CLANEK

 

Brněnské halovky I.

V Brně se konalo hned několik úspěšných akcí. Některé zanikly, jiné se vrací, Apokalypsa vydržela. První halová akce v Brně vypukla v roce 1997 v hale na kolečkové brusle v Boby centru a organizoval ji Pavel Tesař. Od té doby se Brno stalo centrem jedinečného fenoménu, který se tento pátek dočká pokračování v podobě Orion Hall.

 

Supersonic Garage

Párty, která rozjela celou Moravu. V roce 1997 se poprvé konaly legendární garáže pod taktovkou Pavla Tesaře. Ten začátkem 90.let pořádal koncerty, od roku 1995 vlastní dnes již legendární klub Mersey. První akce pořádal ve spolupráci s G-Production (Orion Hall, Mácháč). Zajímavostí je, že než se stala Lucca djkou, dělala gogo tanečnici právě na garážích.

Tak třeba 4.12.1998 byl už 6.díl Supersonic Garage v garážích hotelu International. Poprvé v Brně vystoupila djka Marusha z Berlína, která předvedla téměř čtyřhodinový set. Večer rozjeli dj Airto a Braun, po té masér Pietro, který ví, co techno znamená. A po extra dlouhém setu Marushy se postavil za pult známý slovenský Toky. Měl vystoupit i vídeňský Dj Michael Cellis, ale na párty nedorazil, naštěstí ho nahradil brněnský talent Leo Lycra.

Sedmé pokračování - Supersonic garage 007 - inspiroval James Bond a celou noc se na videoprojekci promítaly nejlepší zápletky agenta Jamese Bonda. Roztančení způsobil dj Agent, po té zahrál Pavel Krejdl. Po půlnoci vystoupila milá, hezká, černošská djka Brenda Russel, která mimo jiné je spoluvlastníkem londýnského klubu Deepspace. A na závěr zahrál rakouský DJ Marcello. Naposledy se konala party v garážích hotelu International 15.10.1999. Vystoupil fantastický dj Evil Eddie Richards, skutečná legenda ostrovní scény. Na akci byly také pozváni djové Oliver Maas z Rakouska a Louis Osborne z Anglie. Patřičné rozloučení s prostorem garáží hotelu International.

Ovšem na apríla, 1.dubna 2000, se už konala párty Supersonic garage 010 v nových garážích v poloopuštěné továrně Mosilana vedle supermarketu Delvita u nádraží. Továrna je z 30.let a má velmi zajímavou atmosféru, strop vysoký 4,5metru. Chybělo málo k naplnění kapacity 2000 lidí. Měl vystoupit Trevor Rockcliffe, který bohužel nedorazil, zemřel mu tatínek. Naštěstí tu byla celá česká špička: Lucca, Miquel, Koala, Elektromajk, Agent, Leo Lycra, Matrix a Hooby. Tento rok se konal ještě jeden díl garáží pozváni byli Eric Fischer (A), Mike Shannon, Lucca, Kaisersoze…

Po osmnáctiměsíční přestávce ve spolupráci agentur Mersey a G-Production se opět konaly garáže v areálu supermarketu Delvita. Součástí akce byl prostorný chill out, čajovna, venkovní posezení a další zpestření. Největší hvězdou večera byl italský dj Marco Carola, který vystoupil v roce 1999 poprvé v ČR, a to na Citadele. Na garážích vystoupili dále Ladida, Orbith, Jerry… Poslední a prokletý 13.díl této legendární noci se konal opět v prostorách garáže Delvita, přesně 25.10.2002. Pozvánku na akci dostal berlínský experimentátor a producent vystupující pod klubem Tresor - Heiko Laux, který v roce 1992 otvíral se svým bratrem Bernhardem v Bad Neuheimu hospůdku "techno-pub". Španělští djové Ňito a Javy Union byly zváni na dvouhodinové show ze čtyř gramofonů a dvou mixpultů. Dj Javy působí v největší španělské bookingové agentuře Union Production, která vysílá DJs od Portugalska, přes celé Španělsko až do Jižní Ameriky. Dj Javy hrál v Kolumbii, Panamě, Mexiku a Venezuele a vlastní obchod s deskami, který má na starosti jeho žena Lady K -, docela známá španělská Djka. Dobrou muziku podpořili Diego, Lucca, Dodo, Pietro live, Bernie, Dave Fish…


