spřátelených socialistických republik – jmenovitě soudruh Czernobyl, který byl včele delegace z Německé demokratické republiky a soudruh Torres z Kubánské socialistické republiky.

Zahajovacího slova významného sjezdu se ujal zasloužilý soudruh Sanny, který nastínil základní body večerního programu. Soudruh Sanny se rozhovořil především o roli rodiny, jakožto základní jednoty státu a vyzval všechny ženy v domácnosti, aby pomohly při plnění další náročné pětiletky. Spolu se soudruhem Sannym vystoupil jeho soudružský kolega ze severočeské krajské organizace KSČ – soudruh Pety. Oba hovořili takzvaně na přeskáčku a u mikrofonu se střídali. V tu dobu se projevila určitá nedisciplinovanost některých členů, kteří ještě nebyli na sjezdu přítomni. Část z nich se opozdila, avšak ne každý se dostatečně omluvil. Předsednictvo strany očekává, že si okresní a krajští soudruzi předsedové sjednají ve svých řadách pořádek. Byla to však jejich škoda, protože proslovy obou soudruhů byly kontinuálně koncipovány do programu večera. Soudruh Pety neopomněl zdůraznit význam mládeže při budování socialistického státu.

Na oba členy partaje navázal s mimořádně plameným a emotivně laděným projevem soudruh Nailer, jenž je soudruhem ředitelem svazu maloobchodních prodejen JEDNOTA. Na začátku sebekriticky přiznal, kde máme ještě mezery a rezervy. Ty jsou především v rozvoji maloobchodu na vesnicích a menších obcích. Slíbil, že do další pětiletky posílí spoje pojízdných prodejen JEDNOTA a to o celých 50%. Řekl, že má za sebou již jednání se soudruhy ze státního podniku ŠKODA, kteří se zavázali vyrobit každý rok  o 50 autobusů více, které pak poslouží jako pojízdné prodejny. Zdůraznil však mnohonásobně převažující úspěchy. Tím je především rozšíření sortimentu pečiva a mléčných výrobků. Zákazníci se mohou těšit na nové jahodové a jablečné jogurty, které se budou vyrábět z přebytků sklizně jednotných zemědělských družstev. Dále se zlepšilo zásobování toaletním papírem a to na základě dohody s Národním papírenským podnikem ve slovenských Topoľčanech. Konzumenti si nově mohou zakoupit mandarinkový kompot v konzervě dovážený ze spřátelené Kuby. Z NDR se již druhým rokem dovážejí toaletní mýdla z lesní vůní, o které je na trhu velký zájem. Zvýšil se také počet dní v týdnu, kdy je k dostání maso a naopak se zkrátily fronty na ovoce. Gratulujeme! V tuto chvíli už byla aula zasedání téměř zcela naplněna.

S dalšími projevy se předstoupili slovenští soudruzi ze socialistického svazu těžce pracujících v hutním a strojním průmyslu. Byli to pán súdruh Hrdzavý a pán súdruh Škaredý. Seznámili všechny přítomné s vývojem v oblasti těžkého a hutního průmyslu v Československu, což ihned dokázali čísly. Všichni přítomní byli ohromení tím, o kolik byl původní plán překročen. Jen namátkou. Ostravské hutě splnily na 135%, Košické prémyslové závodzy měly splněný pětiletý plán s půlročním předstihem a zavázaly se navýšit plán na další pětiletku o 25%. Následoval nekonečný výčet technických zlepšení, která vyvinuli dělníci společně se soudruhy ze Sovětského svazu. Mimo jiné se zavázali zvýšit těžbu uhlí a uranu na severu Čech, a proto bude nutné, aby několik bezvýznamných vesnic ustoupilo těžbě. Občané však budou odškodněni v duchu socialistického státu; budou jim přidělené špičkové byty v nově budovaných sídlištích, kde budou dostupná lékařská střediska, jesle, školky a základní školy, maloobchodní prodejny a kulturní objekty. Vše budou mít takříkajíc u nosu. Takovýto projev musel mít odezvu v podobě aplausu, během něhož stávali soudruzi a soudružky ze židlí.

