REPORT

 

Report z Move Night! v klubu Roxy od Myclicka

Mohlo to být docela slušné fiasko... Přeci jen pátek třináctého mají všichni pověrčiví ve svých kalendářích už pěkně dlouho červeně zakroužkován. Hlavní hvězda si mohla zlomit nohu, CD přehrávače vypovědět službu, lidi svou návštěvu jednoduše odpískat, pivo dojít a já nevím, co ještě... Mohlo to tak dopadnout, ale nestalo se tak a sedm statečných, kteří na pověry nevěří, tedy jmenovitě: Madman, Bo.dan, Chris Sadler, 2K, Nitrous, Sweg a headliner Desyn Masiello dovedli tuto akci úspěšně až k rannímu rozednívání. Zaplať pánbůh!

 

Tisícovka: v Roxy velmi oblíbená číslovka...

To, že je pátek třináctého, jsem do nějakých osmi hodin večer vůbec nezaregistroval, respektive na něj tak nějak zapomněl. Jenže... Pak jsem v práci začal padat na pusu a zastavil se až kolem půlnoci. Škoda! Tou dobou už jsem chtěl být dávno v klubu Roxy a to přítomen jedné součástce festivalu Move, s nímž jsme se mohli v tomto týdnu v šesti různých klubech po Praze setkat. Ona součástka se jmenovala stylově Move Night! a umožnila Desynu Masiellovi, spolumajiteli labelu Sex On Wax, aby do našich končin zavítal už podruhé. Na párty ZEN jsem před dvěma roky chyběl, symbolické vstupné v podobě jedné stokoruny v předprodeji naznačovalo, že bych v klubu nemusel být úplně sám a tak jsem tedy zavítal. Bohužel až v půl jedné, což mě poměrně zamrzelo. :( S předskakujícím Madmanem totiž až tak často do styku nepřijdu a tudíž mě docela zajímalo, jaké nové kusy si Honza aktuálně pořídil či jaké stylové škatulce momentálně propadl. Za mixážním pultem jsem ho však zahlédl právě v okamžiku, kdy si měnil sluchátkového jacka s tím, který byl na letácích i na plakátech napsán tím největším písmem (včetně zkomolení jména) - Desynem Masiellem. Času na prohlédnutí DJského stanoviště bylo dostatek. Jak byla tedy v tento okamžik lešenářská konstrukce uspořádána? Na každém kraji stolu se nacházel gramofon. Pokud bude "vytěsňovací trend" pokračovat tímto závratným tempem, pak je docela možné, že už si spousta vinylářů v Roxy nezahraje, popřípadě svého miláčka najdou položeného na nějakém zapomenutém odposlechu na kraji pódia. :) Dále už to na pracovišti DJe vypadalo tak, jakoby tu "tisícovka" měla monopol. Vedle levého gramofonu byly u sebe umístěny hned dva CD přehrávače CDJ-1000MK3, vedle nich opět tisícovka (tentokrát šestišavlový mixážní pult DJM-1000), poté další CD player CDJ-1000MK3, vedle něho další tisícovka (tentokrát externí efektor EFX-1000) a pak už sestavu "kazil" jen další gramofon, který v katalogu Pioneeru nenajdete...

"Ableton? ProTools? Efektor? Dneska ne, dneska vám jen pustím CDčka..."

Tou dobou už si však zády ke svému království techniky listovala hlavní hvězda večera v zásobníku CDček a hledala to pravé ořechové, co by mohlo Move Night! správně rozpohybovat. Vždyť o pohybu byla tato noc především... Pokud se řadíte mezi pravidelné čtenáře tiskovek a máte pocit, že něco bylo oproti plánu jinak, bod pro vás! Ačkoliv jste se v tiskových materiálech mohli dočíst, že: "Desyn svým přístupem vybočuje ze zástupu djů, co si s sebou na vystoupení tahají hromady desek; hraje z ProTools a Abletonu, čímž jeho sety dostávají nevídaný rozměr," pražská zastávka zůstala této exhibici ušetřena a po notebooku jste nenašli ani tu památku. Už od pohledu sympatický Desyn plynule navázal na Madmanovu poslední skladbu a před sebou už měl dvě hodinky čistého času, aby ukázal, co umí, co nového se naučil, v čem je jiný, než ti ostatní, zkrátka obhájil svou jedinečnost. S trochou nadsázky musím říci, že jeho jedinečnost spočívala v tom, že ačkoliv hrál poměrně údernou muziku s množstvím zvratů a gradací, na něm osobně se ta radost ze servírovaných kousků nikterak neprojevovala. Byl přesný opak mnoha našich kašpárků, kteří mají potřebu na lidi mávat deskami, oběma pažemi, skákat za mixem metr vysoko, či se objímat pod dohledem fotografů s alkoholem posilněnými fanoušky. Představte si tedy situaci, kdy úžasný hudební klenot právě nabírá obrátek, pozvolna graduje, z parketu se ozývají nadšené výkřiky a pískot a... A hlavní hvězda večera naprosto bez špetky zájmu stojí zády k těm, kteří na ni dorazili a s baterkou v ruce ležérně listuje svou sbírkou stříbrných kotoučů. I takové věci se dějí a to před třemi týdny prý takto podobně ZEN "odzíval" Nick Warren. Holt, ještě se musíme od těch vyhlášených Britů hodně učit. :)

Pět zářivek a o zábavu je postaráno!

