REPORT

 

Report z křtu remixového alba Kora et le Mechanix

Byl podzimní páteční večer, v experimentálním prostoru pražského NoD byl připraven křest remixového alba Excursin Forte (16:9 Progressive Remixes).

 
Byl podzimní páteční večer a v NoD byl nachystán křest remixového alba od Kora et le Mechanix. Tento projekt spolu tvoří Michal Kořán a Filip Homola, vy jste si nedávno u nás mohli přečíst recenzi remixového EP, které předznamenávalo vydání celého remixového alba Excursin Forte (16:9 Progressive Remixes). Na křest se slétlo hrubým odhadem tak 60 příznivců posluchačsky náročnějších rytmů a zvuků. Místa k sezení byla kompletně obsazena a jen několik návštěvníků postávalo. Vstupné nebylo velké a navíc ke každé vstupence bylo k dispozici cédéčko Excursin Forte. Koncert pak přišlo navštívit i několik umělců (Dj Blue, Sonority atd.), kteří sice toho večera nevystupovali, ale činili se na remixování skladeb od Kory. První vystupující formaci S/M, která nahlásila složení: Alex – elektronika, samply, Silvia – vokály, efekty, Jana – housle jsem nezastihl. Jejich vystoupení mělo být postaveno na samplech od Kory et le Mechanix. Neznám hudební cítění Elektrabela, ale po akci o pár ulic dále v jednom baru jsem vyslyšel něco v tom smyslu, že to bylo slušný psycho (Elektrabel líčil své postřehy, naslouchal Dj Abu). Dvojka v progamu patřila sdružení Gurun Gurun.



Konkrétně Tomáš Knoflíček a Jára Tarnovski, oba ze skupiny Miou Miou. Jeden za klávesami, druhý tu v pokleku za kytarovým efektorem, tu ve stoje se svou kytarou. Podzimní zádumčivá kolekce. Experimentální ambient docela vystihl atmosféru toho pátečního večera, kytara se na ambientní plochy jevila jako ideální nástroj. Kora et le Mechanix se prezentovala spolu s projektem Blue M, znáte ze slovenské značky Ambsine records a možna jste u nás četli i recenzi od Niky 77 na jeho album. Vlastně na nezvýšeném pódiu bylo celkem pět postav, protože jako speciální hosté vystoupili Irena a Vojtěch Havlovi se svými celly (?). Právě na hlasitost těchto smyčcových nástrojů jsem zaregistroval hned od několika lidí názor, že jejich hlasitost byla neúměrná k celkovému zvuku kapely. Nevím, mně osobně tak vůbec nepřišlo, možná jsem stál v sále na místě, kde to nebylo příliš znatelné. Mimochodem v současné době se dají  sehnat v LK hned tři alba od Ireny a Vojtěcha Havlových, za velmi líbivou cenu. Byl jsem rád, že po ambientních plochách následoval i nějaký ten beat. Měl jsem pocit, že vystoupení i pěkně gradovalo, to tak do první půlky koncertu, pak se to tak nějak pocitově střídalo, alespoň mám takový dojem. Na velkém stole leželo i několik mašinek, k vidění byl Microkorg i s mikrofonem na husím krku, který snad nebyl ani v průběhu večera použit (mikrofon). Samotný křest proběhl klasickým způsobem se šampaňským. Michal Kořán pozval k sobě šéfa Next Ery Kristiána Kotarace a zástupce časopisu His Voice Matěje Kratochvíla a bylo.

Po křtu svoje vyhrazená místa obsadila Nika 77 a již zmiňovaný Elektrabel. Společně si říkají  Cyberia Divinorum. Od ambientních ploch se set přehoupl k takovému línému downtempo a midtempo minimalu, dalo se při tom i pohupovat, ale publikum jen poslouchalo. Oproti Kora et le Mechanix celé vystoupeni působilo přeci jenom víc chemičtěji a tanečněji. Pravděpodobně za to mohla techno minulost i současnost jak Niky 77, tak Elektrabela. Tolik letmo moje postřehy ze křtu alba Excursin Forte od Kory et le Mechanix. Snažil jsem se vnímat hudbu samotnou, tak jako všichni návštěvníci. Je to dobrý pocit přijít na akci, kde jde opravdu o muziku. Na našem webu bylo již publikováno hodně spřízněných textů k této akci. Zkuste použít vyhledávač na titulce. Máme tu recenzi kompilace, kde se prvně objevil projekt Kora et le Mechanix - Out of place artefacts vol. I, máme zde i recenze ambientních akcí a alb od Next Ery, ale hlavně, zkuste někdy přijít na tak trochu jinou hudbu  Díky všem akterům, jste potřeba!

Linky:
http://www.michalkoran.cz/
http://www.nextera.cz/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016