Po nich už byl dán prostor hostům sjezdu, kteří účastníky seznámili s jejich úspěchy a případně předali názorné rady. Nejvýznamnějším hostem byl čelní představitel komunistické strany NDR, soudruh Czernobyl. Sdělil nám své pocity z předešlých projevů a v kontrastu s nimi nás seznámil s metodami NDR. Naši němečtí bratři posílili především v oblasti automobilového průmyslu. Začal se vyrábět nový Trabant kombi, který prošel bez sebemenších problémů všemi bezpečnostními testy a zatěžkávajícími zkouškami. Při rychlosti 45km za hodinu nový trabant odolá čelnímu nárazu s plastovým patníkem. Trabant byl testován na berlínské autostrádě, v Krkonoších, kde se osvědčil přední pohon. Na střechu lze složit třeba kočárek a do auta se snadno natěsná až tříčlenná rodina. Pro svou oblibu zvýšili produkci nám velmi známých motocyklů značky Simson. Zavázali se, že výměnou za vládní vozy Tatra k nám vyvezou několik chlebařských vozů Robur, zeleninových vozů IFA a podělí se s námi i výkonné sanitní a ambulantní vozy značky Barkas, které jsou nově vyráběny se čtyřtaktním motorem. Naopak by uvítali naši pomoc v dovozu ošacení. Východoněmeckým ženám se nedostává elegantního spodního prádla, proto byla započata jednání s národní podnikem Triola. Dodal, že je třeba podpořit i větší a hlubší družbu mezi mládeží z Československa a NDR. Českoslovenští pionýři a svazáci byli pozváni na týdenní výměnný pobyt k naším západním sousedům. Jedná se především o umístění do rodin bydlící v Karl-Marx Stad, Halle, Lipsku, Magdeburku, Zwickau a Drážďanech. Na úplný závěr požádal o zapůjčení nové řady seriálu My všichni školou povinní, kterou nadabují přední němečtí soudruzi herci.

Úplně na závěr promluvil kubánský atašé. Požádal o prohloubení hospodářské pomoci v oblasti průmyslu a strojírenství. Na oplátku nabízejí cukrovou třtinu, dodávky ropy přes Atlantik a lahodné načervenalé pomeranče a mandarinky bezpeckové. Českým studentům nabídl možnost studovat na prestižní Che Guevarově univerzitě v Havaně. Naopak kubánští pionýři přiletí pomoci s letošní mimořádnou úrodou brambor a chmelu.

Několik poznámek na závěr.
Sjezd byl rušen imperialistickými podvratnými živly, které upořádaly provokativní vykořisťovatelský večírek na ambasádě Liquid, kde se vyskytovali kapitalisti z Velké Británie a nebo třeba Řecka – ne třeba připomínat, že obě země jsou ve válcechtivém paktu NATO. Je spodivem, že soudruzi z STB nezasáhli na takovýto revoluční výpad, kterým chtěl Západní krvelačný svět, podrýt pilíře budování krásného socialistického státu pro náš všechny.  

Osobně chválím pionýrky ze severočeské buňky, které se bravurně a se ctí zhostily rozdávání ovoce. Nějaký sabotér uvedl na plakátech vytištěných u příležitosti sjezdu, že ovoce pochází ze Západního Německa. Samozřejmě je to lež a viník už byl náležitě potrestán. Ovoce bylo zasláno jako zdravice od našich přátel z celého světa – jmenovitě Socialistické republiky Kuba, Bulharské lidové republiky, Korejské lidově-demokratické republiky a Komunistické buňky v Palestině. Pionýrky se staraly o zábavu, podporovaly družbu. Na příště však doporučuji delší sukně. Také chci vyzdvihnout úsilí soudružky Zuzany Zuzaninovny, které se promítlo v její uvědomělosti. Velké díky za pomoc při organizaci jmenovitě patří soudružkám a soudruhům: Martě Martininovně  z Jablonce , soudruhu fotografovi Karlu Michajloviči, Martě Martininovně z Turnova a samozřejmě mnohým dalším.

Doporučení na závěr: 
Soudruhům kádrovníkům doporučuji, aby do posudků promítli oblečení jednotlivých přítomných členů a delegací, případně na ně vhodně ale důrazně apelovat, aby nenakupovali ošacení v Tuzexu. Potom to zavání sabotáží. Neméně musí nesmlouvavě potrestat nepřítomnost mnohých členů.

Celkově se dá objektivně říci, že sjezd proběhl v podstatě dobře, mnohé plány byly mnohonásobně překročeny a všichni přítomní se zavázali na navýšení plánů do další pětiletky. Soudruzi a soudružky se již nyní těší, až se vrátí ke své práci, ke svým strojům, na svá pole a svými výsledky se budou moci pochlubit za dalších pět let. Ať žije Mír. A pamatujte, že mír uhájíme i za cenu války!

Vypracoval kulturní referent Krajského výboru, soudruh Jan Honzovič.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016