REPORT

 

Report z Vivacity+ od Myclicka

Mínus, mínus a zase jenom mínus... Teploměr už se maličko opakuje a rtuťovitá náplň si záporné hodnoty letos opravdu oblíbila. Jaké šance má vlastně člověk, aby tuhle nekonečnou zimu vůbec přežil? Buď může jezdit z konečné na konečnou, být zalezlý v pelíšku a nevystrkovat nos a nebo... Nebo se třeba jednou za měsíc vypravit na houseboat U Bukanýra a ohřát se na párty Vivacity +, kde se tentokrát objevila celá sestava stejnojmenného bookingu.

 

Lednová edice se silnou čtyřkou!

Chlapci z agentury Vivacity mají svůj večírek na sympatickém houseboatu na Vltavě každý čtvrtý pátek v měsíci a ten lednový pojali opravdu velkolepě. Sice opět bez MC Picarda, zato však v kompletní sestavě, takže pokud v tom chcete mít od začátku pořádek, zde jsou jména hlavních protagonistů pátečního výletu prostorem i časem: DJ Cubik, DJ Trnqua, DJ Diome a DJ Tvyks. Ne, na Dys Martina jsem nezapomněl, ale vzhledem k tomu, že je tento večírek především pro všechny fandy house music, Martin svou rozlámaností poněkud vybočuje z řady... Startovní výstřel, který se nad vltavskou hladinou rozlehl úderem desáté hodiny večerní, jsem bohužel neslyšel a na místo činu dorazil zhruba s hodinovým handicapem, jenž byl zaviněn tradičními pátečními povinnostmi. Vzhledem k pozdní docházce návštěvníků pražských klubů, kteří si ze zápisů do třídní knihy stále nic nedělají, přicházejí bez omluvenek a jasně tak aspirují na dvojku z chování, budu na místě stejně první, druhý, možná třetí a DJ bude hrát tak maximálně rybičkám v akváriu, které jsou jak známo němé a neumí bohužel projevit žádné nadšení... Špatný odhad!

Závodník Cubik na start, připraví se Diome!

Hučelo to tu jako v úle, ale kdo z vás někdy viděl úl na vodě, že? První vteřiny k rozkoukání v novém prostředí (s nezbytným zamlžením brýlí) byly poměrně překvapivé. Žádní vrstevníci či postarší publikum, jak bývalo na Bukanýru, potažmo na akcích Vivacity + zvykem. Dostaveníčko si zde dala omladina s věkovým průměrem pod dva křížky, více ne... A to omladina v hojném počtu a ke všemu už značně netrpělivá. Pro začínajícího Cubika bylo poměrně hračkou dostat publikum do varu. Jednak se každý potřeboval zahřát po mrazivé procházce noční Prahou, oba barmani se navíc starali o rychlý přísun alkoholu do jedné nohy i do té druhé a Kubovi hrál do karet i prvotřídní zvuk, v němž se dalo listovat jako v přehledném slabikáři s obsáhlým rejstříkem. Pak už stačilo jen sáhnout po správné, osvědčené, fungující a hlavně pumpující desce a začalo vrtění do stran, zdvihání nohou a kroucení boky. Za léta strávená po klubech se Cubik obstojně naučil, kterak s publikem zacházet, což v praxi vypadá takto: od samého počátku nevolit přehnané tempo, když známou věc, tak v zajímavém remixu a nesahat po bezduchých a nasmyčkovaných exhibicích bicích automatů, ale po skladbách, z nichž je příjemně u srdíčka a u nichž se těšíte na další minutu, kterou s nimi strávíte. To byl třeba případ New Order, kteří bezpečně v půl dvanácté zaplnili parket tak, že místo tu sice ještě nějaké bylo, ale ne zrovna na rozdávání. Mít tenhle zvuk doma, asi by mě musel můj zaměstnavatel do práce vozit, protože bych z jeho opojení přestal vycházet mezi lidi. :)

Spát se má doma!

Ve tři čtvrtě na dvanáct si už u gramofonů své nádobíčko začal připravovat čím dál více vlasatější Diome a pár minut nato došlo ke střídání stráží. Nejprve jsme si díky jednomu vtipálkovi vyslechli z white labelu starší projev prezidenta Bushe a mně se při této prolínačce podařilo Dioma nachytat na švestkách. Těžko říci, co bylo pravou příčinou, každopádně plzeňský host tu právě vytvořil první kopanec v mixech, tedy věc u člověka, který míchá přesněji, než ten nejdokonalejší super počítač, naprosto nemožná. Zřejmě šlo o pouhou "osahávačku" pro něho nepříliš známého prostředí, protože dále už mohl přebírat jen hodnotné ceny v populární soutěži Nejčistší mix. Co se týče samotné hudební produkce, ihned po projevu amerického prezidenta, který hudební krejčí zahalil do slušivého kabátku, byli na přetřesu dne belgičtí Spirit Catcher. Ať už coby autoři těch atmosférických kousků vonících dálkami a romantikou, tak schováni pod pseudonymem Only Freak u značky Freerange Records a následně i jako remixéři povedené parodie na osmdesátá léta skrze přemíchnutou Mega Bit Me pro Offshore Funk. Báječná trilogie, jen co je pravda! Potěšil také bootleg Let´s Dance, v němž si původní interpret (tedy David Bowie) ani neškrtl a také tu na tanečníky zabrala pro mě ještě stále neohraná Don´t Hide It od Alexkida v onom acidovém remixu Joshe Winka. Vašek však poté nezůstal věrný pouze aktuálnímu zvuku, ale sáhl i po stařičké klasice From Disco To Disco od Whirlpool Productions. No a zatímco se zamilované párečky při tom parketovém natřásání téměř milovaly, z reproduktorů to okolo jedné hodiny Mylovalo. Zapomeňte na Drop The Pressure, tady se loňský objev Mylo představil coby zdatný remixér a práce mu šla přitom hezky od ruky. Když se na Bukanýr dostavil DJ Tvyks, měl co dělat, aby si bez bodyguarda či mačety vůbec proklestil cestu od dveří k DJskému pultu. Houseboat o víkendech doslova praská ve švech a překvapivě se nikomu na nábřeží při těchto teplotách příliš nechce. :) Velkým nešvarem této noci se stalo klubovkové zázemí za DJi. I když stanové městečko pro bezdomovce bylo až za Vltavou přes kopec, pět jedinců pohrdlo postýlkami u rodičů a nemělo nic vhodnějšího na práci, než si přijít schrupnout spánkem spravedlivých právě sem. Škoda, mohlo být o maličko volněji a dýchatelněji.