Millenium Z

Oslava Silvestra 1999 a příchodu nového tisíciletí. Párty se konala na brněnském výstavišti v pavilonu Z, kam zamířilo 4.100 návštěvníků, kteří učinili z této akce největší párty doposud konanou na Moravě. V areálu došlo na začátku večera k vypnutí topení a ke konci akce byl na pět minut vypnut zvuk, došlo k neshodě mezi organizátory Mersey Production a zvukaři. K vrcholům patřily sety DJ Agenta, DJ Koaly, Pavla Krejdla a především Colina Dalea. Příjemně překvapili tranceoví DJs z amerického Baltimore DJ Bliss + DJ Brian Stillwater.


Global Connection

Párty se konala na brněnském výstavišti v roce 2000. Vychytaná akcička až na pár nedostatků jako žetony, málo lidí a pomalou hudbu. Naopak super bylo vstupné kolem stovky, přístupné byly tři pavilony a vychytaná videoprojekce. Měli vystoupit Live: Salome de Bahia + DJ Yellow, Iva Bittova + DJ Javas a DJs: Takkyu Ishino (JP), Terry Lee Brown Junior (DE), Marky (BR), Pavel Bidlo, Chris Sadler, La Di Da. Global Connection Party na Brněnském výstavišti čestně uzavřela seriál čtyř akcí, které pořádající agentura WAX zorganizovala na území ČR a koncipovala ve stylu propojení tanečních proudů celého světa. Párty měla pokračování i v roce 2002. Jedna stage byla na volném prostranství, zastřešená u pavilonu Z a další dvě stage ve stanech. Slušný večer pocuchala bouřka a krupobití, naštěstí bylo brzy po bouřce. Pozván byl legendární detroitský Juan Atkins, který ovšem nedorazil. Další hvězdy dorazily a zahráli výborně: The Advent live z Lisabonu a slovinský Umek a čeští dj Lucca, Pavel Bidlo, Agent…


Festival Loop

Letní festival se rozkládal na ploše 16 000 m2, na brněnském výstavišti, pavilony A, V a H plus stan, celkem 7 stagí připravila agentura G productions (pořadatel Orion Hall). Na konci července v roce 2002 se festivalu Loop zúčastnilo kolem padesáti djů, live actů a kapel. Areál nabízel techno, house, experimental - minimal, drum'n'bass/jungle a hip hop, ale i koncerty kapel. Velké hvězdy na všech pódií švédský techno dj Hardcell - live, dj Rob OK (není moc djů z Afriky!), dále Samuel L. Session, Jay Dee, Eric Fishcer, Farben - live, Soulsource, Southpaw, Warszavszki Dezcz - live, Sila Argumentu live a ještě hodně dalších. V areálu byla U rampa, simulátory, sound systemy EAW a AC Akustika, laser light show Live, živá videoanimace Phase, dekorace Depo9, venkovní posezení a nakonec skvělá after party. Průběh festivalu byl vysílán obrazem živě na internetu.


Colosseum

Párty která se uskutečnila 12. října 2002 v Laser show hall brněnského Boby centra. Za vkusné vstupné 180/230 Kč, to mohl být slušný nářez. Ovšem na netu jsem nenašel žádný report o akci, tak prosím berte výpis djů s rezervou. Asi největším hostem byl bulharský techno DJ Balthazar, který mimo jiné pořádá Technofiles parties a také spoustu klubových akcí. Poprvé v ČR vystoupil DJ team z Německa Daniel Calisse a Tobias Grünewald. Pro tvrdé technaře zřejmě zahrál rakouský DJ Mario Ranieri a slovenský DJ Bosse. A mega afterparty se měla taktéž konat v prostoru Laser show hall a odstartovala ji sympatická zástupkyně agentury Mersey DJ Lucca.


