REPORT

 

Report ze Steamu od Čéši

Určitě mnohým z vás několik dní před pátkem, některým i opakovaně, došla sms od Thonyka ve znění "přátelé, kamarádi, mejdan Steam se koná již tento pátek v klubu Retro, tato sms=vstup, jste zváni". Na koho nezapůsobila sms, byl dozajista lapen na mailu, webu či na jinou formu Thonykova PR :o) Mě stačilo vědět kde, kdy, v kolik, s kým a na páteční noc jsem měl program jasný.

 
Steam nás na párty scéně provází již mnoho let. Rozepisovat se o tomto mejdanu nemá smysl, každý ví, o čem to většinou bývá. Je to tradiční session kamarádů, lidí které zajímá především house music, doslovná verze zní hit-n-house-n-energy, a také to, že si to tu každý prostě užívá. Steam je Thonykova chlouba a jeho malé-velké dítě, kterému věnuje hrozně moc, někdy až příliš :o) Jde do všeho s vervou a z malé komorní klubovky postupem času udělal mejdan na prvotřídní úrovni. I když, i mistr tesař se někdy utne...

V pátek jsem se před návštěvou v Retru dozvěděl, že hlavní headliner dnešního Steamu bohužel nedorazí. O důvodech tohoto problému ví nejvíce pořadatelé, ale podstatou je asi špatná komunikace mezi pořádajícími, Jájou a Thonykem a hlavním vedením klubu Retro, které se k některým věcem nestaví příliš profesionálně a správně, ale nechci vás zatěžovat věcí, kterou mi jakožto obyčejní návštěvnící nemáme možnost příliš ovlivnit. Jedinou naší šancí, jak se k tomu postavit, je přijít či nikoliv. Jája a Thonyk ale udělali maximum a po omluvě a vysvětlení snižili cenu vstupného na kilečko, což je fér. Stále nám pro dnešní noc měli hrát kvalitní DJs v čele s Prochym, Loutkou a Texxem, takže rozhodnutí jít nikdo nakonec nemusel litovat.

Na začátku nás všechny do klubové atmosféry ladil DJ Texx. Texx, jakožto hrající šéfredaktor Techna.cz a DJ, kterého jsem slyšel opravdu málo, předváděl, že i on velmi dobře rozumí stylu, který se na Steamu hraje. Hned od prvních chvil pátečního večera vsadil na pěkný a vlnivý zvuk house music. Svůj set doplňoval každou chvilku o nějaké zvraty a proměny a jeho taneční projev je na DJe velmi kvalitní. Za gramofony, pardon, za CD přehrávači se chvílemi vlněl lépe než leckterý clubber a gesty Texx opravdu nešetří. Své desky zná dokonale a vždy velmi dobře ví kdy poskočit a kdy mávnout do davu :o) Jeho set měl vývoj, byl hravý, zábavný a i lidí postupem času opravdu přibývalo a to bylo dobře. Klub se ke konci jeho setu vlnil již všemi směry a Texx přitvrdil "girls and boys, are dancing on the floor ...I see... the girls and boys, are dancing on the floor ... I see... the girls and boys, I dancing on the floor ... girls and boys, are dancing on the floooooor". Prvky elektrobeatů střídajících house se poslouchají dobře a hlavně se na ně super tancuje :)

Po Texxovi nastoupila ikona párty Steam, zdomácnělý a od ucha k uchu vysmátý DJ Prochy, tedy Pete Walk. Tento DJ, kalič, bavič a všechnodohromady, je na Steamu vlastně doma, je to rezident této párty a Tonda je s ním spjat již od tak malých počátků, jakými jsou kalby Steam na Bukanýru. Prochy je DJ, který si hraní nejen umí pořádně užít, ale umí z něj udělat i opravdu zábavnou podívanou. Prochy si nedělá vždy hlavu s podáním setu, hlavní je, aby to lidi bavilo a aby to bavilo i jeho samotného. No a to je přeci správné, ne? Hraní má bavit všechny, DJe po stránce jeho práce a nás po stránce hudební. Prochy na Steamech předváděl různé věci a i lidé kolem něj. Pamatuji si padající publikum do gramofonů... pamatuji si Prochyho vyřvávajícího do mikrofonu kolotočářská hesla... pamatuji si také to, že set odehrál tak dobře, že by se za to nemusel stydět ani kdejaký namistrovaný zahraniční DJ, ale hlavně si pamatuji to, že se nikdo nikdy u jeho hraní nenudil.

Steam je pro mnohé lidi nehorázná kalba, pro jiné je to možnost setkat se s kamarády a pokecat u dobré music. Steam je zábava, je to párty noc, jež nezná mezí a lidé se tam cítí odvázaní a v pohodě. Steam je pro všechny, kteří neřeší, je to pro všechny, kdo se jdou bavit...

Pete Walk hraje dnes v Retru více jak tři hodiny a i tak nenudí a stále je na co tancovat a co poslouchat: "the world is mineeeee... the world is ... ... ... ticho". Co se to děje? Ajaj Pete Walk má tentokráte i menší problémy s technikou, při tracku od světoznámého producenta Guetty se mu zasekává přehrávač. CUTE ... PLAY ...nereaguje ... co teď? DJ a ticho před ním, to není dobrá kombinace. Během několika málo okamžiků je již naštěstí vše v pořádku. Jedem dááál, i to se stává. Posledním trackem Peta Walka je Star Guitar od Chemical Brothers, pokud mě sluch neklamal... Z ničeho nic se najednou ozvalo ticho podruhé... No, to už i pan Loutka stál na pódiu a měl asi malinko obavy, ale kdo se bojí nesmí do lesa, a před roztančený klub už vůbec ne.

Loutka se bál asi zbytečně, snad ho technika nezklamala, to by byla škoda, ale hrál opravdu famózně. Já ho neslyšel dlouhou dobu, ale tento ostřílený párty veterán, který je starší než většina otců dnešního publika, ví co hrát pro lidi, kteří si rádi užívají house music. Loutka je prostě mistr DJského umění a tento večer o tom dal zase vědět.

Po více jak půlhodince jeho hraní ale odcházím, vím, že Steam by se neměl opouštět před dozněním posledního beatu, ale únava mi nedovolí zůstat déle. Já si tento díl užil náramně, i když jsem se své oblíbené činnosti, a to tanci, nevěnoval tak důsledně, jak tomu bývá u mého nejoblíbenějšího stylu, a to techna :o)))

Elektronická hudba má otevírat mysl a já si troufám tvrdit, že na Steamu vám otevře všemožné vize a když to nepřeženete, tak si po super zábavné noci budete i něco pamatovat. Já si třeba zapamatoval to, že v pátek bude v Retru Electroma, další nabitý mejdan, a že na další Steam rozhodně zase dorazím.

+ atmosféra v klubu

- zlobící technika
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016