REPORT

 

Incident v plzeňském PH+

Další případ brutálního násilí v tanečním klubu se odehrál ze soboty na neděli na party Plastique v plzeňském prostoru PH+. Ochranka zde bez opodstatnění napadla homosexuální pár. Všechny skutečnosti ukazují, že se tak stalo právě kvůli jejich orientaci. Na místě zůstalo velké množství krve, produkce byla přerušena a celý incident skončil převozem zraněných do nemocnice a policejním vyšetřováním. Majitel klubu již s bezpečnostní agenturou rozvázal spolupráci, poškozeným se omluvil a slíbil finanční odškodnění. Popis události naleznete v článku a napište nám svoje názory na tuhle kauzu!
Updated: doplněny fotky incidentu...

 

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Někdy i vícero najednou. Vyprávět by o tom mohly oběti brutálního násilí s homofobním podtextem, kteří navštívili v současnosti jednu z nejvyhlášenější českých tanečních klubových akcí Plastique DJů Tvykse a Vectifa v Plzeňském klubu PH+ v noci ze soboty na neděli. Bilance událostí je na první pohled zarážející. Přerušená produkce, tratoliště krve, zlomený nosy, převozy do nemocnice, vyšetřování Policií ČR, šokovaní návštěvníci, trestní oznámení. To vše po tragických událostech a smrti mladíka před pražským klubem Mecca. Je společným jmenovatelem podobných incidentů i přes různá tvrzení (v ojedinělých případech i nátlak a výhrůžky soudní žalobou novinářům, aby o tomto tématu  nepublikovali články) managementů klubů neprofesionální či agresivní bezpečnostní služba?

Honza Š. a Jiří S. jsou partneři přes šest let. Tak jako každý víkend, i tento se rozhodli se svými nejlepšími přáteli navštívit jedno z početných míst, kam chodí mladí lidé za zábavou. Volba padla na sobotní dostaveníčko fanoušků taneční hudby, které pod názvem Plastique pravidelně hostuje pod taktovkou populárních DJs také v Plzni. Nikdo z nich bohužel netušil, jaký nabere dlouho očekávaný večírek spád.

Honza k tomu povídá: "Už při vstupu do klubu bylo hodně nepříjemné poslouchat narážky na pestrobarevné tričko našeho spolubydlícího, které se asi zdálo být zaměstnancům security klubu příliš “queer.“ Občas se nám taková věc stane a upřímně ani neočekávám, že jsou lidi na podobných pozicích zrovna liberálové. To, co se však stalo později, mi přijde naprosto otřesné, navštívil jsem za život spousty klubů a párty, ale tohle jsem zažil poprvé a doufám, že naposledy."

Na místě tou dobou byla i návštěvnice a přímá svědkyně celého incidentu, Tereza K. Události popisuje pro Techno.cz takto: "Mohlo to být tak kolem třetí hodiny ráno, kdy jsme tančili u podia. Byli jsme přiopilí, kluci se trochu motali, ale bylo tam málo lidí a většinou naši známí, takže svým chováním nikoho neobtěžovali." Fyzický kontakt chlapců ale vydráždil některého z agresivních vyhazovačů a události tak začaly rychle nabírat obrátky. Svědkyně pokračuje: "Nejdřív přišel jeden securiťák a dost nevybíravě jim řekl, ať na sebe nesahají. Najednou jich tam naběhlo víc a ten jeden, co se nejvíce angažoval, začal do Jirky strkat způsobem, že padali i lidi okolo. Ostatní se rázem pustili do Honzy. Tímhle způsobem je dotlačili až na konec klubu. Kluci se vůbec nebránili, natož, aby se s nimi pouštěli do rvačky. Pak je oba shodili na zem a dotáhli za trička k baru, kde je hodili na jednu hromadu. Stála jsem u nich a křičela, ať jim neubližují, že nic neprovedli. Pár lidí se mi s tím snažilo pomoct, ale nešlo to," popisuje Tereza situaci.

