CLANEK

 

Aimacovy vylomeniny 05

Proč se vlastně říká, že jsou Vánoce časem odpočinku a klidu? Nevíte někdo? Platí to vůbec ještě, nebo s tím mám problém jenom já po několik posledních let? Pravdou je, že umí být pěkně náročné, ale objektivně – je to na každém jednotlivci, neboť: Jaké si je uděláš, takové je máš... Ono taky není nepravdou, že umí být i zatraceně pohodové a nezapomenutelné. Málem už jsou za komínem, takže tento díl pojmeme po právu jinak, svátečně. Připomeneme si několik důležitých lidí, byť zdaleka nepřipomeneme všechny. Taky si už s předstihem vyndejte lopaty na sníh, které sice nebudete potřebovat na to, na co jsou určeny, ale budou se vám hodit na hudební dárky, které jsem si pro vás, výjimečně s předstihem, připravoval. Užijte si tenhle díl, ale především si koukejte užít svátky v klidu a v pohodě. A společně se těšme na to, že zrovna ty letošní, budou patřit k těm nezapomenutelným.

 

RAM

Asi nemůžu jinak, než začít Andym. Odpusťte mi. Dost možná není člověka, kterému by uniklo, že před nedávnem dotáhl své vydavatelství RAM k 20. výročí. To je fakt, který musíme vyzdvihnout, protože 20 let, je prostě 20 let (překvapivě). Co je ale důležitější, je to, že nenávratně poznamenal celičkou scénu, nespočet lidí, tudíž nespočet producentů, DJs atd. Logické. Ale jde i o to, že zrovna On rozdává radost všude tam, kde se objeví. Je přátelský, na nic si nehraje, je náš... Naproti tomu – o to víc lidi smutní, když jim zase odjede. Moooc smutní... Třeba já smutním pořád až do momentu, kdy zase křepčím v rytmu jeho setu. Vzpomeňme třeba, koho všeho vytáhl na výsluní - tím tu radost vlastně dodneška klonuje. Můžeme zmínit jen pár novějších jmen za všechny – Sub Focus, Loadstar, Culture Shock, Delta Heavy, Wilkinson – ti všichni už dnes platí za takové kalibry, že už teď mají svoje ultras po celém světě. A co je krásný, co producent, to jiný zvuk, ale pořád RAM. Samozřejmě těch šikulů prošlo pod jeho značkou nespočet, ale už jen ta novější jména dokazují, že RAM má pořád neskutečný potenciál a nezadržitelně "jede".

Nabízí se úvaha – od roku 1992 do přibližně půlky roku 2011 nasbíral 100 releasů – od té doby dodneška si jich připsal nějakých 25... Že by šla nahoru kvantita na úkor kvality? Ajdontynksou! Musíme vzdát hold taky Andyho dlouholetým parťákům – Red One (dodnes jeho pravá ruka v chodu labelu), Shimon, Ant Miles (Andyho mentor svého času). Právě s Antem a Shimonem dal Andy kdysi dohromady legendární projekt Ram Trilogy, a aby toho nebylo málo - s Antem měl ještě svého času neméně legendární projekt Origin Unknown. Ještě nutno dodat, že se letos Andy vrátil k produkci, i když jen v rámci remixů pro opěvované ikony dance a pop music. Aspoň něco, respekt, že na to má ještě čas a "hlavu"! Jsme v očekávání – porodí nám album Loadstar, Culture Shock letos v Roxy říkal, že by ho taky rád stihnul do konce roku (naivka jeden), ale třeba já bych se mocně přimlouval za vydání pár VIP verzí našich milovaných klasik, které si Andy syslí pro sebe: Xample and Crystal Clear – "Heaven and Hell VIP", Sub Focus - "Rock It VIP", Loadstar - "Link To The Past VIP", Chase and Status - "No Problem VIP", Hamilton - "Brainstorm VIP", Wilkinson - "Overdose VIP", Cyantific – "Infinity VIP" (aka Infinity plus 1). "Pane Clarku, stop that sysling, pro nápovědu stiskněte F1: Koukej to všechno vydat na kompilačce! Ihned!" Holt, vzdejme hold celý RAM crew!







"Hype, Hype, Hype! Hype is good, man!"
I náš daddy Hype se činí. Sic ne v produkci, ale moc hezky vede svůj Playaz camp, za pomoci parťáka Pascala. Playaz banda v čele s Hazardem, který chystá mocné EP, rodilými bratry Original Sinem a Taxmanem, Sub Zerem, Potential Badboyem a jinými, neméně kvalitními jmény, které na Playaz čas od času hostují. Trochu poslední dobou opomínají své další labely, jako jsou Ganja, Pascalův Frontline nebo dříve aktivní a velice přínosné Liq-Weed Ganja, kde se ukázal Netsky, než ho ulovil Hospital, nebo Ganja-Tek, kde dostával hodně prostoru Prolix. Dřív, než se událo tohle všechno - Hype spolu s Pascalem a DJ Zincem vrtěli labelem True Playaz, jehož světlo nechali vyhasnout léta páně 2006. Úplně první vydání na zmíněném vydavatelství patřilo samotnému Hypeovi a byl na něm track "Peace, Love & Unity", kterému dal duši krásným vokálem MC Fats. No a? Vyšlo to na vinylu, to byly časy... No a? Nedávno se Hype domluvil s Basherem z RAMu, aby to zremixoval. Hmm... Asi to znáte, ale proč si tuhle pohodu nepřipomenout?

