CLANEK

 

Agentův report z hraní na festivalu Q-Base

Když jsem se dozvěděl, že budu hrát na jedné z věhlasných akcí holandské "Q-Dance", byl jsem štěstím bez sebe. A to hned z několika důvodů. Zaprvé vím, že hudba, kterou prezentují na svých akcích, ať už jsou to festivaly Defqon 1, Q-Base, Qlimax, X-qlusive, In qontrol nebo Quality, je hodně odlišná té, která se hraje u nás, ale i ve většině zbytku světa. Druhým důvodem bylo, že tato hudba sebou nese produkci, která je snad ještě nevídanější. Především stavbou stageí a dekoracemi. Zažiju něco úplně nového, nemohl jsem se dočkat.

 
Cesta pro našince je celkem snadná, let Praha – Düsseldorf netrvá déle než něco málo přes hodinu. Hotel Sheraton hned na letišti řeší při 140členné DJské sestavě festivalu mnohé. Velmi praktická věc.

Samozřejmě jsem si prostudoval webové stránky festivalu, abych zjistil co a jak. Překvapením je celkem 11 pódií a jen pár jmen umělců, které znám. No paráda, Hurá do víru Q-Base.



Z letiště asi hodinku pohodlným vanem až na základnu. Jedu se "Stunned Guys" o kterých jsem nikdy neslyšel. Kecáme o všem možném, mají vydavatelství, asi šest labelů, hrají thunderdoome a hardcore a to každý víkend a po celé Evropě. Prostě jedou. Uff, co mi ještě uniklo? Pohodoví chlapíci, jeden z nich vykouří za hodinku v autě sedm cigaret. Podle všeho hvězdy.

Jsme na základně, uvítací stan je v holandském stylu krásně vyzdoben, a ačkoliv se festival koná na německém území, jsme jen těsně za hranicemi s Holandskem a party pořádají Holanďani. A je to znát. Pohoda všude kolem. Chceš něco? Předem splněno a s úsměvem. Jedeme na stage, protože za chvíli hraju, ale po cestě vysazujeme ještě Stunned Guys u jejich hangáru. Je natřískáno a zevnitř se ozývá hudba odhadem okolo 200 bpm. Chvíli poslouchám, než řidič doprovodí DJe na stage, a dávám si tu jízdu.



Pokračujeme k "bunkru 1", kde hraju já. A vida - před hangárem potkávám výpravu z ČR, tedy vlastně z Plzně - Pigfest výpravu. Bude kalba, to je už jasné. Jdeme na stage a za chvíli nastupuju. Ačkoliv mě pořadatelé mile překvapili a hraju až po Oliveru Ho a Billym Nastym, bunkr je zaplněn maximálně tak z jedné třetiny. Techno tady netáhne. Nevadí, jdu na to a uvidíme. Vodka s energeťákem, který jsem nikdy neviděl, dělá své a já se uvolňuju. Pohoda noc. Po mě nastupuje James Ruskin a hangár je stále skoro prázdný až do konce celého festivalu. Nevadí, ti co paří, si to užívají.

Vyrážíme na obhlídku areálu a shodujeme se, že tu může být celkem na 30 až 35 tisíc lidí, možná víc. Jedna Open air stage, jeden velký hangár tak pro pět až šest tisíc lidí, tři menší kryty, každý tak po 1500 a zbytek hangáry pro cca 3000 ravers.



Kromě techno stage kde jsem hrál já, psychedelic trance bunkru a tresor bunkru je všude natřískáno. Všichni do půl těla nazí. Nás ale nejvíce táhne bunkr 4, kde si dávají dostaveníčko SHOWTEK a jejich pozvaní kamarádi. SHOWTEK jsou dva chlapíci, bratři, kteří patří k tomu nejlepšímu v HARD STYLE, a jsou zde nesmírně populární. Jsou to headlineři posledních dvou Sensation Black. Když přicházíme ke stagei, kde se nedá hnout, právě hrají svůj největší současný hit FTS. Lidi skáčou metr vysoko a my s nimi. Vypadá to, že to tady za chvíli zboří. Rave jak má být. Melodie, tvrdý synth a jestě tvrdší kopák. Hemží se to tady hláškama typu, "seru na běžnej život!", "proč bych měl brát všechno tak vážně" a podobně. Je to REVOLUCE. Nikdy předtím jsem něco podobného naživo nezažil. Je to paráda. Náš tanec se podobá tanci domorodců někde v pralese. Obíháme pomyslný oheň a jsme celou noc tranzu.



Ráno na sebe upozorňuje světlem a já v jedné z chvil, kdy jsem byl při vědomí, zjišťuji, že jsem se celé partě ztratil. Probouzím se na hotelu a nemám páru, jak jsem se do něj dopravil. Tak tohle se mi několik let nestalo.

Dojmy z akce jsou jednoznačně pozitivní. Milí lidé, žádné problémy, skvělý zvuk snad na všech stageích. Ceny na barech jsem tentokrát nesledoval, protože byly zajímavější věci. A ty dekorace a celé stage? Fakt nápadité a pěkné. Všechno strašně stavěj do výšky a tak stage připomínají spíš hrady nebo pevnosti. Byl to skvělý zážitek a příště bych jel zase moc rád...

Q-Base
Airport Weeze, Německo, 8.9.2007
info:
http://events.q-dance.nl/2007-09_08-september_q-base/site/home.php
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016