REPORT

 

X-Mix

V Ostravě se dlouho nehrálo opravdu tvrdé a nekompromisní techno. Luxus je víc o deepovějším technu a jeho odrudách a na poslední Observer si pomalu nepamatuji. V pátek 10.1. si mohli všichni příznivci drsného zvuku poblahopřát. Přijel Agent a Džejár.

 
V Ostravě se dlouho nehrálo opravdu tvrdé a nekompromisní techno. Luxus je víc o deepovějším technu a jeho odrudách a na poslední Observer si pomalu nepamatuji. V pátek si mohli všichni příznivci drsného zvuku poblahopřát. Přijel Agent a Džejár.

Akci rozjížděl resident Hyde. Zvolil naprosto jiné desky, než je u něj obvyklé. Pouštěl starší věci s poměrně agresivním zvukem. Tentokrát se nekonaly žádné zasněné pasáže. Místo nich nastoupily rozostřené hi-haty a výrazné klávesy. Zaujaly mě zvláště archivní věci od pana Pacoua nebo Damona Wilda. Tvrdší set jsem od Hyda ještě neslyšel. A nebylo to ku škodě. Akce byla zahájena povedeně.

Džejár mě zklamal. Nečekal jsem nic jiného než pořádnou jízdu, ale nebylo to úplně ono. Ano, český techno démon hrál prakticky samé vypalovačky od světoznámých celebrit udávajících v hard technu tón, ale mixy byly nelogické. Desky neměly návaznost a ztrácely na atmosféře. Občas se blýsklo na lepší časy, ale optimistické chvilky byly rychle vystřídány nudnými pasážemi. Mixy byly až pekelně rychlé a někdy jsem se neubránil dojmu, že jde o bohapusté pouštění desek. Do publika hustil staré známé, ale přesto stále kvalitní, práce z pera Oscara Mulera, Hardcella nebo Steva Bicknella. Škoda. Džejára jsem měl možnost párkrát slyšet a toto bylo jeho nejhorší vystoupení. Ale ne každý den je posvícení. Věřím, že si u mě zase napraví reputaci nějakým energickým setem.

Existuje nepsané pravidlo, že se nehodnotí lidé na párty. S klidem ho poruším. Bohužel, je jen velmi těžké nezmínit se o pátečním publiku. Na mysl se derou otázky, jaký že je vlastně rozdíl mezi párty a diskotékou. V současnosti téměř žádný. Underground umřel. Ale toto…

Nejlepším důkazem o vyzrálosti návštěvníků byl Agentův set. Jeho mixy byly o poznání delší a set měl smysl. Mírně ustoupil z Džejárovy filosofie smažení a moc se mu to nevyplatilo. V průběhu jeho vystoupení nám totiž osazenstvo klubu začalo řídnout. Agenta jsem litoval. Ano, set mohl mít o něco větší spád, ale i tak byl kvalitní, technicky bezchybný… Jak vidno, českým kluberům už ke štěstí pomalu nestačí ani temné tracky Christiana Wünsche. Co přijde teď?

X-mix se moc nepovedl. Opět by se dal zahrnout do kolonky typických akcí, na které po 2 dnech zapomenete a nic si z nich neodnesete. Negativní zážitky převážily pozitivní. Ach jo. Rád bych se dožil dne, kdy se v severomoravské metropoli dočkám dobré akce s ostrým zvukem. A neříkejte, že to nejde, když na Luxus jezdí lidé jako Milligan nebo Laux. Proč by nemohl dorazit třeba Function? Snad mi mé přáni nějaká dobrá duše splní.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016