REPORT

 

Report ze křtu debutové desky projektu U-Prag

Těžko říct, jak fanoušci vnímají kapelu, která už sice jezdí po koncertech a festivalech, vydala demo, ale i přes kvalitní produkci zatím nemá regulérní album. U-Prag od pátku 27. března podobný problém řešit nemusí. V pražské Akropoli pokřtili debutovou desku 44 thousand actors.

 
Aniž by odehráli jediný tón, vstoupili U-Prag mezi „velké kapely“ ještě před začátkem samotné release párty. Velmi rychle si totiž osvojili moresy hvězd a lidi nechali čekat hodinu a čtvrt po plánovaném začátku akce. Když se ale ve tři čtvrtě na devět dostali U-Prag na pódium a velmi nenápadně zahájili svůj koncert, kritika šla stranou. Hned od startu se předvedli v silné formě.

Zásluhu na tom neměl nový materiál, ale starší skladby, kterým se dostalo aktuální a našlapanější podoby. Možná za to může producentský dohled Ecsona Waldese, nicméně U-Prag v Akropoli působili, jako by se právě vrátili ze světového turné. Ale stále zůstali na zemi. To když upřímně a s překvapeným úsměvem děkovali za každý potlesk.

Jejich akustický drum´n´bass zněl mnohem hutněji než dříve. A to především díky silným kytarovým a basovým riffům, které se až nyní dostaly na stejnou úroveň jako perkuse. Místy tak U-Prag zněli jako metalová kapela, která si přičuchla k elektronice, což koncertu dodalo na lesku. Po většinu koncertu však šlo o sourodý materiál kombinující energii taneční hudby a rock´n´rollovou syrovost.

Největší slabinou bylo, že nové skladby se k posluchačům nedostaly už před koncertem. První možnost koupit album 44 thousand actors jste totiž měli až v pátek ve foyer Akropole. A tak nové skladby působily spíš jen jako výplň mezi prověřeným materiálem. V konfrontaci se staršími našlapanými kousky zatím neuspěly.

I přesto se U-Prag v současnosti dostali do energizujícího stavu, který byste mezi českými kapelami hledali těžko. Koncert spíš připomínal taneční párty, ovšem byl mnohem zábavnější. Na pódiu totiž nestál jeden DJ se zrakem upřeným na mixážní pult, ale pár kluků, kterým se podařilo vytvořit originální a především funkční podobu taneční hudby. Snad jim to vydrží až do podzimního turné.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016