REPORT

 

Report ze soboty na Acidelika Open Air Festival od Sody

Často si říkám, že v Čechách je málo kvalitní hudby. Když už někdo uspořádá zajímavou akci s kvalitními hosty, člověk má jen malou možnost se o ní dozvědět. Nejinak tomu bylo s akcí Acidelika Open Air Festival. Reklama minimální, a nebýt kamarádů, přišli bychom o událost s parádním line-upem. V kempu Věšín u Příbrami jsme mohli slyšet rave, techno, minimal nebo underground house...

 

Pracovní povinnosti nám dovolily vyrazit na festival jen na sobotní večer. Nestihli jsme tak páteční vystoupení headlinera Neila Landstrumma a z vyprávění od známých jsme přišli o velkou jízdu, kterou tady rodák z Irska předvedl. Bohužel člověk nemůže být všude. Teď už k sobotnímu programu... Kemp Věšín se nachází uprostřed lesů a je jako stvořený na pořádání takových akcí. Po bezproblémovém vyřízení akreditací a zaparkování v nedalekém "VIP campu" jsme vyrazili okouknout dění v areálu. Tady panovala příjemná odpolední idylka s beach volejbalem, fotbalem a dalšími relaxačními sporty. My jsme tady byli především kvůli muzice a tak jsme nakoukli do šapitó, kde svůj set končil jeden z organizátorů akce - DJ Ghandi.

Acidelika 2012

Hned po něm nastoupili Total Woods aka Sepap & Audiot s doprovodem Papis Nyass na africké bubny. Skvělým spojením se ukázal deep house a africké bubny! I když se zdálo, že ti dva černoši to řežou do bubnů hlava nehlava, vše bylo dokonale připraveno. Chvíli hráli jako doprovod, pak si zase vybírali své sólo sekce. Podle hlasitého aplausu se jejich vystoupení lidem evidentně zamlouvalo, stejně jako mně... Dalšími vystupujícími byli moji oblíbení Insect Elektrika. Kdo je zná, ví, že jde o jedny z našich nejlepších minimalistů. Kluci měli trochu problémy se zapojením svých mašinek, ale posléze se vše vyřešilo. I když byly chvilky, kdy mě jejich set trochu nudil, převažoval kvalitní minimal, který má tu správnou hloubku.

Acidelika 2012

Nechal jsem se tedy unášet na vlnách minimal music, a přitom jsem si pěkně zaskotačil. Po nich už nastoupil DJ Ans, ten hrál klasický rave, což pro mě bylo překvapení, protože jsem od něho spíš čekal dubstep, ale to vůbec nevadilo. Jediná škoda byla, že se zde nacházelo jen pár desítek návštěvníků. Co se to děje?! Vždyť zaparkovaných aut tady bylo dost, ale lidi nikde... Nespíš byli znavení prvním večerem, což u těchto převážně "systémáků" neznám, spíše naopak, ale každý stárneme a tím nám ubývá sil. Uvidíme, jestli se to zlepší nástupem prvního zahraničního hosta Roba Pearsona. Ten trochu změnil styl na underground house - takový house okořeněný rave music jsem snad nikdy neslyšel! Žádná komerční hudba, žádné zpívánky... Vrátili jsme se zpět ke kořenům house music! Akorát lidi stále nikde... Když jsem tady večer viděl ty maminky s kočárky, tak už mi došlo, kde všichni jsou. Naše populace stárne a začíná vychovávat nové party people.

Acidelika 2012

Zajímavý set zahrál i další ze zahraničních hostů - Luke´s Anger. Rave a techno v tom správném undergroudovém podání jak ho máme rádi. Přesto to mělo malou chybu. Jak už jsem psal, návštěvníků zde zbylo pomálu, a to se nespíš odrazilo i na celém setu, který byl utahaný až nudný. A to na dvě hodiny ráno, kdy má být párty v plném proudu, není zrovna nejlepší. Jeho set nás tak utahal, že jsme se odebrali ke spánku. Nemůžu zapomenout na luxusní světla a dekorace, které tady vytvářely krásnou stage, jíž by mohl závidět kdejaký komerční festival. Mistr osvětlovač odvedl skvělou práci, s každým světlem či laserem si pohrával jako skutečný profesionál. Horší už to bylo se zvukem, ten nebyl úplně ideální. Nejvíc to bylo znát na minimalu a pomalejší muzice. Bez špuntů v uších ani ránu! Závěrem bych chtěl říct, že je škoda, že takových akcí s kvalitním programem tady nemáme více. Bohužel, jak se ukázalo, u nás je stále málo lidí, kteří dokážou ocenit kvalitní hudbu...

soda

foto: Martin Fujak, Palenqua

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016