REPORT

 

Buďte Fresh, (vz)buďte Bush!

Pátek 16. března patřil v Česku drum'n'bassu. Morava v obležení Sabrea, Hayzea a Mindscapea, Prahu zase strašil bludný Holanďan Hidden a především superstar Fresh. A i když přívěsek Bad Company za jeho jménem je už několik let na obtíž, předvedl show na úrovni prvotřídní star, kterou alespoň pár minut těšil každého. Což se ale nedá říct o dramaturgii poslední Bushe.

 

Ono bylo totiž jedno, jestli jste dorazili hned v deset večer, nebo v jedenáct, nebo o půlnoci nebo třeba až ve čtvrt na dvě. Do 1.30 stála za gramofony jediná postava – IM Cyber. A za ní samozřejmě několik golden backstage girls & boys. Jako rezidentka Bushe má určitě právo na různé výsady, ale poslouchat přes 180 minut jedinou DJku, která se sice nedopouštěla slyšitelných technických chyb, ale zabředla v temné odnoži drum´n´bassu, ze které vůbec nevyplouvala, je přece jenom ubíjející.

Takovýhle set by pošel i po hodině a půl, dvojnásobek byl smrtící kombinace. Tvrdými beaty se má šetřit. IM Cyber je střílela po všech, jenže stejně jako na antibiotikum se posluchači stávají imunní i vůči této hudbě. Proto zůstal zcela nevyužit potenciál noisiáckých tříštivých střel Block Control a Excorcism. Ruce nahoře vydržely jen chvíli. Kdyby po ní nepřišel Fresh, "Cyberovka" by měla na tričku nejrychleji ukončenou Bush.

Chill-out patřil breakbeatu a houseu, rovně znějící Smack My Bitch Up nebo History Repeating od Propellerheads s vokálem Shirley Bassey v byly protikladu s hlavní stagei jako pohlazení pro sluchovod.

Ať už má člověk na tvorbu Freshe jakýkoliv názor, po tří a půl hodinovém setu bývalé členky Skyline by přijal za vděk i sebevystřelením z děla iluzionisty Pavla Kožíška. Freshova mainstreamová tvorba polila zaplněný parket jako živá voda. All That Jazz rozesmála, Nervous rozskákala a Dreadlock od Future Prophecies i po těch letech posadila na zadek.

Diskotéka v režii vydavatelství Breakbeat Kaos nebrala konce, dokonce i proti jindy nepatřičně znějícím rewindům nešlo protestovat. Pouštěl zkrátka něco o 180 stupňů jiného než jeho předskokanka. Něco, po čem toužil celý klub. Výkon IM Cyber jen umocnil set hvězdy.

I když Fresh bavil, nedržel vás v Roxy ten pocit, kdy se bojíte odejít, aby vám něco zásadního neuteklo. Snad jen set ostravského Elvise, který měl hrát až do půl šesté.

Už poněkolikáté měla Bush špatně sestavený line-up. Nevím, jestli je to tím, že DJs chtějí hodně peněz, a na hlavním pódiu se tak vystřídají jen tři, aby Roxy moc neutratilo, nebo zkouší dramaturgie klubu nové schémata dnb párty. Páteční večer patřil Freshovi, vše ostatní zklamalo.    

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016