REPORT

 

Report z 3G ve Fabricu od Heapa

Už jste někdy zažili dvě dokonalé párty za jeden víkend? Ne? Já také ne…až tuto pateční a sobotní noc se mi to povedlo. Pokud chcete také, berte mé reporty jako inspiraci….Ať už zavítáte do Fabricu či do Retra, určitě neprohloupíte…Tady je ten první z páteční akce 3G, která se konala v ostravském Fabricu.

 

To že pojedeme s Mar-Gec-Alem a Skybeamem z techno.cz do ostravského Fabricu jsem se dozvěděl až minulý týden ve čtvrtek a potvrdilo se mi opět nepsané pravidlo, že neplánované akce bývají nejlepší. Ve Fabricu jsem, přestože se clubbingu věnuji mnoho let, nikdy nebyl a tak jsem se velmi těšil nejen na vycházející hvězdu Menno de Jonga, ale i na klub samotný. Vyrazili jsme do Ostravy nakonec vlakem (v 18 odjezd z pražského Hl. nádraží) a musím říct, že ta 4 hodinová cesta uběhla mnohem lépe, než jsem čekal. Lehce před půl jedenáctou jsme dorazili na ostravské Hlavní nádraží a vydali se taxíkem ke klubu, který je vzdálen sice jen asi půl kilometru, no ale nechtěli jsme dopadnout jako Orbith nedávno v Mostě…. :-))) Ne, vážně – jeli jsme nalehko a v noci už byla docela zima.

Partypeople

Po bezproblémové akreditaci bez fronty jsme zamířili dovnitř, uložili si věci k DJs a já si šel obhlídnout klub.  
První dojem byl ten, že lepší klub v Čechách jsem neviděl – a to jsem za ta léta viděl hodně. V pátek fungovaly 3 stages (trance, house a electro/minimal). Trance stage byla umístěna v hlavním sále, který byl už ve 23 hodin téměř zaplněn, a na parketu už se zvesela tancovalo. To mě velmi překvapilo, v Praze je představa klubu plného již v jedenáct hodin většinou docela utopická. Hlavní místnost byla výborně nasvícena a dva výborně umístěné zelené lasery perfektně světla doplňovaly. Zvuk po celou dobu produkce dobrý - až na pár momentů, kdy výšky nám jedincům s citlivějšíma ušima málem protrhly bubínky (ale to dávám na vrub DJs), po celou noc bylo na stolech čerstvé ovoce a mističky s různými bonbony a hlavně, bylo si kam i sednout – super. Bary si taky zaslouží pochvalu, protože se mi za celou noc (a to byl klub plný až do rána) nestalo, že bych čekal déle než 5 min. a překvapila mě i šíře sortimentu, obsahující také mou oblíbenou Aloe Veru a hlavně nízké ceny alko i nealko nápojů.
Po pár drincích a pokecu jsem začal nasávat skvělou klubovou atmosféru a po očku pozorovat lidi okolo sebe a musím říct, že ve Fabricu byli (zřejmě nejen tu noc) úplně super partypeople. Všichni uvolnění, příjemní, komunikativní a hlavně tak nějak vřelejší než třeba v Praze. (ani Ostrava se sice časem nevyhne "posh" módě, která zde již i zde začíná vystrkovat růžky, ale zatím alespoň ne tak moc). Většinou tam byli lidé, co se prostě přišli bavit na super muziku a ne předvést své nové tričko Ed Hardy (přestože jsem jich i zde pár viděl). K tanci a poslechu v tu chvíli hrál Ostravák Ringo a hrál příjemně a velmi tanečně.

Menno De Jong

V jedenáct ho vystřídal Martin Gredner, kterého mám velmi rád. Většinou jsem ho slyšel na akcích hrát hodně progressive house/trance, poněvadž skoro vždy byl v pozici "rozjížděče". Tady měl ale před sebou plný parket s rukama nad hlavou a tak tomu přizpůsobil i svůj set. Zahrál skvělý pohodový a přesto energický uplifting/progressive trance set plný emotivních skladeb - např. od Cara Diplom vs 2Divine, Iio či Sandera van Dorna. Jeho dvě hodinky uplynuly jak voda a lidé přivítali na stage Menno de Jonga.
Tento mladý holandský obr DJ (měří 2 metry) si okamžitě získal publikum. Bylo na něm vidět, že si hraní užívá a že ho neskutečně baví a musím vám říct, že milejšího a komunikativnějšího DJe jsem ještě neviděl a přesvědčil mě o tom poté ještě při rozhovoru, který jsem s ním pro vás čtenáře techno.cz udělal v kanceláři klubu asi ve 4 hodiny ráno. Každopádně Menno dokonale vycítil náladu, hrál svižně, melodicky a pestře.
Ve tři hodiny ho vystřídal za CD playery Michael C a pokračoval v podobném duchu jako Menno. Většinu jeho setu však neslyšel, asi půl hodiny jsem strávil na house stage, která byla umístěná nahoře v patře a hráli tam místní DJs a panovala tam také příjemná atmosféra a další hodinu jsem strávil rozhovorem. Na hlavní stage jsem se vrátil až po půl sedmé ráno a to už hrála Laydee Jane.

Laydee Jane

Lucka pokračovala ve skvělé trance jízdě, nehrála tak tvrdě, jak jsme od ní byli dříve zvyklí a set se jí moc povedl. Potěšila například skvělým remixem Bitter Sweet Symphony (tuším, že od Freda Bakera). Přestože jsme původně plánovali odjezd z Ostravy v šest ráno, zůstali jsme nejen díky plnému klubu a super atmosféře až do desíti dopoledne. A to párty stále nekončila (je fakt, že housová stage končila dříve a elektro stage také). Na konci jsem si ještě vychutnal set plný hitovek a starých pecek od Jet Fevera abychom pak společně s ním vyrazili na vlak.
K třetí stage, která byla umístěna v tzv. garáži, mnoho říct nemohu. Chvíli jsem poslouchal pouze Bélu En, který byl/je dlouho známým propagátorem 2stepu a garage, ovšem zde zahrál směs breakbetu a minimalu. Ostatní DJs nehodnotím (Orbith, Jerry….), poněvadž jsem je zaslechl maximálně několik vteřin, když jsem se přemisťoval z hlavní na house stage a nebo šel na záchod. Na této stage totiž byla zima a hodně zde foukalo (byla vlastně napůl "open")
Celkově bych hodnotil akci 10/10, jak po hudební tak po organizační stránce. Prostě dokonalý zážitek, který si do Ostravy snad brzy přijedu zopakovat.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016