REPORT

 

Report z předávání žánrových cen Anděl od Sody

V podělí 12.4. se v KC Novodvorská předávaly žánrové ceny Anděl za rok 2009. Akademici v jednotlivých kategoriích hodnotili nejlepší alba za minulý rok. Nás nejvíce zajímaly kategorie Elektronická hudba, Ska & Reggae a Hip-Hop. Jak vše dopadlo se dočtete v reportu...

 
Všichni moc dobře znají ceny Anděl, ale už ne každý zná žánrové ceny, které nejsou tolik v hledáčku medií, ale přesto si drží velkou prestiž. „Žánrové ceny jsou už začátku nedílnou součástí cen Anděl“ jak v rozhovoru řekl otec Andělů Lešek Wronka. Kategorií je celkem devět oproti minulím ročníkům přibyla (pro nás ta hlavní) Elektronická hudba. Když vezmeme kolik různých stylů jako Folk & Country, Hard & Heavy, Ska & Reggae a Hip-Hop má své kategorie, tak se divím, že až teď vznikla kategorie Elektronická hudba. Ta by se sama o sobě měla rozdělovat do dalších několik kategorií. Vždyť o co méně je např. Techno, Trance nebo Drumanbass populárnější než třeba Ska a Reggae?

Každá kategorie má svého patrona, ten každý rok oslovuje akademiky, novináře, promotéry a další odborníky aby rozhodli, které album v jejich stylu bylo za uplynulí rok to nejlepší. Hlasuje se ve dvou kolech v tom prvním se vyberou tři nominovaní, kteří postupují do druhého kola a v něm se rozhodne, které album bylo letos to nejlepší. Jedinou podmínkou je, aby album mělo minimálně 25min pak už jen záleží na produkci alba a jestli se vůbec dostane do běžného prodeje nebo zda má možnost album slyšet pouze hrstka akademiků.

Nad letošními cenami Anděl byli velké otazníky v jednu chvíli to vypadalo, že Andělové vůbec nebudou. Hlavní problém byl nejspíš v tom, že předávání cen nebude vysílat jako v minulosti Česká televize, ale komerční TV Nova, která chtěla z předávání udělat jakousi estrádu tipu Superstar a to se nelíbilo hlavně akademikům. Díky nim zůstanou Andělové prestižní cenou o které rozhodují opravdový odborníci a né široká veřejnost.

Na začátku nám na slavnostním předáváním zahrála mladá kapela Johny Said The Number. Poté nás přivítal Jaroslav Špulák, který nás bude provádět po zbytek večera. První vyhlašovanou kategorií byla Alternativní hudba, kterou přišel vyhlásit Pavel Ovesný. Hned další kategorií bylo Ska & Reggae to přichází vyhlásit Karel Ctibor alias Dj Kaya, který letos slaví uctihoných 20let za gramofony. V této kategorii jsme měli své favority jasné, ale jak už to bývá cenu dostal někdo uplně jiný a tím byli Green Smatroll za desku Rude Jazz. Poté přichází Tomáš S. Polívka, aby předal cenu za nejlepší album Jazz & Blues tu dostal Jaromír Honzák Quintet za desku Little Things. Teď už přichází pro nás hlavní kategorie Elektronická hudba, kterou přichází vyhlásit Jana Komárková. Ta na otázku co se změnilo za poslední dobu v elektronické hudbě řekla: „Elek. hudba konečně začala být plnohodnotně uznávaný stylem.“ Nejlepší elektronickou deskou roku 2009 je projekt Mythematica za stejnojmenné album Mythematica. Tak pro nás to hlavní vyhlášeno a nyní nás čeká krátká přestávka, v které nám opět zahrají Johny Said The Number. Po přestávce se vyhlašují kategorie Hard & Heavy, World Muzic, Folk & Country. Těmito styli vás nebudu zatěžovat koho by to přecejenom zajímalo, tak se může podívat na stránky cenyandel.cz. Nás ještě zajímala kategorie Hip-Hop v té cenu Anděl dostali rapující básníci BPM za desku Horizonty.

Nominovaní:
Elektronická hudba
Mythematica- Mythematica
Midi Lidi – Hastrmans, Tatrmans& Bubáks
Sporto - More

Ska & Reggae:
Green Smatroll – Rude Jazz
Dub.O .Net – Fly Away
Uraggan Adrew & Reggae Orthodox – Uraggan Adrew & Reggae Orthodox

Hip Hop & R´n´B:
BPM – Horizonty
James Cole – Kapitán láska
WWW – Tanec sekyr
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016