CLANEK

 

Technická recenze: Kaossilator

Už vás nebaví poslouchat ty kvanta hudby co se na vás valí z rádia či dokonce z vlastního přehrávače? Chtěli by jste zkusit něco nového, dělat svoji muziku, ale myslíte si, že na to nemáte buňky? Či vám chybí hudební nástroj, kvalitní počítač, zvuková karta, monitory nebo místnost kde by jste si studio postavili? Nezoufejte, protože právě pro tyhle případy je tu malá krabička, která si říká Kaossilator a umí vyrobit spoustu srandy.

 

Neříkal bych tomu sice plnohodnotný hudební nástroj, spíše něco mezi synthetyzátorem, digihrou a kaosspadem. Legendární firma Korg totiž přišla na trh s něčím, co by mohlo oslovit i naprosté laiky v tvorbě elektronické hudby. Tvorba hudby zde totiž probíhá podle trošku jiných pravidel něž jsme zvyknuti.

Základní princip je založen stejně jako u Kaosspadu na dotykovém displayi a modulace dvou funkcí najednou. Na rozdíl od Kaosspadu, ale nemusíme dovnitř žádný signál posílat, modulujeme totiž přímo zvuky obsažené v téhle „hrací skříňce“. Je zde na výběr dohromady ze 100 zvuků či paternů mezi kterými se jednoduše přepínáme pomocí otočného knobu. Vybírat můžeme mezi sedmi základními skupinami LEAD, ACUSTIC (celkem věrné imitace trumpety, piana, digeridu…), BASS, CHORD, SE, DRUM (rozdělené jednotlivé bicí) a PATTERN (zde jsou přednastavené bicí smyčky). Modulace zvuku potom probíhá úplně jednoduše prostým dotykem displeje a posunováním prstu nahoru dolů a doleva doprava. U většiny zvuků jsou na ose X přiřazeny noty a jejich výšky a na ose Y jeden z efektů např. delay, cutoff apod. To ale samozřejmě není pravidlem a u určitých zvuků probíhá modulace trošku odlišným způsobem.

Samozřejmě než vůbec začneme něco dělat, tak si musíme nastavit BPM pomocí tlačítka „BPM“ a otočného knobu či jednoduchým ťukáním do rytmu na udané tlačítko. Další vychytávka kterou tady najdeme je gate arpeggiator. Ten se nastavuje opět jednoduchým zvolením z předem nastavených 50 druhů. Arpeggiator ale samozřejmě nebude fungovat na všechny zvuky (např na příliš krátké zvuky), takže je potřeba zde zvuk vybírat trochu rozumně. Další věc kterou bychom měli udělat, je výběr stupnice ve které chceme naše dílo vytvořit. Můžete si vybrat z 31 různých stupnic, včetně chromatických, zmenšených, ale i durových a molových, bluesových či pentatonických. Funkci stupnice využijete i v souvislosti s funkcí nastavení tóniny, umožňující hrát třeba i co nejpohodlněji. Najdete zde však i neobvyklé stupnice, jako jsou Spanish, Ryukyu a Raga, což nám umožňuje tvořit velmi svérázné fráze s exotickou příchutí. Gate Arpeggiator rozšiřuje možnosti pro hru, umožňuje vyrobit specifické patterny z not, v synchronizaci k uživatelem zadanému tempu, a tak opět rozšířit možnosti pro hru. Jednoduše si vybereme z padesáti patternů, zadáme časování not a rovnou můžeme tvořit fráze, o jakých se nám ani nesnilo. To vše si samozřejmě můžeme nahrát a jednotlivé zvuky/smyčky na sebe vrstvit. Smyčkové nahrávání umožňuje nahrávat fráze se zadaným počtem dob (maximálně 8 dob = 2 takty) a do nekonečna je přehrávat. Např. si můžeme nahrát frázi s využitím zvuku synth-lead a pak na něj vrstvit (overdub) basu nebo bicí zvuky. Tak si vytvoříme vrstvy skvělých frází jednoduchým opakováním tohoto cyklu výběrem, přehráváním a nahráváním zvuků.

Celý přístroj je velice malý a kompaktní a bez problémů se vám vejde do kapsy. K napájení slouží čtyři tužkové baterie nebo 4,5 voltový adaptér, která ale bohužel není součástí balení. Výstup je zde v podobě jednoho „chinche“ a sluchátkového výstupu s nastavením hlasitosti. Přístroj je doopravdy very easy a ovládat se ho naučí i ten největší technický antitalent během chvilky. Pokud tedy sháníte vhodný dárek, myslím že tohle by mohl být dobrý tip, jelikož i cena se pohybuje poměrně nízko.

Philip T.B.C. (philiptbc.com)

Kaossilator je možné zakoupit za akční cenu 3419,- Kč v prodejně maxistore. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz. Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo na prodejně nebo koupit na on-line shopu a to i naON-line splátky splátky na dálku.

maxi store Bořivojova 57, 130 00
Praha 3.
email: x@maxistore.cz
tel.: 222 722 999
www.maxistore.cz
www.maxistore.sk

akční výrobky
mixážní pulty
gramofony
CD přehrávače
sluchátka
SW pro DJs
zvukové efektory
osvětlení pro kluby
laserové efekty
výrobníky mlhy

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016