REPORT

 

Techno Elements

Tento víkend jsem si užil. Sice ne zcela podle plánu, ale užil. Po pátečním vystoupení v jabloneckém miniklubíku Street jsem se těšil na libovou sobotu na severu Čech.

 
Tento víkend jsem si užil. Sice ne zcela podle plánu, ale užil. Po pátečním vystoupení v jabloneckém miniklubíku Street jsem se těšil na libovou sobotu na severu Čech.

Původně jsem měl v plánu navštívit liberecký klub Whinstoon, kde byla na programu party Tech Progressive, která nabízela věru zajímavý program. Představit se zde měl Inigo Kennedy s Nikou77 na 4 gramofony. Sekundovat jim měli talentovaní Spyro a Geytekry z pořádající agentury Prossive. Bohužel jsem se o zrušení této akce dozvěděl až v sobotu, což je hodně pozdě.

Přijal jsem tedy nabídku jabloneckých surovců Daha a Gingera na výlet do Dvora Králové, kde se konala v zajímavém prostředí spíše rockového klubu Barakuda party se jménem Techno Elements. Kromě Daha a Gingera se představili Tom, Screw, Jannis a Peetr Cook. Nejdříve jsme navštívili samotné centrum Dvora Králové, kde na "pojízdný" vinyl shop Nula2 netrpělivě čekali mladičcí DJs. Byl jsem velmi překvapen jejich vzhledem, věkem a především tím, co si objednali. Minimal?! Díval jsem se na ně jako nevěřící Tomáš. Jeden z nich si sice odnášel Paula Damage. Tvrdil však, že je to pro kamaráda. Po dalších deset minut padala jen jména jako Swayzak, Stuart Walker, Mitek atd. Inu, mládí vpřed!

Samotný klub Barakuda je vytvořen ze společenských prostor místní teplárny. Pro představu bych ho srovnal s moravskými Střílkami. Toto KD-čko je jen o trochu menší. Barakuda je tvořena třemi místnostmi. První je hernou, kde najdete automaty, kulečníky a šipky, druhou místností je bar (s lidovými cenami), kde jsou vylepeny plakáty z bohaté rockové minulosti Barakudy. Třetím místem je samotný sál. Postřehl jsem několik drobných pokusů o dekoraci, světla byla minimální, ale pro svůj účel absolutně dostačující. Zvuk mě nejdříve překvapil, záhy však při prvním výraznějším basu zklamal. Škoda. Daho s Gingerem nebyli avizování ve své 4 gramofonové exhibici. Sami ani o tom nevěděli. Přesto byly připraveny 2 mixy a 4 gramce. 2 gramce však byly Technics a 2 Vestax. To není dobré pro takovéto technicky náročné vystoupení. Těsně před půlnocí se už však pyšnily na stole jen Technicse. Postrádal jsem line-up. Možná jsem ho přehlédl, ale hledal jsem. Nemohu tak pochválit jmenovitě DJe, který hrál od 22. do 23. hodiny. Po něm nastoupil ostřílený Tom, který pravidelně hrává na větších akcích na Pardubicku. Zaujal mě svou technikou a rychlostí mixu. Po 20 minutách se však nic na tomto stylu neměnilo a set se zdál i přes svou energičnost trochu nudným. Pozornější posluchač se tak nedočkal žádného vývoje nebo děje. Zůstanu ještě chvíli u posluchačů. Většina návštěvníků sobotní party totiž seděla. V průměru se mohlo tancem tu noc zabývat tak 30 clubberů. Smutná leč pravdivá realita posledních měsíců na české klubové techno scéně.

Daho a Ginger nakonec nastoupili k oběma párům gramofonů. Bohužel však u vystoupení na 4 gramce dlouho nevydrželi. Zvuk, který jsem zmiňoval, vyloženě nevyhovoval k hudbě, kterou NSW presentují a tvoří. Odposlechy byly víceméně nepoužitelné. Opravdu se nedá moc míchat v obklopení uřvaných tónů a pravidelného praskání. I tak ale v rámci technických možností předvedla tato dvojce kvalitní standard, na který jsme si již mohli všichni u NSW zvyknout.

Barakuda není špatný prostor pro klubovou scénu, chce to jen zapracovat na dramaturgii, propagaci a technice. Myslím, že dalším z velikánů, kdo Barakudu navštíví bude Toky. Nechejme se tedy překvapit...
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016