REPORT

 

Connecting 2 - Labyrinth - report

Connecting 2 - Labyrinth - report.

 
Plzeňský klub InSpiral jsem poznal a poprvé navštívil až tento víkend. Jedná se o malý, poměrně silně undergroundový klub, který na vás dýchne atmosférou zastaveného času. Klub uvnitř vypadá jako vybudovaný svépomocí a odvážím se tvrdit, že tomu tak i ve skutečnosti bylo. Důvod, proč jsem do tohoto klubu zavítal byl prostý. Poslechnout si trochu nekomerčního techna v podání místních Djs na pokračování klubové noci Connecting 2 - Labyrinth. A i přes pár vad na kráse se jednalo o velmi pozitivní zážitek, který bych doporučil každému. Oprostit se od komerční stránky věci a ponořit se do víceméně spontánního prostředí na mne působilo uvolněně a mělo za výsledek moje opětovné rozčarování z techna a scény, které jsem již postupně začal ztrácet.

Klub samotný je velmi pěkný. Nevím do jaké míry bývá vyzdoben k jiné příležitosti, ale konkrétně na tuto akci byl zahalen do závoje temna a tajemna. Od stropu visela řada koberců, která jakoby dělila prostor na několik funkčních částí. Bar, taneční prostor a ve finále samozřejmě místo pro pohodlné sezení a čajovnu.

Světelný park klubu neoplývá předimenzovaností, ale jeden barevný světlomet a stroboskop výborně vyplnily plochy a udaly správný směr zábavy. Po zvukové stránce jsem byl také poměrně spokojen. Nevím zda byl aparát majetkem klubu, ale hrál opravdu velmi solidně. Vydával zvuk jakoby vyplněný o třetí rozměr a to způsobilo velmi zajímavý tón, který v tvrdých a nevýrazných smyčkách techna podtrhával jejich sílu a razanci.

Výkony Djs byly ucházející. Jak již to na takovýchto akcích bývá, sešla se zde řada Djs, kteří svému řemeslu rozumí. Když jsem do klubu dorazil, hrál zrovna dj Home. Jeho set byl zajímavý, hraní obsahovalo málo chyb a bylo obohaceno o slušný výběr desek. Vše trochu kazila konečná kvalita mixu, ale celkově se jednalo o velmi podařený techno set, který bych si opravdu rád poslechl na velkém a silném aparátu.

Druzí (v mém pořadí) za gramce nastoupili djs Funthom a Scream. Jejich očekávaný ping-pong byl ze začátku doplněn o hodně výstřední vizuálně hudební vystoupení místního performera, který ve výborném převleku doplňoval skladbu hrou na buben. Upřímně se mi posazení industriálních tónů do setu ani trochu nelíbilo, protože jako celek vše působilo velmi nekompaktně. Bubeník navíc neovládal smysl pro rytmus a tak většina jeho úderů směřovala spíše někam do mezidob, což ještě více kazilo celkový dojem. Když performer skončil svoji produkci zůstali na pódiu pouze Djs. I když tato dvojice a hlavně dj Scream, byla označována za místní hvězdy, mě osobně se její výkon nelíbil. Při skoro každém mixu chyba, nekvalitní výběr desek, špatně načasované prolínání atd. Dj Scream mě navíc silně překvapil, když skoro každý mix ukončoval zpětným protočením desky a navíc v době, které se pro tento efekt vůbec nehodila. Tito dva se za gramofony ještě chvíli střídali a poté si dj Scream na chvíli zahrál sám. Při poslechu jeho sóla jsem se ujistil, že moje mínění bylo správné. Chtělo by to více trénovat a zkoušet a objevovat nové prvky a triky a více si zakládat na výběru desek, aby výsledná kompozice nezněla tak moc rozházeně.

Jako další nastoupil na scénu dj Monotype. Tento Dj je velmi známý tím, že si velmi zakládá na výběru a kompozici. Jeho set začal na rozdíl od ostatních od nuly a postupně se vyvíjel. Přechody mezi motivy a typy hudby byly zvládnuty poměrně slušně, i když by to chtělo více dbát na čistotu mixu až do jeho úplného ukončení. Set se pomalu vyvíjel a ani ne po dvaceti minutách byl již posazen na úroveň hodně tvrdého a dynamického techna. Občasné škobrtnutí a chybička v mixu byly vyváženy kvalitou hudebního toku a tím set jako celek působil velmi kvalitně a propracovaně.

Poslední Dj, kterého jsem slyšel hrát, byl dj Molczik. Nástup byl sice doprovázen řadou zaváhání v mixu ale po několika minutách byl již set posazen do kvalitativně ucházející hladiny. Výběr desek byl dobrý a velmi šikovně doplnil a rozvíjel set Monotypa a tím si u mne získal veliké plus. Chyby v mixu sice byly slyšet, ale rychlost nápravy byla ucházející a bylo znát, že se tento dj na scéně pohybuje již velmi dlouho a má řadu zkušeností.

Celkově na mne akce působila jako balzám na duši, a rozhodně jsem si nemohl vybrat lépe strávenou noc.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016