Tiskovka nelhala, co se stylového rozpětí týče. To bylo opravdu široké a během svých dvou hodin přelétával Desyn ze škatulky do škatulky, přičemž alespoň na počátku jeho hry to byl hlavně progressive house, který tu udával prim. Na řadu přišly i skladby s tribalovými motivy a také stále populárnějšími electro rejstříky. Podbízení by od něho čekal asi málokdo a velkou hitovku si dovolil vlastně jen jednu. Insomnia od Faithless v novém našláplejším remixu přesně splnila svůj účel a parket se v ten okamžik hýbal celý. V jednu chvíli tu také éterem lítaly na střídačku mužské vokály s nostalgickou větou: "Life Was a Party / The Party Was Life." Mě osobně Desyn potěšil až o něco později, když zařadil do své hry výtečnou Exceeder od jednočlenného projektu Mason, s tou úžasně nakažlivou melodií. Byl to profík každým coulem, mixy mu seděly na chloupek přesně, věděl, co do CD přehrávače zasunout, aby se mu tanečníci nerozutekli a jeho set neměl slabšího místa! V tento okamžik musím vyzdvihnout novou hračku, která se v poslední době v Roxy objevuje a která nepřímo s dobrou náladou návštěvníků manipuluje. Jedná se o pět dlouhých zářivkových trubic, které mají tu výhodu, že je můžete skládat do nejrůznějších obrazců, aby následně pronikavým světlem měnily odstíny v celé šířce barevného spektra, úžasně pulsovaly, pohyboval se v nich světelný had a umožňovaly, aby si i vaše oči odnesly nevšední zážitek. Současně chválím také výtečnou projekci, kterou v otěžích třímal Aleš 78 a dovoloval tak lidem v sále pohled do světa plného fantazie. Zejména černobílé fragmenty obrazové show byly řádně působivé a plusem bylo i zařazování "rozteklého" jména právě hrajícího DJe.

Zen vs. Climax.

Tři minuty před půl třetí už mohli za mixážním pultem všichni spatřit DJe Bo.dana, který hrajícího Desyna ještě stihl vyzbrojit vlastním CDčkem, aby se následně věnoval už jen těm, kteří si pro tuto noc vyhradili svůj drahocenný čas. Změna to byla opravdu markantní a jindy statický Bóďa jako by se stal největším bavičem tohoto večírku. Tleskající ruce nad hlavou se mu objevily několikrát, vždy když ho atmosféra některého z nastahovaných tracků právě chytla za srdce... Ani on během celého večera nechyboval a snažil se zahrát stejně pestrý set jako hlavní host. To se mu povedlo zcela bez debat a závěrečné finále, v němž si štafetový kolík podaly skladby Reign od Unkle v remixu Way Out West se slavnými Orbital - Halcyon + On + On, stál skutečně za to! Táhlé smyčce z tracku prvního, do něhož se mísily dlouhé tóny z kláves toho druhého, musely v tento okamžik rozněžnit každý zamilovaný pár na parketu... Shodou okolností zařadila právě třetina projektu The Idiots, tedy ten samý Desyn Masiello, tento track nedávno na sampler z kompilace Balance 008. Náhoda, viďte? :)

Ve čtyři hodiny dorazil střídající Chris Sadler, tedy přesnost nade vše! Už zbývalo jen nasadit nezbytné brýle se žárovičkami a ke slovu se opět dostaly gramofony. Tušil jsem, že vzhledem k jejich umístění se pan Sadler pořádně naběhá, ale vzhledem k faktu, že na talíře tenhle čecho-anglán vůbec nesahá a vše si jemně rovná pouze přes pitch, také jemu seděly i v tuto pokročilou hodinu mixy na výbornou. Co se náplně týče, tak Mr. Climax nezklamal a nabídl tu, kterou od něho fanoušci tohoto večírku znají. Tedy klasika: pumpující basa, dlouhé loopy, časté gradace a sem tam nějaké ty vokálové exhibice. Nutno podotknout, že ještě v pět hodin, kdy jsem se chystal na kutě, to na parketu slušně žilo a sto, sto padesát neúnavných tanečníků vířilo vzduch. Přiznám se, že mě teď zpětně mrzí, že jsem se do chilloutu nedostal tak často, jak bych si to představoval. Obzvlášť, když party info slibovalo klidnější polohy drum´n´bassu... Na můj vkus však hráli chlapci hodně našláple a zároveň pořádně nahlas. I zde to slušně žilo a do rytmu stabilně rozevlátá dvacítka fandů rozlámané rytmiky musela trio 2K, Sweg a Nitrous rozhodně zahřát u srdíčka. Drsné basové linky, závratné tempo, ale i vokály zde byly ke slyšení a také na tomto místě to bylo o eklektice. Jen tak dál pánové, vaše sety jsou čím dál zábavnější!

Move Night!: spousta pohybu, spousta stylů pod jednou střechou!

Od každého trochu... Zhruba v tomto znamení se nesl třináctý říjnový den pod hlavičkou párty Move Night! Ne každý chodí do Studia 54, kde si může v časných ranních hodinách užít set DJe Madmana. Ne každý se vydá měsíc co měsíc na párty ZEN, kde je čas od času ke slyšení Bo.dan a kde si už také Desyn Masiello zahrál. Ne každý chodí pravidelně na párty Climax. Ne každý milovník rovné rytmiky má příležitost přičichnout k té rozlámané. Myslím si, že to byl poměrně dobrý tah na branku, naservírovat takovou rozmanitou porci z hudebních kuchyní ve stejný čas na stejném místě. Alespoň atmosféra v sále tomu napovídala... Takže zase za rok? Jen si pořád nějak lámu hlavu, pro koho byl vlastně určen ten efektor a proč tam zabíral místo... Neměli ho nakonec vyfasovat chlapci v chilloutu? :)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016