REPORT

 

Killa Kela v Lucerně - report od FlyBoyEdy

Minulý čtvrtek navštívil Prahu kultovní londýnský beatboxer Killa Kella, který je prý tím absolutně nejlepším zástupcem této specifické disciplíny, a to rovnou světového formátu. Přijel si zpropagovat své nové album Elocution, přičemž svými schopnostmi ohromil celý Lucerna Music Bar. Náš FlyBoyEda byl u toho. Podrobnosti se můžete dočíst v jeho reportu.

 

Máte-li rádi disciplínu zvanou beatbox (schopnost vyprodukovat na ústa či rty co nejvíce zvuků najednou), pravděpodobně se pro vás datum 19.1.06 stalo velkou událostí, na kterou se jen tak nezapomíná! Do Prahy a s ní už takřka neodmyslitelně spjatého Lucerna Music Baru totiž přijel londýnský maestro Killa Kella, aby nám názorně předvedl, co že to představuje titul "nejlepší beatboxer na světě". Ne, tentokrát se skutečně nejednalo o žádné promotérské zveličování anebo důmyslnou past na potenciální návštěvníky, tentokrát šlo o maximálně zábavnou a výjimečně příjemnou "hudební" realitu.

Killa Kella k nám nepřijel jen tak náhodou, zatoulal se do Prahy v rámci propagačního turné ke svému novému albu Elocution. To se může pochlubit několika hitově ambiciózními skladbami a neméně zajímavými hosty (např. Roots Manuva a Neneh Cherry), ale ani náhodou nedisponuje takovou porcí pozitivní energie, jakou nám sympatický Killa Kella naservíroval se svým support kumpánem MC Tripem (UK). Jejich společné vystoupení by se dalo charakterizovat jako strhující živelná smršť, se kterou se atmosféra na albu absolutně nedá srovnávat! Pravda, Killa Kella vypadal jako pobledlá mrtvolka s velkou šancí na angažmá v reklamě na kokain, ale jinak předvedl věci, o kterých si spousta jeho konkurentů může nechat jenom zdát. V rámci jeho zhruba hodinu a půl dlouhého vystoupení (plus mínus autobus) jsme si mohli vychutnat několik skladeb z již zmiňované novinky Elocution (Rave of the Future, Jawbreaker, Secrets atd.), nějaký ten freestyle, ale především a hlavně úctyhodnou beatboxovou exhibici, která všem přítomným doslova brala dech a po právu se dočkala bouřlivé ovace!

Killa Kella je na svou zběsilou UK papuli schopný vyloudit takřka jakýkoliv zvuk, což nám ostatně toho večera velmi názorně a přesvědčivě dokázal. Už si ani nevzpomínám, co všechno jsme od něj vlastně slyšeli za zvuky, ale bylo to vystoupení vskutku famózní až dech beroucí. Od nejrůznějších a dost často značně bizarních zvukových variací jsme se dostali až k živému provedení jeho skladeb i skladeb mnohem známějších ale i přesto zvukově velmi progresivních umělců. Na své si přišli zejména fanoušci zvuku moderní urban music, a to především v režii geniálního producentského dua The Neptunes, ale i Timbalanda a v současnosti na tvůrčím vrcholu se nacházejícího Scotta Storche. Elegantní beatboxová kombinace elementů typických pro uk rap a precizního zvuku výše zmiňovaných producentských es zněla úžasně!!! Killa Kella neměl coby velmi schopný multivokalista sebemenší problém vystřihnout si Snoopa s Pharellem (Drop It Like It's Hot), Bustu Rhymese opět s Pharellem (Light Your Ass On Fire), Babyho s Clipse (What Happened To That Boy), Kelis (Milkshake), Roots Manuvu (Witness (1 Hope)), nesmrtelné Soul II Soul (Back To Life), Missy Elliott (Get Ur Freak On) a takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho. Zkrátka a dobře: maestro Killa Kella se toho večera nebál vůbec ničeho a nikoho! Mnozí protagonisté onoho bb dýchánku, ať už se jednalo o beatboxery či DJe, koketovali také se zlámanými beaty (někdo si troufl na lehčí d´n´b, někdo to pro změnu rozjel ve velkém a drsném jungle stylu), a tak toho večera nehrozil ani ten nejmenší náznak hudebního stereotypu. Killa Kella válel, MC Trip kolem něj kroužil, poletoval, hulákal, přikyvoval a oba nadšeně komunikovali s publikem. Kdo tam nebyl, neuvěří, jaký to byl pekelný nářez! Ke konci, když už se Killa Kella s pražským publikem rozloučil, za podpory DJe Skeletrika se mikrofonu znovu chopil MC Trip a sám dokonal dílo zkázy v opravdu hutném hip-hop featuring jungle stylu.

Velký obdiv a respekt patří i zástupcům domácí beatboxové scény. Trojice borců v sestavě Cossiga, Jezus (ten mě z celé cz bb scény baví snad úplně nejvíc, nikdo totiž není takhle ujetě-šílený, big up!) a velmi mladý bb másta Johny Týpek (pokud v takhle útlém věku vykazuje tak hrubou beatboxovou nekázeň, jednoho dne se o svůj beatboxový trůn bude muset obávat i samotný Killa Kella!) předvedla velmi solidní zvukově-pohybové kreace, které místy dosahovaly decentně perverzního nádechu, ať už každý zvlášť anebo všichni tři dohromady, wow, moc dobrý kluci! Když pak ke konci všechny mikrofony osiřely, za gramci opět zaúřadoval UK DJ Skeletrik a zahrál moc příjemné urban placky, jenž byly naprosto kompatibilní se zvukem celého večera, to už jsme ale byli jednou nohou na cestě směrem k domovu…

Z nenápadného večírku v příjemně zaplněném Lucerna Music Baru se vyklubal až překvapivě skvělý zážitek, minimálně pro všechny fanoušky zběsilé disciplíny zvané beatbox, modří už asi vědí, ostatní snad příště nepromarní unikátní příležitost skvěle se pobavit…

Povedený a hlavně výstižný foto-report naleznete na hip-hopovém serveru Bbarák.

http://www.killakela.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016