REPORT

 

Jahcoozi proti rasismu zaplnili pražský klub Roxy

Více než pět set lidí přišlo ve čtvrtek večer do klubu Roxy v Praze říct: Ne rasismu! Přilákal je koncert berlínského projektu Jahcoozi na happeningu Nedovedu pochopit, který si kladl za cíl upozornit na rozmach aktivit neonacistů v Česku.

 

Happening proti rozmachu xenofobie, který organizátoři pojmenovali Nedovedu pochopit, zaplnil experimentální prostor v Dlouhé ulici velmi slušně už několik minut po otevření jeho dveří. Na programu byly, kromě dvou koncertů a dýdžejského setu, projekce spotů nevládní organizace Člověk v tísni ke kampani NEOnácek, chcete ho?, dostalo se i na videoklip Jana Budaře Brožurka.

Jahcoozi

Hudebně byl čtvrteční večer velmi pestrý, především díky repertoáru headlinera. Jahcoozi se pohybují mezi hiphopem, breakbeatem, triphopem a inteligentním popem. Došlo i na hudení styl ska a 2tone, které v úvodu naservírovali domácí The Chancers.

Zpěvačka Jahcoozi Sasha Perera dostála své pověsti skvělé frontmanky kapely, navíc bylo znát, že si první vystoupení v české metropoli evidentně užila. Před pěti set hlavým nažhaveným publikem se více než hodinu kroutila v nejrůznějších tanečních kreacích, ukazovala své svůdné nohy, dokonce si neváhala nasadit masku.

Mohutně ji v tom podporovali kolegové - izraelský kytarista Oren a otec beatů Jahcoozi, který se skrývá pod přezdívkou Robot. Všichni tři se ukázali nejen jako skvělí muzikanti (Sasha si střihla parádní sólo na trumpetu), na výbornou obstáli i v rolích rapperů.

Jejich repertoár se skládal z obou dosud vydaných desek, logicky ale převažovaly skladby z aktuálního alba Blitz´;n´;Ass. Přestože Jahcoozi nejsou v Česku zvlášť známí, návštěvníci koncertu s kapelou slušně komunikovali. Ta se jí za to na konci odvděčila přídavkem.

Nejmenší skinhead v Česku řekl: Ne, rasismu

The Chancers, jejichž zpěvák Brit Simon Ruffskank je zřejmě nejmenším a nejhlasitějším skinheadem v Česku, Berlíňanům předskakovali. Roli, kterou jim pořadatelé happeningu určili, splnili na výbornou. Publikum připravili s nasazením jim vlastním.

The Chancers

Kapela se sice hlásí k hnutí skinheads, ale k jeho původní antirasistické formě, což demonstrovali i v Roxy, například tričkem se vzkazem A.F.A.B. (All Facists Are Bastards).

Po skončení živých koncertů, krátce po 22. hodině, převzali otěže zábavy DJs z breakbeatové formace The Tchendos, kteří de facto jsou otcové názvu celého večera. To oni před rokem a půl natočili skladbu Nedovedu pochopit, v níž použili část z rozhovoru Rádia 1 s paní, která přežila holokaust a pozastavuje nad neonacisty.

The Tchendos v úvodu svého setu poděkovali organizátorům i radikálním antifašistům za boj, který vedou, a pak už doslova rozpoutali breakbeatové peklo, kterým happening protáhli o hodinu a půl navíc oproti původnímu plánu.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
MHD
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016