REPORT

 

Report z Rave Nation 4 od Lenky

V sobotu 20. 6. 09 jsem se vypravila na dobrodružnou výpravu do malé vesnice Bítovany u Slatiňan. Cíl byl jasný - penzionu U Nováků, kde se konalo čtvrté pokračování Rave Nation. Akce mě lákala svým hudebním zaměřením na acid techno a rave, tedy hudební styly, které se v současnosti moc nenosí. To vše doplněné trancem, psytrancem a hardstylem. Jak celá akce, kterou pořádal DJ Killer se svými hudebně spřízněnými dušemi DJ´s Lucasem a Shivou, dopadla, se můžete dočíst v následujícím příspěvku doplněném fotkami a videem.

 

Když jsem přijela na místo činu, byl celý sound system, umístěný na podiu, už dávno pečlivě připravený. Organizátoři už jen ladili projekci a trochu těch dekorací. Ještě umístit ke vstupu kasičku v podobě obalu od desky s nápisem "vstupné dobrovolné" a vše může začít. Všichni jsme netrpělivě očekávali davy partypeople:). Osmá hodina odbila, lampa na sále zhasla a za gramce a mixážní pult se pomalu přibližoval první pán na holení - DJ Lucas. Co se týče hudby, tak měla během večera svůj logický vývoj. Pořadí DJ´s nebylo nahodilé. Začínalo se zahřívacím setem Lucase (trance) přes Shivu (psytrance a goa) až ke Killerovi (acid techno, rave, hardstyle a hardcore). Jelikož hráli celkově "jen" tři DJ´s, měli dostatek času si svůj set pořádně užít a předvést, co v nich je:).

Lucas

Osmihodinovou hudební jízdu rozjel už zmíněný DJ Lucas, který se zaměřuje na melodický a pozitivně naladěný trance. Lucas měl nesnadnou roli - dostat na parket hrstku lidí, která ve finále přijela. Ze začátku lidé posedávali, poslouchali a klábosili. V průběhu setu se osmělili první tanečníci, aby Lucasovo vystoupení svým tancem podpořili. Osobně stylu trance moc neholduji, ale Lucasův trance set se mi v tomto prostředí a mezi "normálními" lidmi líbil. Na parketě totiž nebyli žádné "vystajlované" Bárbíny a Kenové v bílých oblečcích, kteří by mi kazili celkový dojem. Organizátoři avizovali, že akce bude pohodová, nekomerční a "oldschool" a zpětně musím konstatovat, že nelhali. Na akci se k mému překvapení sešlo několik "techno-pamětníků", kteří stejně jako já, začali jezdit v druhé polovině devadesátých let do legendárního pardubického L-clubu na house parties. Když v sobotu na Rave Nation 4 Lucas zahrál "Time of our lives" od PAULA VAN DYKA, neubránili jsme se nostalgickým vzpomínkám na časy, kdy PvD ještě nebyl megastar a nebylo kolem něho takového humbuku. Tenkrát jsme zaplatili za vstup na party s PvD cca 100 Kč a nebyl problém si říct v zákulisí o autogram.
Ale zpět na RN 4. Na hodinách se blížila desátá hodina, a s ní i závěr setu Lucase. Ještě doplním některé další tracky, které mixoval:  NU NRG – Dreamland, ALGARVE vs. COLD BLUE- Sakura, ARNO COST – Souvenir nebo AGNELI & NELSON – Everyday.

Shiva

Po dvou hodinách hraní vystřídal Lucase DJ Shiva, který přeladil na vlnu psytrance a goa. Jeho set byl fakt super, opravdu mě hodně příjemně překvapil. Jen škoda, že neměl pod sebou na parketu dostatek tanečníků, kteří by ocenili jeho snažení. Během jeho dvouhodinového setu jsme mohli slyšet například: ASTRIX - Oranda XI (Xerox & Illumination remix), BULLET PROOF – Bolivia, MAN WITH NO NAME - Critical Mass, TRANCELUSSION vs. DATURA INOXIA – Scottish.

Killer

O půlnoci se už netrpělivě připravoval DJ Killer, který si pro nás připravil nejtvrdší tracky, co jsme mohli za celou noc slyšet. Začal pozvolna a v průběhu setu dokonce pustil i hitovku Traffic od Tiesta (ovšem v hardstyle remixu od DJ L.E.D.). Snažil se tak nalákat víc lidí na parket. Přibližně půl hodiny před koncem svého setu Killer mixnul track ve stylu hardcore, vyndal obal desky "Endymion & Nosferatu - Act Of God (Thunderdome 2008 Anthem)", demonstrativně s ním mával nad hlavou a položil ho před gramce. To bylo jasné znamení, že přitvrdí. Lidé ožili a na parketě konečně nastala pořádná pařba. Někteří si vylezli na pódium, aby měli s DJjem bezprostřední kontakt. Ten komunikaci opětoval rukama mávajícíma nad hlavou a všude kolem sebe:). Kdyby nám ospalí zaměstnanci penzionu taktně nenaznačili, že bychom už měli jít na kutě, tak by Killer hrál a my trsali ještě dodnes. Pro představu uvádím některé desky, které zazněly: CHRIS LIBERATOR - Lost in acid, D.A.V.E. THE DRUMMER - Worldwide acid, WARMDUSCHER vs HELLRAISER - Outter limits, DEEPACK - HERE´S JOHNY, ENDYMION & NOSFERATU - Thunderdome 2008 anthem nebo KNIGHT VISION - Knight of vision. Killer sice sám skládá tracky, tentokrát bohužel do placu nic svého nehodil, ani mou nejoblíbenější SUMMER 2005.

Celkově hodnotím akci po hudební stránce jako velice povedenou a už teď se těším na Rave Nation 5, která by se měla konat ještě letos v létě. Jediná vada na kráse byl nedostatek lidí, tudíž poloprázdný parket bez atmosféry, kterou by si DJ´s zasloužili. Možná by akci pomohlo, kdyby se pořádala ve městě, to by třeba lidi zvedli své líné zadky od televize a zašli na kvalitní akci, kterých je tak málo. Na závěr bych chtěla vyzdvihnout fakt, že kluci pořádají své akce hlavně z nadšení a z lásky k hudbě, na vlastní náklady a tudíž i bez výdělku.
Takže ACID FOREVER!:)


Video z akce od Jiřího Matyse

Foto: Lenka & Jiří Matys

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016