REPORT

 

Michaela Salačová - Miss DJ

Křečovitá témata nemáme rádi a určitě se shodneme, že kauza Michaely Salačové do nich bezezbytku patří. Spolu s blížící se Citadelou však hlas lidu opět ožívá a Míšin manager Jája tak na úterý svolal do klubu Naif, novináře klubové scény k presentaci jejího hraní. Forma reportáže nám přišla zbytečná, nabízíme proto úryvek naší interní korespondence.

 
Křečovitá témata nemáme rádi a určitě se shodneme, že kauza Michaely Salačové do nich bezezbytku patří. Spolu s blížící se Citadelou však hlas lidu opět ožívá a Míšin manager Jája tak na úterý svolal do klubu Naif, novináře klubové scény k presentaci jejího hraní. Forma reportáže nám přišla zbytečná, nabízíme proto úryvek naší interní korespondence.


Juki: Hola! Michaela mě v úterý poměrně dost překvapila. Čekal jsem její výstup daleko horší. Nikam se nehnala, myslím, že zná své možnosti, které respektuje. Slyšel jsi nějakou vyloženě technickou chybu? Přeci jen jsi DJ a já teoretik. :o)

Pav: Hele ani ne, opravdu to bylo příjemné. Jak jsem slyšel, je v pohodě a má to v hlavě srovnaný. To je základ pro hraní jako takový. Vědět, co chci a jak to dokážu a jestli dokážu. Několik drobounkých chybek udělala, ale byly to chybky typu, který dělá snad každý DJ.

Juki: Vyznáš se trochu ve zvukové technice? Včera jsem zaslechl diskuzi o rozdílech hraní v malém klubu a na masovce. Argumenty padaly celkem rozumné, co myslíš...je vůbec možné, aby se k podmínkám v La Grottě adaptovala? Hrát celkem umí, ale z té změny kouká průser...

Pav: Je pravda, že je obrovský rozdíl hrát v malém klubu a na ve velkém prostoru. Nezáleží ani tak na kvalitě soundsystemu jako na jeho síle, která je samozřejmě větší na velkém prostoru. Určitě nejzásadnější rozdíl bude v basech, které na velké akci cítíš v celém těle. Může to trochu rozhodit psychiku. Začínající Dj může být zvyklý na některé skladby natolik, že ho pak zaskočí jejich "větší" zvuk a ztratí tak trochu potřebné koncentrace. Ale neplatí to vždycky.

Juki: Uvidíme. Jsem opravdu zvědavý. Motivaci má poměrně velkou, dostala se do obrovského tlaku a všichni teď čekají na její selhání. Nakonec oba patříme do skupiny lidí, která její angažmá okamžitě odsoudila. V Naifu, ale předvedla, že skutečně "umí" - snad budou návštěvníci shovívaví. Trošku mě mrzí, že se kampaň dostala do úrovně, která jí obrovským způsobem poškozuje. Na druhou stranu, budeme-li mluvit o oblastech jako PR, nikdo si nemohl vymyslet lepší způsob. Co já vím, i sám Jája, jenž se o ní stará zprvu nebyl tomuto tahu příliš nakloněn. Ve finále, je to ale stejně věcí jí samotné. Pověz, vadil ti celý ten humbuk kolem? Hromada začínajících DJs puká vzteky a lidé z backstage nakonec stejně dospěli ke konsenzu, že vedoucí je tu marketing a všechno ostatní je zcela irelevantní. Po zralé úvaze, se myslím i já mohu ztotožnit...

Pav: Myslím, že nemá cenu hledat viníky nebo příčinu, ale je pravda, že se musí v současné době vyrovnávat s obrovským tlakem. Nesouhlasím s tebou v tom, že v Naifu, předvedla, že umí. Míša umí v míře půlročního tréninku. Umět není jenom o tom srovnat dvě desky a být fotogenický. Ani mi nevadili protesty "nejen" začínajících DJs, jako bulvární a idiotské tlachy lidí, kteří ani ze 15% netuší o čem se mluví, ale to holt patří k současné úrovni komunikace. :( V minulém roce šlo a v tomto ještě půjde především jenom o marketing. Bohužel jinudy cesta asi nepovede.Já doufám, že se to jednou otočí...

Bavili jsme se s Jájou i o tvých aktivitách a pozvánce Míši na soutěž začínajících DJs. Osobně to neshledávám dobré. Možná, kdyby byla soutěž o měsíc dřív než Citadela, ale i tak by spíše nedopadla pro Míšu dobře. Náskok soutěžících je někdy i několikaletý. Co ty na to?

Juki: Přesně tak jsem to myslel. Je jasné, že půl roku studia z tebe DJe neudělá. Nicméně v relaci, o které se tu bavíme, můžu v klidu prohlásit, že "umí". Jak jsem již zmiňoval, čekal jsem výkon daleko horší. Sám uznáš, že ani ty jsi po tak krátké době neuměl tolik co ona... A když mluvíš o vizáži, podívej se kolik DJs na ní staví: je umět a umět. Co se týče soutěže, za nápadem si stále stojím. Marketing je jedna věc, na druhou stranu, má li někdo odvahu vystoupit na masové akci či pózovat časopisům, nevidím jediný důvod proč by se nemohl zúčastnit malé soutěže. Nebo myslíš, že by jí jiné umístění, než první poškodilo? :)) Určitě ne. To je možná i to co mě v celé kauze zarazilo. Nestaví se tu na DJingu jako takovém, ale právě na předcházejícím úspěchu. Byla to jen myšlenka a řešit jí dále nemá význam. Míša rozhodne sama.

Pav: Tak tak... :)

Juki: No, nechme to být. Nakonec všichni máme právo volby a záleží jen na každém z nás, kterého DJe podpoří. Já mám své ty také. Nakonec, mělo by tu jít o hudbu, ne?

Pav: Určitě a rozhodně. Nemá již více smysl polemizovat nad některými kroky promotérů a vytvářet tak tlak na jednotnou osobu, kterou teď představuje Michaela Salačová, které není v tuto chvíli, co závidět. Myslím, že správný čas na pravou debatu o stavu scény a o jejím dalším směru teprve přijde.

Juki: Nebo už odešel. To je taky možnost. :o)


Karty jsou rozdány. První kolo uzavřeno. Michaele nezbývá nic, než popřát mnoho štěstí. Vaše názory na mediální smršť, které jsme byli svědky čekáme na mujnapad@techno.cz.

Play fair!
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016