REPORT

 

Screaming The Truth

Je 19. července 2002 podvečer a opět po měsíční pauze můžeme vyrazit na party do havlíčkobrodského klubíku Vagón. Pro spoustu partypeople z okolí určitě není jeho jméno neznámé, ba naopak. Je nutné uvést, že tamní partička nadšenců v čele s DJem Afixem se opravdu činí a snaží se pořádat akce skutečně kvůli hudbě. Díky nim jsme si mohli v posledních měsících poslechnout skvělé výkony slovenského techno-maséra Tokyho a neméně zajímavý a energický live-act Christiana Wünsche.

Na dnešní večer si pro nás kluci připravili na místní poměry vskutku nevídanou sestavičku a sice trojici britských producentů, kteří se nadcházející den účastnili teplického Cosmic Tripu a do Vagónu si přijeli užít páteční večer a hlavně dokázat, že jsou skutečnými pány producenty. A kdo že se to do Havlíčkova Brodu vypravil? Peter Sutton aka Female, David Sumner aka Function a Steve Bailey aka Makaton. S českých je přijeli doplnit známá dvojka Daho + Ginger, Subsist a domácí DJ Afix. Přislíben byl i Karl O'Connor aka Regis, který bohužel nepřijel.

Do klubu jsem dorazil kolem desáté. Hned z počátku jsem byl příjemně překvapen, neboť párty s takovým obsazením za lidových 150 kaček je opravdu pohodička. Desky zrovna roztáčel letohradecký Subsist a svým minimalem příjemně rozhýbával již z poloviny zaplněný parket. Zvuk mají ve Vagóně celkem kvalitní a silný a tak jsem se jen těšil jak celý večer proběhne. Dekorace a světla byla v normálu. Vše doplňovala videoprojekce. Ke klubu je připojeno i malé venkovní posezení, takže jsem tam šel na chvíli posedět s kámošema.

Mezi tím za mix nastoupil Daho a musím říct, že mě opravdu překvapil. Takhle ostře jsem ho hrát ještě neslyšel a během chvilky naplnil parket a pořádně lidi nakopával. Precizně do sebe skládal jak tracky s přímým rytmem, tak i energické rozlámaniny. Kolem 23té hodiny se konečně objevila očekávaná partička Anglánů a hned se začalo se zapojováním a oživováním jejich mašinek.

Jako první se po Dahovi za mixák postavil Female. Zatím jsem neměl příležitost ho slyšet, tak jsem byl plný očekávání. Svým live-actem nijak neslevil z tempa nasazené Dahem, i když mi jeho styl připadal během hodiny jeho hraní trochu jednotvárný a neměnný, tradiční britská produkce.

Postupně se na hraní chystal Function, který si na mix připojil i svůj notebook. Moc jsem od jeho vystoupení nečekal, protože když jsem ho slyšel naposledy v Lku v Pardubicích na NSW tour, tak tam atmosféru dost zbrzdil a ochladil. Dnes začal nejdříve mixováním z gramců. Trochu sice tempo zpomalil, ale díky skvělému mixingu a výběru desek, mezi kterými se objevily jak nové kousky, tak i starší věci z vlastní produkce, udržoval atmosféru a lidi ve varu. S gramci si hrál tak dlouho, že ho David (DJ Daho) musel upozornil, :) že by měl taky něco z "kompíku." A tak Function pustil předpřipravený zhruba asi 20-timinutový live-set, který dokresloval a dotvářel korekcemi na mixáku. Kdyby aspoň část materiálu, který předvedl, vyšla v nejbližší době na vinilu, tak bych byl velmi spokojen, opravdu zajímavé tracky většinou s hustou basovou linkou a pravidelnou rytmikou.

Jestliže pánové Female a Function udržovali atmosféru v klubu ve varu, tak Steve Bailey aka Makaton Vagon doslova "rozsekal." Jeho live-act překypoval energií a dynamičností. Pravidelné rytmy byly válcovány nepravidelnými, skutečná lahůdka pro otrlé technaře. Steve si s lidmi doslova hrál a nandával jim to, co chtěli - mazec. :)

Po hodinové "makatonní" smršti se ujal gramců Ginger, který s přicházejícím ránem v klasickém Daho&Gingerovském stylu ponurejšího techna pomalu uvolňoval atmosféru. Po hodině ho ještě vystřídal pořádající DJ Afix, který si svým setem jistě mezi domácími opět našel další své příznivce. Nakonec, to bylo kolem páté hodiny ráno, se nečekaně za mixákem objevil pardubický DJ Scoop, který svým pumping technem plným vokálků, z již hodně unavených partypeople vyždímal poslední zbytky energie a celou skvělou party uzavíral.

Co závěrem? Určitě poděkování Afixovi a spol. za hudebně skvěle obsazenou noc a skvělou atmosféru a věřím, že na sebe další pokračování parties ve Vagonu nenechá dlouho čekat.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016