Mini Plastique v podání Tvykse.

Ten, kdo propásl párty Plastique v klubu Radost FX přesně před týdnem, mohl si užít jakýsi mini profil této noci, která se specializuje na electro house zásluhou jednoho z rezidentů, tedy DJe Tvykse. Ten i zde nastoupil poměrně zostra a zelenou měly opět kytary. Stejně jako v případě Plastique tu éterem zněli Alloy Mental, Mobyho Go! v remixu Funk Masters, francouzští Justice, ani on se neubránil vábení bootlegů a tak došlo i na Pharrella s Gwen Stefani a jejich aktuální Can I Have It Like That. A věřte nebo ne - také Madonna s Hung Up, kterou každý den slyšíte kdekoliv se jen šustnete nejméně pětkrát, aniž byste o to stáli... Jenže k ušklíbnutí se nad panem DJem či lámání hole nad jeho hrou nebyl vůbec důvod. Vše je totiž v tomhle světě o nabídce a poptávce. Publikum se téhle pop hvězdičky zřejmě ještě stále nemůže nabažit a tak následoval po prvních notoricky známých tónech vzrušený ryk. Nezbývá nic jiného, než nad mistrovou odvahou opět smeknout pomyslný klobouk - holt ví, jak na ně... Šikula :)

Poměr desek a CDček, přičemž přehrávač zůstal důmyslně ukryt pod hromadou kabátů visících na háčcích, byl u všech mixujících DJs (s výjimkou Dioma) 1:1 a také Trnqua v electro houseovém duchu od tři čtvrtě na tři pokračoval. Nezůstalo však pouze u tohoto stylu, Pavel ho zhruba po půlhodince s Texas od Benjamina Thevese opustil a tak se dostalo i na depešáckou I Feel Love ve verzi, pod níž je podepsán Danny Tenaglia, kdy si tu podmanivou basovou linku celý Bukanýr řádně užival. A když jsme u pondělních návštěvníků Prahy, kteří šmahem vyprodali Sazka Arenu, nostalgie z jejich odjezdu a napjaté očekávání dalšího turné byly z jednotlivých protagonistů večírku Vivacity + cítit. Cubik ještě přihodil po čtvrté hodině ranní vlastnoruční vizi DJe Raie, který zase do slušivé podoby oblékl Personal Jesus a tahle parta tu během večera zazněla ještě s jedním příspěvkem.

Také v Cubikově ranním setu se oprášila například Dice od Finleye Quaye, tak jak ji přemíchali do Prahy si právě své saky paky chystající Layo & Bushwacka! a hodně zpátky jsme se ohlédli a na atmosféru starých párty Shake zavzpomínali skrze stále nesmrtelnou a přesto už čtrnáct let starou Passion od Gat Decor. Místo tu však našla také další klasika a sice Deee Lite s Groove Is In The Heart. To už se dalo konečně na Bukanýru hýbat i lépe dýchat a každý centimetr skrovného místečka k dispozici byl tak využit pro taneční kreace. Oba barmani měli plné ruce práce, přesto se však zvládali s početnou návštěvnickou obcí vypořádat s přehledem i úsměvem na rtech.

Konečná stanice, prosíme vystupte! A do zimy...

Velká ručička byla náhle na šestce, malá na pětce a já řešil klasické dilema. Vyrazit do toho děsivého mrazu nebo si poslechnout druhou část Tvyksova vybraného vkusu? Nastupující únava a právě prožitý náročný týden však o sobě dávaly čím dál častěji vědět. :( Jedno je jisté... I když se tahle čtyřka asi hned tak na stejném místě nesetká, pokud máte rádi house ve všech jeho podobách a přelivech, rozhodně s návštěvou pokračování této noci neváhejte. Vivacity + je skutečnou výkladní skříní tohoto stylu a pokud zrovna netrpíte fobií z velkého počtu lidí na malém místě, pak je tahle párty určena právě pro vás. Brzy nashledanou a díky za prima páteční večer vám všem, kteří se o to zasloužili...

foto: Wwera wwera@post.cz 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016