REPORT

 

Instinktive beats

Jak jsme nastínili, pilotní díl festivalu elektronické taneční hudby začal v pražském prostoru Abaton. Málokdo však tuší, že pořadající agentuře Wax se podařil husarský kousek a již téměř odepsané prostředí skutečně ozvučil. Můj pohled si nyní můžete přečíst v krátké reportáži.

 
Je to tak. Přituhuje. Sic k nevíře, ale ani jsme se nestačili vzpamatovat z výživné sezóny letních open-airů a přituhuje. Zimní období velmi pomalu, avšak zřetelně nastávají, partypeople vytahují dávno zapomenuté svršky a naši evropsky pokrokoví promotéři stěhují své obchodní činky zpět do tělocvičen.

Ačkoliv tu o sport pochopitelně nejde, nejeden důvtipný čtenář zvedá zrak a pln očekávání halové taneční sezóny a tedy i šťavnatého konkurenčního boje připomíná: "to bude zas srandy, co?"

Nechme sarkasmu a přejděme k věci. Svým osobitým konstruktem proslulý pražský prostor Abaton pravděpodobně znají takřka všichni. Několik praktických ukázek v podání různých agentur ukázalo, že tančiti lépe doma a investice vložené do hospodské pitky jsou zdaleka rozumnější. Zdálo se, že Abaton je odepsán.

A světe div se - není. Velké překvapení v positivním slova smyslu přinesl pilotní díl série Instinktive beats. Akusticky zprvu zcela ignorantské prostředí přeměnila pořádající agentura Wax v nadmíru vyhovující nadstandard kvalitního ozvučení. Důkaz tedy padl - v kombinaci s dořešeným sociálním zázemím lze i v zavrhovaném Abatonu uspořádat technicky dobře vyvedenou party.

Pro paradoxně nevelké množství posluchačů tak hráli v pozměněném line-upu a absenci některých protagonistů špičky současného techna pouze na jednom velkém stagei. Krok vzhledem ke koncentraci lidí do jednoho bodu vcelku logický a tedy i správný.

Hvězdou večera byl na rozdíl od očekávaných a neúplných Tyrant, švédsko-scotský Funk D'Void. Ve zběsilém záchvatu kreativity předvedl maximální výplod u nás zcela originálního experimentálního techna. Kdo neslyšel, nepochopí.

V C Lounge kralovali deephouseový mágové z Quadrant sound systému a pracovníci produkčního teamu. Atmosféra náročných rytmů zavdala příjemnému prostředí uvolněného tance a konverzace s přáteli.

Zábavu na obou frontách doplňovala solidní světelná technika, několik širokých barů a čajovna. Za zmínku stojí i atypickými plynovými turbohořáky vyhřívaná dekorovaná zimní zahrada s množstvím pohodlného měkkého sezení.

Nutno uznat, že Wax tentokráte co do slibované úrovně slovo skutečně dodržel. Nebývá tomu tak často, nicméně v tomto případě se pečlivá příprava ve výsledku skutečně odrazila.

Na dveře bouchá pokračovaní v čele s Joshem Winkem a nezbývá nám nic jiného, než sledovat, zda-li se nejedná pouze o náhlý výkřik do tmy. Doufejme, že nikoliv.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016