REPORT

 

Report z Café Del Mar v Altea od Ivana Myslikovjana

Café Del Mar. Rozhodně pojem pro každého, koho alespoň trošku muzika zajímá. Věděli jste však, že míst s tímhle názvem je po světě několik? Mně to prozradil až Ivan Myslikovjan, který si v tom španělském, v městečku Altea, fouknul v půlce března do sága. Narozeniny tu slavil Hector Lopez a oslavenci zahrál také DJ Vectif. Nadšený byl Ivan natolik, že po návratu sedl k počítači a psal a psal, až napsal report, z něhož je ta atmosféra opravdu cítit. A pokud snad raději zíráte na fotky, tak ty máme pro vás také. Ivane díky!

 
Příběh, který vám budu vyprávět, bude trochu více osobní, než jste asi zvyklí číst. Hudba je ale pro mě osobní záležitost, protože vychází přímo ze srdce a tak to taky ze sebe dávám nejen skrze svůj saxofon, ale i pomocí slov. Navíc si myslím, že slovo má velkou moc a je za ním skrytá potencionální energie, která každého jedince ovlivní podle jeho povahy a založení. Proto si přeji, aby jste se naladili jen pozitivně a bez předsudků:-)))

Od ledna 2006 je DJ Hector Lopez rezidentním dj Cafe Del Mar – Altea! Je to malé město na pobřeží Španělska (přímo naproti Ibizy). Tento podnik je "vlastní dítě" klubu CDMar - Ibiza (loni oslavil 25 let od založení), který určitě znáte díky skvělým CD kompilacím chill-out hudby. No a protože majitelé slyšeli naše společné cd "Spanish Emotion", natočené loni v Benidormu, pozvali mě na březnovou speciální akci, abych se tam předvedl společně s Hectorem. Tento večer se stal také oficiální oslavou Hectorových narozenin!

Vyrazili jsme 16. 3. do Madridu a já jsem se už těšil na těch 25 stupňů C°, které tam vládly! Na letišti nás už čekal Hectorův kamarád DJ Dani, který je dj španělské TV. Všechno fungovalo jako "na drátku" a tak jsme jeli k Denimu pro desky, dali si malou večeři a vyrazili směrem Alicante, Benidorm, Altea, což je cca 500km. Čtyři sta km po dálnici, která se klikatila jako had, a pak okrskami. Příjemné teplé počasí, kde bylo cítit mízu, vlhkost, půdu a sůl ve vzduchu; pár příjemných zastávek u pumpy, kde vždy probíhalo malé občerstvení skvělým španělským pivem a těmi malými dobrotami, které nabízejí usměvaví a velmi aktivní číšníci:))) Pak už jen konečná stanice v Café Del Mar. Šli jsme na malé přátelské očekávané setkání s majiteli a dali si pár drinků. Všichni jsme byli hodně pozitivně naladěni a shodli se na následujícím programu pro příští dva víkendové dny! Vyrazili jsme zpět do nedalekého Benidormu a tam jsme se zastavili v malém, útulném podniku "Montparnase". Tady jsme se zdrželi až do ranních hodin. Poslouchali muziku, kecali s kamarády (Hector zde vyrůstal a dosud tady má trvalý pobyt) a popíjeli Bacardi s Colou a tak podobně… Pak kolem půl deváté ráno jsem se jeli konečně ubytovat:-) Měli jsme dobré zázemí ve skvělém hotelu.

Odpoledne nás čekalo první setkání s přáteli Hectora v jedné malé restauraci na pobřeží, kde jsme hodovali na plodech moře a všem, co k tomu patří! A to už byla páteční noc a my se připravovali na první párty v Café Del Mar. Pátky tam bývají klidnější než soboty, ale my jsme byli připravení to tam pořádně zahřát na následující sobotní hlavní párty! Celou noc začal DJ Roman Carey a my s Hectorem jsme se přidali až po půlnoci. Bylo to takové deepové mazlení s přítomnými lidmi. Hector hrál krásné desky, kde jsem měl spoustu prostoru pro své saxování:-))) Od prvního mixu bylo jasné, že to lidi baví a to byla voda na náš housový mlýn:-))) Stál jsem tam v tom prostoru a prožíval si génius loci tohoto prostoru a vychutnával tanec lidí, kteří dávali jasně najevo svoje pozitivní reakce na naše vystoupení.

Později dorazil DJ Deni a vystřídal Hectora. Jeho vystoupení nebylo nijak zvlášť plánováno, protože kamkoliv přišel, vždycky tam po něm někdo chtěl podpis. Nejinak tomu bylo i CDM! Pochopil jsem, že má ve Španělsku díky televizi velkou popularitu. Navíc já jsem už z našeho setkání (v klubu Vyhlídka v Brně) věděl, že hraje výborně a není to tedy jen nějaký prázdný VIP. Tento večer to taky pořádně rozbalil a já jsem si s ním hodinku skvěle zahrál! To už bylo CDM pořádně rozjeté. Bylo to hodně podobné atmosféře právě klubu Vyhlídka, kde se lidi umí taky parádně bavit!!! Jen tady byla cítit ta uvolněná atmosféra silného, svobodného a veselého ducha španělského naturelu a navíc Středozemní moře bylo co by kamenem dohodil (doslova a do písmene:-), takže ta pozitivní atmosféra byla všudy přítomná a dala by se krájet! Cítil jsem, jak se proměňuji a přecházím na jiný způsob myšlení a cítění... Byla to fakt síla! Skončili jsme hraní v 5h00 s oznámením, že se zase zítra uvidíme. Dali jsme si s ještě pár drinků a spokojení jsme vyrazili na hotel! Kluci ještě šli pařit vedle na pokoj, ale já jsem po chvíli odpadl a šel spát k sobě na pokoj. No to už zase bylo 7h00!!! Po zkušenostech z minulého roku mi bylo jasné, že to zase bude jeden nekonečný mejdan:-))) A taky že jo!!!

