REPORT

 

Česká Breaksome překvapila

Může si dovolit zavedená párty českého headlinera? Pochybuju, že by to šlo třeba u techna nebo drum'n'bassu, ale "breakbeaťáci" to zkusili. Květnová Breaksome v Roxy byla čistě v české režii a povedla se. Projekt Grove jako hlavní lákadlo plně postačil. A hlavně předvedl podobu polámané muziky, kterou stojí za to sledovat.

 

Dost lidí dorazilo v pátek 11. května možná i proto, že byl vstup do jedenácti zadarmo. Samozřejmě se na parketě nekonalo takové peklo jako na Renniem Pilgrimovi, kdy Roxy jako omluvu za zvukový trapas s Atomic Hooligan udělalo večer "otevřených dveří", a proto nebylo moc možností se pohybovat. Na české Breaksome bylo sice místa víc, ale po půlnoci množství tanečníků počtem připomínalo průměrnou návštěvnost Bushe. A to je úspěch.

Od desíti začal prázdný klub bavit (pro mě) neznámý DJ Ellaxis. Dorazil jsem až na jedenáctou, ale jeho hraní přilákalo tancechtivé stejně až před půlnocí. Ellaxis hraje zřejmě krátkou dobu, chyby v mixech ale vynahrazoval líbivým výběrem desek. I když nechal odehrát z každé desky její intro, nemohli jste se zlobit. Při skladbě 50 K projektu Def Inc. totiž na všechnu kritiku jednoduše zapomenete.

Po čtvrt na jednu se u gramofonů objevil Grove. Jeho vystoupení bylo sice avizováno jako live, ale zatím hraje jen z CD playerů. Tu hrst živé vody byl do vtipného setu připraven přilévat chlapec v kapuci, chlapec od drum'n'bassu, chlapec ze Skyline, MC Jacob.

Grove zahájil silným Palominos Intro. Z pomalejších hip-hopových začátků se za doprovodu Jacobovy ragga deklamace přenesl přes rychlé beaty až po letně odlehčený breakbeat, na který má v Česku patent. Do vtipných melodií se sem tam zalomil surový beat, který tančící dav ještě víc nakopl.

A když už melodie nestačila, přispěchal Jacob. Do pomalých sekvencí vtipně diktoval texty skladeb Ninja a Pretty Princess své domovské kapely. A v okamžiku, kdy i tohle bylo pro publikum rozmazlované Groveovým funky soundem málo, přidal Jacob k dobu Body Movin´od Beastie Boys. Set nabuzoval i snědý bubeník přímo z parketu.

Trojice skladeb Metaljazz, Elektrolyse a Make it Funky pak jen potvrdila originalitu a sílu Groveovy tvorby. Jenže pak přestala fungovat prodlužka a bylo po svěžím koncertě. MC Jacob se omluvil za technický problém a oba dva hlavní muži pátečního večera zmizeli.

Ke gramofonům rychle přispěchala dvojice Kaplick & Saku aka Kapsak a začalo se hrát pořádné elektro. Jejich tvrdosti o hodinu později oponoval Josef Sedloň, z jeho hravého setu jsem si vychutnal jen začátek a šlo se.

Grove je rostoucí osobnost českého breakbeatu. Na páteční Breaksome jen potvrdil, že i trochu jiný breakbeat na lidi funguje. A pokud se o tomto producentovi chcete dozvědět něco víc, v průběhu příštího týdne tady vyjde pokračování rubriky Young Gods právě o něm.   

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016