REPORT

 

Report z Love Parade 2008

Většinu z nás napadne, jaké to je na Love Parade. Asi největší party nejen léta, ale i světa. Teda ta letošní určitě byla a my jsme se rozhodli to okusit.

 
Transport do Dortmundu provádíme letadlem a kupodivu hladce :). Po přistání nás čeká cesta na místo akce. Překvapivě na letišti nikdo nic neví. Tak se vydáváme do Dortmundu a jelikož nemáme drobné - na černo, ale se svolením řidičky autobusu, která snad jako jedna z mála věděla, jak na dálnici, kde se party koná. V nevědomí zda tam budou stánky s pitím nakupujeme v „deutsch“ Plusu a z desetikilovým banglem vyrážíme na místo ve chvíli, kdy začíná pršet.



Doražíme kolem 16h. Už při cestě nám začíná chybět ta tolik opěvovaná láska a mír. Při výstupu z U-Bahnu jsme shéldli docela brutální zatčení. Dav nás žene na dálnici s Love Parade v plném proudu. Ocitáme se v centru dění, jsme na začátku 2km úseku s více než milionem lidí, do kterého po krátkém, ale výkonném dešti, zase paří sluníčko. Déšť nikoho nezastavuje spíš příjemně chladí rozpálená těla tančící v rytmu pomalu se pohybujících trucků. Dostáváme se na hranici mezi dva, snad nejhorší místo, ve kterém na nás tlačí dva rytmu najednou. Dav nás rychle vyžene o kamión dál. Lidé jsou neúprosní a prostor je opravdu narván. Dáváme si za úkol prodrat se davem pařících lidí k hlavní stage. Narvaným prostorem, kde nejsou lidi, je bahno. Zastavujeme u trucku Ministry of Sounds, jehož hudba nám učarovala. Z trucku se ozývá „happy house“, uklidňující naší mysl, která se vzpamatovává z milionového návalu.



Na barech se prodává převážně pivo. A tak začínáme mít náš přervaný batoh pitím rádi (..jelikož pivo nelahodí našim chuťovým buňkám). Dostává se na hlavní stage. Tedy spíš k hlavní stage a snažíme se dostat bliž a blíž. 80m před stagí nás dav zastavuje – blíže už to opravdu nejde. Najednou nám začíná někdo pískat za hlavami …dobrý způsob jak si udělat prostor. A tak postupujeme ješte o pár metrů blíž. Na nebi se tvoří něco černého vzdáleně připomínající předchozí přeháňku. S dopadajícími kapkami se i na betonovém place tvoří bahnitá kaše – pravda, že hodně tekutá. Hudba by klidně mohla být více nahlas. Možná ji tlumí kapky deště. Ne že by to vadilo, na place stejně není k hnutí a tak tišší poslouchání známých melodií vlastně ani nevadí. Mačkající dav nám dává zabrat a odcházíme zpět k truckům, jejichž zvuk a atmosféra kolem je lepší. Pomalu se protancováváme směrem odkud jsme přišli a naše nálada stoupá.



K večeru začínají kamiony dojíždět k hlavní stage a končí. Čeká nás závěr, na který se chystá světelná show. Nevím co podpořilo nadšení němců z pár synchronizovaných světel, ale podobné nadšení nesdílíme. Westbam ukončuje Love Parade a trochu vyprázděným areálem u výstaviště se začíná ozývat letošní hymna.



Dav se rozchází a my se přesouváme do haly na výstavišti, kde se koná jedna z after-party. Sama hala je větší než naše O-dvojka. Musíme přiznat, že pravá party pro nás začíná až teď. V hale je 6 stagí a vybrat si může skutečně každý. Vstup 20 euro sem naštěstí přilákal jen výběr lidí, mezi kterými je příjemně. Vybíráme si pro nás to nejlepší a paříme tam až do rána. Hala se natřásá ve všech možných rytmech (taneční hudby) až do 8h ráno. Opět zakončena hymnou Love Parade utichá a my se odebíráme již po uklizené dálnici B1 na letiště, na cestu domu.



Party je opravdovým zážitkem, který by si měl každý příznivec taneční hudby minimálně jednou (možná i maximálně jednou) zažít.

LOVE PARADE 2008
B1-Dortmund, Německo
19-20.07.2008

Maia – Petr pro Techno.cz
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016