REPORT

 

Report z NoD: Pointing

S radostí můžeme konstatovat, že nenápadně ukrytý sál v prostoru NoD nad klubem Roxy konečně plní své poslání na maximum. V pondělí si na své přišli příznivci hiphopové kultury při videoprojekci zachycující vznik obřích graffiti a veřejných happeningů.

 
Někteří lidé, s nimiž se s úctyhodnou pravidelností střetávám v klubu Roxy, multifunkční prostor NoD, umístěný o jedno poschodí výše vůbec nenavštěvují.
Zvláštní. Jak vyšlo najevo, velké procento z nich o něm pravděpodobně nic neví.
Neví - nevadí. I tak dobře.

Úroveň nabízeného programu krůček po krůčku stoupá a návštěvníkovi se tak krom galerie a kavárny nabízí dlouhodobě ocenitelná složka v podobě dramaturgického využití nevelkého sálu.

V pondělí nabídla jako alternativu k Free Mondays, projekci Alexise Zavialoffa, v několika tématických bodech mapující tvorbu graffiti, dnes již nepřehlédnutelného Honzy Kalába, v pražských ulicích známého spíše pod pseudonymem - Point.

Dvaceti pěti minutový ozvučený sestřih překvapil. Technickou kvalitu a z pohledu filmaře velmi amatérský snímek řešit netřeba. Projekce jako kinematografický počin presentována ani nebyla a nedostatek financí, tolik typický pro dorůstající subkulturní generaci lze v tomto případě s velkým respektem ospravedlnit.

Za to sama náplň sama v každém ohledu zaslouží potlesk. Magnetická reminiscence na vznik notoricky známých děl na těšnovské zdi, reakce kolemjdoucích lidí v konfrontaci s jejich tvorbou v mnohém nastínila taje vzniku, běžnému pozorovateli skryté.

Zachycené akční umění ve formě instalace 3D objektů a následného happeningu ve vestibulech podzemní dráhy či na městských náměstích jasně demonstrovalo do jakých rovin se současné neograffiti dostávají.

Presentace Janovi tvorby posledních 2 let přítomné publikum rozhodně zaujala a čtenářům se zájmem o sekundární prvky hiphopové kultury nelze nic jiného, než příští setkání mladých kreativců vřele doporučit.

Více informací na www.onepoint.cz.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016