V podstatě celou sobotu jsme prospali až do večeře:-) to už dorazili kamarádi Daniho z Paříže a taky DJ Vectif, který páteční noc hrál v radosti na "Plastique". Pak už to šlo ráz na ráz: sprcha, gala "hadry", večeře v sympatické restauraci na pobřeží, kde jsme zase ochutnali jiné španělské speciality a poznali další přátele Hectora. Byl to totiž zrovna tento den, kdy se narodil, takže, kde se objevil tam dostával dárky a gratulace! Najednou byla půlnoc a my vyrazili do Café Del Mar. Klub byl absolutně plný a já jsem cítil v sobě zvláštní sílu… Pohledem do prostoru a letmo do očí přítomných jsem je nenechal na pochybách, že se dnes budou dít velké "věci":-))) Zapojil jsem equipement, dal si svůj oblíbený drink a prohodil pár slov s majiteli klubu Fernandem a Juanem Miguelem. Opakoval se scénář ze včerejší párty, jen s tím rozdílem, že na začátek hlavního programu zazpívala docela známá zpěvačka Joseline Sweet a nastartovala lidi do pohotovostní polohy:-)) To už se za mixem objevil náš oslavenec DJ Hector Lopez a tak jsem spustili koncert! Byl to fakt mazec!!!

Takovou reakci jsem si přál, ale neočekával jsem ji. O to víc jsem byl mile překvapený! Plný parket a tančilo se i v dalších místnostech. Mix střídal mix a můj saxofon se tím mořem muziky proplétal jako delfín na širém, hlubokém a chladivém moři. Cítil jsem, jak náš tandem osvěžuje celý klub a lidi se dostávají do euforie! Pak se dostal ke slovu DJ Vectif a já spolu s ním (čekalo se ode mě, že budu hrát po celou noc). I když normálně hraje dost progresivně, zvolil tentokrát záměrně svůj tech-house styl, kde mi nabídl spoustu místa ke hraní in. Mám tenhle jeho set moc rád! Je to takové deepové elektronické bublání s tvrdším spodkem a jemnou harmonií. V této muzice se cítím jako v bavlnce! Lidi vzali naprosto úžasně! Jen na okraj, aby jste rozuměli – Café Del Mar v Altea se liší od toho na Ibize, že hraje více progresivněji, proto mohl Vectif hrát tak jak hrál a s velkým úspěchem!!! Pak později přišel DJ Dani a opakoval se páteční set jen v rubínově červené barvě:-) Poslední hodinu se střídali kluci na přeskáčku – podle chuti a žízně:-))) Můj saxík měl blahodárný vliv na ženskou populaci v klubu a tak v jednu chvíli, kdykoliv jsem zahrál, jako bych fouknul ženám do spoďárů (jak s oblibou říkám:-) a ozval se jekot a kvikot. V duchu jsem se tímto efektem fakt bavil a pohrával si nimi, ale fakticky jsem byl hodně potěšený a vnitřně spokojený!!! Byl to ten moc dobře známý ping-pong energie. Tahle radost trvala až do rána a v pět ráno zazněla poslední skladba a poslední ozvěna saxofonu… Co dodat – těžko se to popisuje, je to takový pocit, který se nedá uchopit… hráli jsme jinak a přece se stejným nasazením, jako bychom byli v Back Doors, na Vyhlídce, v Mecce či Radosti a nebo kdekoliv jinde. Bylo tady ale přece něco – zase jednou POPRVÉ!!!!! Myslím, že nám v Café Del Mar rozumí:-)))

No ale to ještě není konec. Zabalili jsme fidlátka a šup do jedné z větších "after" diskoték. Tam jsme byli do devíti ráno a pak se přesunuli do "after after" disco, odkud jsme odcházeli v jednu odpoledne:-)) Sluníčko vesele svítilo a my jsme si připadali jako krtkové:-) Z celého dopoledne si pamatuji jen, že tam byl skvělý zvuk, pěkně na tvrdej, spousta lidí a další drinky. Pak už si vzpomínám na hotel, kde jsme rozjeli "after after after" party na balkonech našich apartmá! Užili jsem si fakt kopec srandy! Po hodně dlouhé době jsem si zase protřepal bránici a někteří ještě více a to na můj úkor, ale o tom raději pomlčím:-)))))ú)))á)))

No a pak spánek, jídlo, tekutiny, spánek, jídlo, tekutiny, procházka nočním Benidormem a nakonec finální spánek s domluvou, že ráno v 8h00 vyrážíme. Vezl nás kamarád Hectora, David Jimenez. Opět jsme si "vychutnali" serpentýny dálnice do Madridu:-) Letadlo jsme stihli tak tak, ale v pohodě. Na letišti v Praze na nás už čekal můj kamarád Karel a odvezl nás k mému autu… tady příběh vlastně končí, ale my s Hectorem věříme, že bude mít ještě mnoho pokračování!!! Byl to pětidenní nonstop mejdan se skvělými zážitky!
Doufám, že při čtení těchto řádků jste si to taky užili stejně, jako my v reálu:-) Mějte se fajn a někdy mě navštivte na mém webu! http://www.ivan-sax.com

Celý fotoreport z Café Del Mar najdete tady.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016