Bassblaster

Netypické spojení slov Bass - hluboký zvuk a Blaster - náraz, výbuch. První párty nebyla nějak vyjmečná, to se ovšem podařilo vyvrátit akcí Bassblaster 2. Párty se konala v dubnu 1999 v Boby centru. Druhé pokračování mělo velkou propagaci a ještě lepší průběh. Na již legendární akci vystoupili na Laser Show Hall djové Orbith, DJ Pietro(na plakátech avízován jako překvapení), DJ Joro a jeho rakouský kolega DJ Felipe, který zahrál asi nejlépe. Po Felipeho setu zahrál DJ Leo Lycra. Na La Grottě začínal brněnský DJ Vik, poté nastoupil DJ MZ, dále DJ Silverscreen (na plakátech a letácích opět jako překvapení) a po něm slečna DJka Reeha, která opravdu excelovala a předvedla vynikající progressivní houseový set. Cafe de Paris hostilo techno DJe Kaisersozeho, Koxe, Kenza a Linera.

Po tomto hodně povedeném večeru se Bassblaster stal oblíbenou akcí. Ještě ten rok na podzim se konalo malé turné Bassblaster, které se střídavě přemisťovalo z La Grotty do Laser Show Hall, bohužel některá akce byly plné méně, jiné více. Během Bassblaster tour vystoupily DJs Felipe, Joro, Marcello, Jay, Leo Lycra, Ginger, Orbith, Kaisersoze, Daho, Ginger, Pietro, Orbith, Say-co, Jerry… Na závěr roku se uskutečnil třetí díl párty kde dj Brenda Russel zahrál skvělý a originální set.

Po víc než roční pauze se opět Bassblaster vynořil, tentokrát se připojili i odborníci z Citadely a tedy tým Lunar agency. Nová vize halové akce byla znát i místem konání. V hokejové hale Rondo se poprvé rozpumpovala taneční hudba v červnu 2001. Hlavní hvězdou večera byl detroitský dj Claude Young, který si odehrál českou premiéru. Patří k legendárním a uznávaným umělcům na světové taneční scéně, mimo jiné byl rezidentem v prestižních klubech Orbit a VooDoo v Anglii. Taktéž poprvé v ČR vystoupil Švédský dj Slobodan, který hraje ostré techno. Svůj set odehrál i japonský Toby Izui. Na podzim toho roku se uskutečnil již pátý díl Bassblasteru, tentokrát se vrátil do Boby centra. Kde odehrál živý set španělský Christian Wuns. Zahrál švédský dj Johan Bacto, německý Mike T a japonský Toby Izui. Večer měl podtitulní název Difusion, které bylo spojeno se speciální fashion show, která odstartovala o půlnoci. Na místě si bylo možné zkontrolovat obsah tablet extáze. Podle reportu opravdu povedená akcička!

V roce 2002 se rovněž konala párty Bassblaster. Na dubnovém dílu v hale Rondo vystoupil černý američan Jay Denham, který zahrál tvrdý techno set. Společnost mu dělali belgický Stannyho Fransena alias G-Force a japonský dynamický dj Kazu Kimura, který hrál v Hong Kongu na vyhlášené E-Love. Českou špičku zastoupily: sympatická Miss Renny, Ginger, Kaisersoze. Součástí večera byla fantastická performance a vystoupení dua MC Spot a MC Mars z rakouských Living F/X. Po té se uskutečnily ještě tři díly této technopárty v hale Rondo vystoupily DJs: Joel Mull, Deetron, Diego, Rino Cerrone, Misjah, Nito, Andrea Leme, Felipe + mc Spot, Pavel Krejdl, Jerry, Lucca, Kaisersoze… A tak v roce 2003 zanikla vyhlášená párty Bassblaster.


