REPORT

 

Bulva Fabula - report od Romana

Že kromě školních či pracovních povinností může člověk všední den v týdnu vyplnit i nějakým tím hudebním potěšením, to moc lidí, zdá se, ještě neví. Přitom je to obrovská škoda. Já sám si začínám chození po akcích ve všední dny užívat čím dál více. A že se toho i v tyto hudebně nepříznivé dny děje. Tuto středu jsem zavítal do klubu Roxy na sympatickou akci Bulva Fabula a nestačil jsem valit bulvy.

 

Že kromě školních či pracovních povinností může člověk všední den v týdnu vyplnit i nějakým tím hudebním potěšením, to moc lidí, zdá se, ještě neví. Přitom je to obrovská škoda. Já sám si začínám chození po akcích ve všední dny užívat čím dál více. A že se toho i v tyto hudebně nepříznivé dny děje. Tuto středu jsem zavítal do klubu Roxy na sympatickou akci Bulva Fabula a nestačil jsem valit bulvy.

Jasně, v klubech to ve všední dny nevře, jako na parties o víkendu, ale zas tam narazíte na lidi, kteří skutečně přišli za muzikou. Tenhle fakt je nejspíš prvotním motorem pro mě, nahlédnout do partylistu techna.cz a vybrat si z nabídky. Věřte mi, že na všední dny je docela bohatá. Když jsem do Roxy dorazil krátce před devátou hodinou večerní, čekal mě pohled, pro klasického víkendového návštěvníka, nevídaný. Z Roxy se stala příjemná putyka se spoustou stolečků a židliček akorát tak na posezení s přáteli. Ve středu se navíc k tomu posezení přidala hudba přímo vznešená a obrázky nadmíru inspirující.

Bulva Fabula, jen na vysvětlenou, je koncept VJských exhibicí, kterým dělají hudební doprovod většinou všem známí DJové. Tentokrát se za mírně přestěhované mašinky postavil Floex, ZKA4T, a také část projektu Alvik, zpěvačka Anya, kterou měl původně doprovodit další člen Alvik, Mishan, ale po menší změně ho nahradil DJ Blue. Na Bulvu Fabulu se ale hlavně chodí kvůli VJům a ve středu bavili návštěvníky Guidou, Ales 78 a Bit Cheekly. V první dvouhodinovce se představil DJ Blue společně s Anyou v DJ-setu seskládaným z příjemně rytmické hudby, která měla nejblíže k breakům, acid jazzu, IDM či trip-hopu. Anya svým hlasem příjemně doplňovala Blueho set a celý ten celek byl samozřejmě doplňován velmi zdařilou videoprojekcí. Vlastně bych mohl spíše tvrdit, že ta VJská show byla doprovázena hudbou Bluea a Anyi. Na obřím plátně a dvou menších se promítali nejrůznější obrazce i menší příběhy. Na chvíli jste se ocitli na palubě raketoplánu, v další chvíli jste už sledovali mořské pobřeží a obří  tryskající gejzír. Prošli jste lekcí asijských bojovníků s meči, nechyběla ani moje oblíbená krajinková jízda automobilem a tentokrát i nadzemkou a na své si přišli také milovníci animáků. Hudba se propojila s obrazem a naopak. Moc příjemné.

O nic méně příjemnější to nebylo ani po desáté hodině. Floex i ZKA4T určitě nechtěli dodržovat všeobecný noční klid, když o 100% hudební produkci zjemnili a vyklidnili. Oni mají tu klidnou hudbu v těle. Beaty ustoupily do pozadí a naplno se rozvinuly hudební plochy. Od dob desek Pocustone a Polytea uplynula nějaká ta doba, ale oba dva pánové se nezměnili ani o chlup. Stále dávají přednost kvalitě a byli by určitě spolehlivou konkurencí pro Jana P. Muchova ve výročních filmových cenách za hudbu. Jejich jazzově laděné skladby by do mnoha filmů pasovaly náramně. Se změnou hudebních frekvencí šla ruku v ruce i videoprojekce, která si rázem začala všímat spíše detailů, než že by se snažila upoutat nějakými pestrými a zábavnými obrázky. Takový detailní pohled na rejdící mravence ve svém mraveništi nebo na poměrně ošklivě vzhlížející housenku měl také něco do sebe. Přeci jen mi ale následující část Bulvy Fabuly přišla, jakoby už videoprojekce plnila až tu druhotnou stránku akce. Díky oběma muzikantům se moje pozornost strhla právě spíš na hudbu samotnou. Aby to ale nebylo pro návštěvníky až tak statické, měli možnost si také zahrát originální počítačovou hru Samorost, kterou asi není třeba sáhodlouze představovat. Navíc její přítomnost spolu s jejím dvorním skladatelem, Floexem, se přímo nabízela.

Roxy se zavřeným chill-outem a také balkónem se proměnila v sympatický hudební bar, kde byla radost sedět, poslouchat a také se dívat. Bulva Fabula nabídla lidem ke každému jejich smyslu něco zajímavého (sluch - hudba, zrak - VJ projekce, hmat - Samorost, chuť - bar byl stále po ruce, čich - konečně tu nebylo tolik zakouřeno) a jen mi potvrdila mojí stále stoupající oblibu chodit se bavit kromě víkendů také občas ve všední den. Zážitek to není o nic menší a hlavně po tom uspěchaném dnu je to mnohem účinnější odpočinek než třeba doma u bedny :)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016