Dění v klubu neuniklo pozornosti pochopitelně ani oběma hlavním protagonistům. Ondřej Řičica vulgo Tvyks říká: "Od samého počátku svého hraní jsem pozoroval, jak se ochranka ke klukům chová a můžu říct, že to nepůsobilo zrovna příjemně už jen na letmý pohled. Po hodině jsem zjistil, že jim zakázala tančit na bedně a vyvedla je ven na ulici. Nikomu tam nevadili a co vím, tak ochranka měla nemístné poznámky na jejich orientaci. Později se jeden z členů omlouval a prohlásil, že v klubu být můžou a proti jejich orientaci prý nic nemají. I přesto je, ale hlídali jako nějaké zločince! Jeden člověk z davu vylezl na bednu, tančil a ochranka s ním neměla žádný problém. Poté, co to stejné udělali i kluci, najednou po nich skočil ochrankář, jednoho fyzicky napadl, mlátil. Viděl jsem, jak do něj buší pěstí. Okamžitě jsem přerušil produkci," líčí.

Tereza K. k tomu dodává: "Jeden z nich dal Honzovi hroznou ránu pěstí, ten se znova sesunul k zemi. Vůbec jsem nechápala, co se to děje, protože Honza by už klidně odešel i sám. Tak se tam choulil v klubíčku na zemi a ten chlap ho zase popadl a odhodil až k druhé zdi ke schodům. Pak ho odtáhli ven. Stála jsem tam úplně opařená, klepala jsem se jak osika, nemohla vůbec dýchat. Nikdy jsem se takovou surovostí ještě nesetkala. Šla jsem tedy pryč a na schodech byla najednou velká kaluž krve. Bylo mi jasné, že patřila někomu z těch kluků. Hned jsme volali záchranku, Jirka byl celý od krve venku na ulici, nějací lidé se ho snažili očistit kapesníkem. Překvapila mě solidarita ostatních lidí, jejich pomoc byla milá," uzavírá popis událostí Tereza.

Plzeňský klub PH+ v současnosti patří mezi často vyhledávaná místa se zajímavým programem. Provozuje ho firma Janák Bros. s.r.o, která patří mezi místní jedničky na trhu s gastronomií a zábavou. Pronajímá mnoho různých prostorů, mezi než patří například i Jazzový klub a další. O vyjádření k incidentu jsme požádali samotného majitele firmy, Jana Janáka: "Bezpečnostní agentura, která v klubu smluvně zajišťuje pořádkovou službu, nám do této chvíle nepodala žádné vysvětlení, takže nejsme schopni zcela objektivního posouzení. To neznamená, že s postupem agentury souhlasíme. Je nám velice líto, že k incidentu vůbec došlo a chceme se i touto cestou všem, kteří se cítí právem poškozeni hluboce omluvit. Pokud se pochybení agentury prokáže - což se v tuto chvíli zdá pravděpodobné, budeme postupovat velmi rozhodně včetně soudní žaloby pro závažné porušení smlouvy. Přímé účastníky incidentu oslovíme osobně a naši omluvu vyjádříme finanční satisfakcí. Věříme, že se podobná záležitost již nebude nikdy opakovat," lituje problémů způsobených agresivními zaměstnanci security.


I přes neustálé upozorňování medií na nedostatky v českých klubech na většině míst stále nepracuje profesionální bezpečnostní služba. Rekruti ze sídlištních posiloven bez základní psychologické průpravy nebo bezpečnostní agentury, z jejichž sekuriťáků fundované pracovníky dělá maximálně firemní tričko s logem tak stále bohužel paradoxně ohrožují návštěvníky, které by měli chránit. No řekněte sami, kdo vám nejčastěji na party vyvolává pocit akutního ohrožení?

Vývoj incidentu nadále sledujeme a na téma bezpečnost a párty připravujeme podrobný článek.




 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016