Orion Hall

Naprosto ojedinělá halová akce hlásí návrat. Netradičně se bude konat v Boby centru. Pojďte se podívat jak to všechno začalo. Zdeněk Gabriel - Gabo pracoval koncem 90.let v Red Bull baru, poté pořádal akce ve Žďáru nad Sázavou, později se prosadil jako organizátor Orion hall. Residentem "Orionky" je dj Kaisersoze, připravoval lineupy OH a mimo jiné pořádal párty Vortex. Ze začátku spolupracoval s Gabem i Nikola Sochatzi, který později rozjel vlastní party Citadela.

První Orion Hall vypukla 20.března 1999, součástí byla Mezinárodní výstava mixovacích technik v Brně. Původně se plánoval prostor haly Rondo, ale jako výhodnější varianta bylo zvoleno Brněnské výstaviště, hala H. První velký kotel který se inspiroval úspěšnými vídeňskými halovkami. Dorazilo asi dva tisíce tanečníků ale nedorazila hlavní hvězda z USA - dj Rush. Dobrý set zahrál Němec Thomas Schumacher. Anglický DJ Steve Bicknell měl zpoždění, dorazil až k ránu ale probudil tanečníky do nového dne. Zahráli rakouští kolegové dj Chris Esycho, Mathew Bell a domácí Pietro. Pokračování Orion hall bylo na začátku léta 99. Opět se měla odehrát v pavilonu H, ale odřeknutím hlavního sponzora a vysoké finanční požadavky BVV, dohnali k přesunu do Boby centra. Bohužel padl hvězdný line-up: Darren Price, Monika Krusse a narychlo se muselo řešit náhradní djské obsazení. Svůj set odehráli: Mike Shannon (Can), Rokis (AT), Dork (H), Toky (SK), Orbith, Jerry…Účast asi 1500 lidí.

Cesta k vrcholu

Třetí Orion Hall byla překvapením, konala se na výstavišti v Ostravě. Hvězdou večera byl německý dj Pete Bruelle. Akce nedosáhla velkého úspěchu, ale díky této zkušenosti měla Ostrava jednu z prvních parties. Boom a velký zlom nastal koncem roku 99. Návrat na výstaviště do pavilonu H ocenila hojná návštěva 3 000 lidí. Právě tato Orion hall byla asi nejúspěšnější za mnoho let. Vítězství ve všech možných anketách jako party roku byla zcela zasloužená. Skvělá atmosféra, hudba a vychytávka v podobě suchého ohňostroje. Párty rozjeli kanadští Mike Shannon, Algorithm. Poté slovenské duo Dalo a Tibor a pak konečně oslnivá kráska ze Singapuru Gayle San, která se ukázala v plné kráse. A na této párty vystoupil poprvé v ČR dj, který se stal okamžitě hvězdou, Ben Long. Kapacita haly byla téměř zaplněná a tak se musela přesunout do většího a neokoukaného prostor skladu Pepsi ve Slatině. Zahrál skvělý švédský dj Adam Beyer. A k ránu se odehrál nespoutaný set Tokyho a Benca. Odehrál i anglický dj User-live, Daniel Benavente a Mike Vinyl.

Ještě v roce 2000 se uskutečnil šestý díl Orion hall ve staré slévárně Slatina v Brně. Největší hvězdou byl The Advent Live a také Marco Lenzi a Natasha Urman. Bylo sice chladno ale party měla originální monstrózní pyro show z jeřábové rampy. Opět změna místa konání, tentokrát na již vyzkoušené výstaviště, kde Orion hall kvetla celé roky. V pavilonu G2 se předvedli djové James Ruskin, Thomas Krome, Marko Nastic a Toky live, premiérově představil svůj projekt Rumenige. Jen dva měsíce na to se konala Orion hall v jednom z největším pavilonu v Evropě v Zetku. Bohužel velký prostor byla i nevýhoda, naprosto selhal zvuk. Nedorazil Damon Wild ani Leadro Gamez. Naštěstí Orionku zachránily tři švédští producenti a DJové Patrik Skoog, Niklas Ehrlin a Henrik Larsson, kteří dohromady tvoří projekt HEADROOM, předvedli tří hodinovou show z 6 gramofonů.

Pavilon Z a Sven Väth

Orion hall čekala velká výzva, jak napravit fiasko z nedostatků, vždyť naprosto selhal zvuk i lineup. Ovšem koncem roku 2001 na Orion hall vystoupila ikona elektronické hudby - dj Sven Väth, který získal cenu za set roku. Akce se konala opět v pavilonu Z. Sven Väth ohromil čtyřhodinovým setem. Publikum poprvé pokořilo hranici 10 000 lidí. Nechyběly super dekorace a hlavně největší laser show v historii české taneční scény - na akci byl umístěno 14 zelených a 4 barevné lasery.

Desáté výročí Orion Hall se odehrálo ve dvou pavilonech G1 a G2. Vystoupil zázračný projekt Holy Ghost, který v live setu předvedl super show. Zahrál Italský Rino Cerrone, který je residentem klubu DJ Loose v Neapoli. Kanadská legenda Jeff Milligan odehrál na OH minimal techno set. Dlouho očekávaná hvězda Richie Hawtin vystoupil na Orion hall v prosinci 2002. Osvědčilo se rozšíření hudby na dvě podia, na hlavní stage převážně techno a druhé odpočinkové a pomalejší styly. Nechyběl Bandulu live s Mc, Andy Vaz live a Felipe. Květen byl pravidelně naplněn Orion hall a jinak tomu nebylo i v roce 2003. Tentokrát ve španělském stylu s Oscarem Mulerem a Christianem Wunschem. Španělští djové nezklamali! Live set odehráli Echoplex a dj z jižní Afriky Portable. Ten rok se ještě konala listopadová Orion Hall, která se odehrála v pavilonu F. Zahráli djové Regis, Robert Hood, Function a Steve Bicknell, který předvedl doslova masakr.

Excelentní Carl Cox

Asi každý pořádný clubber si nenechal ujít Carla Coxe v Zetku. Byly i takoví, kteří do Brna vypravili celý autobus, patřil jsem mezi ně. Pavilon Z je obrovský, dokonce patří mezi největší v Evropě a to i Carl Cox, patří mezi největší dje. Na balkoně jsem měl pocit že jsem u mraveniště, pohled na 15 000lidí a ve prostřed král mravenečníků Carl Cox. Orion Hall se zapsal do dějin jako největší taneční akce v Brně. Carl Cox zde hrál tři hodiny na unikátním otočným podiu a na své vystoupení se dopravil pomocí vysuté plošiny.

Další Orion hall byl už 15díl této jedinečné párty. Výkvět toho nejlepšího ze současného světového techna, tentokráte s podtextem ALL STARS. Vystoupily opravdu nevětší hvězdy techno scény. Nestárnoucí legenda dvojice Hardfloor se představila v české premiéře. Carl Craig a Claude Young reprezentují kolébku techna – Detroit a přišli pozdravit fanoušky do české meky techna (Brno). Vždyť djové Carl Craig a Claude Young dali v osmdesátých letech podobu stylu techna. Zahráli i holandský Steve Rachmad a Fumiya Tanaka, legenda japonské techno scény. Zatím poslední Orion Hall proběhla v roce 2005 a byla spojena s jedinečným koncertem The Prodigy v rámci jejich turné k albu "Always Outnumbered Never Outgunned". Monstrózní live show skupiny s nejdivočejší pověstí na světě, energickou smršť. Prodigi předvedli naprosto jedinečnou show. Opět v pavilonu Z, bylo téměř plno. Dále zahráli: Moimir Papalescu + The Nihilists (live), The Advent…

A teď už jsme plní očekávání na novou Orion hall. Jsme rádi, že Orionka hlásí návrat. Snad každý z vás ví, co nás čeká, jen připomenu: Yoji (aka Yoji Biomehanika; Jap), Scot Project (Ger), Green Velvet (USA), Rush (USA) a mnoho dalších. Orion hall bude neobvykle v Boby Centru, ale máme se na co těšit. Lineup je víc než slibný!

www.partyinfo.cz/orion.php

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016