DJ Hype - Peace Love and Unity (Basher Remix) by "DnB"

Roni Size

Roni Size? Jo, Roni... Kde je mu konec? V Bristolu přece, v domově mnoha D´n´B šutérů. A pořád hraje jako divej, ale proč třeba v roce 2008 s kumpány zazdil legendární label Full Cycle, to nevím. Škoda. Nicméně jsem si zahrál na inspektora Clouseau, jak že to má Roni s produkcí, a hle - on sem tam něco vydá. Bohužel už jen pár remixů - dle mých informací +/- jeden remix za jeden rok. Doufám, že mu nekřivdím. Checkujte!



DJ Die

Když jsme byli u kluků z Full Cycle - co dělá další z nich, DJ Die, to víme – hýčká si label Clear Skyz a rozjel ještě Gutterfunk, který ovšem orientuje na, řekněme jednoduše bass music. Ovšem jednoho zajímavého večera mně sám prozradil, že další vydání na Gfunku věnuje, dle svých slov, discu! Heh, těšme se. Každopádně oba labely mají velice slušně našlápnuto. No jo, ale co takový Krust?

Krust

To už byl pořádný oříšek. Začněme tím, že se Krust svého času, tuším kolem roku 2008, dušoval, že dá dohromady kapelu a vydají album. Výborným bonusem pro mé pátrání bylo, že se informace o něm samém, o jeho kapele The Rules a o jeho labelu Rebel Instict, pekelně různí. Snažím se z toho být moudrej a tak vám teď ten chaos zprostředkuju. Jedno je jisté - Krust prý medituje, kdykoliv to jde, a vede semináře o tom, jak se sám v dnešním světě realizovat, aneb "jak v sobě probudit cílevědomého člověka, který ví, co chce a jak toho postupně dosáhne". V businessu a muzice zejména. Ale zpátky k naší věci: Krust založil vlastní label Rebel Instict. Dál... Už dávno měla vyjít parádní věc "Sign Up" zmíněné kapely, která nakonec snad ani ofiko nevyšla. Byť měla, jako singl, a to hned s několika remixy, které již dávno existují, např. od Zena nebo DJ Wizarda s PYRAMID. Dál jsem dohledal, že The Rules měli vydat album – taky nic. Pak se taky šuškalo o remixu jeho starší věci "Mystery School" od Need For Mirrors – zase nic. Nejaktuálnější info mám následující - o kapele ani vidu, ani slechu, ale zato má snad vyjít na Rebel Instict rovnou celá kompilace! Proč ne, založený už je tak 2 roky, ale ještě tam nic nevyšlo. A teď k těm úhlednějším a pozitivnějším zprávám - Krust začal pilně produkovat pod jménem George Kurtz a nezní to vůbec špatně. Zajímavě, originálně. Dokonce jednu věc pod jeho novým jménem opět remixovali, kdo? Need For Mirrors, jeho kámoši. Kdy to vyjde, ví Bůh. Konec náročnější textu. Za odměnu si na konci stáhněte něco pěknýho do uší -  necelý měsíc starý set Krusta, který se stavil u DJe Hypea v jeho radio show. Prubněte taky originál "Sign Up" od The Rules + remix Zena, který je podle všeho k dostání, i když jen na webu Zenova labelu Flip Audio.





Trochu si odpočineme od UK a odskočíme k nám. Po právu vzdáme hold projektu Dreamworkers. Název málem pohádkový, ale co tvorba? Co se třeba seznámit s releasem na značce Influenza s katalogovým číslem 12? Těší mne! Tenhle titul mě doopravdy nemálo potěšil a koho ne, běda mu! Tracky na něm jsou totiž tak duchaplný, hloubkyplný, kumštuplný... A bůh ví, čeho všeho jsou ještě plný (viva la Lister from da Jupiter Mining Company). Ale co je teprve hodně dobrý, je to, že tahle produkce pochází od nás, z jihu Čech! "Hölle yeah!" Takže jasná srdcovka. Ovšem nutno podotknout, že je to srdcovka už díky té hudbě, i kdyby třeba pocházela... Třeba... Třebas from Třebáňaz. A to přísahám! Viva la Dreamworks, pocházejíc ze Šumavských kopců! Velikánský aplaus za tyhle kusy! Skoro to ale vypadá, že vzdávám čest i nějakýmu pseudo-multilingvismu - to teda ne - z článku jde můj respekt a obdiv jen a pouze k Dreamworkers. Ale ještě s chutí dodejme - "Keep it real!"

Twilight EP (INFLUENZA012) by Dream Workers

Šumava

Od nás zpátky k ryzímu, místy hrubému, UK soundu. Dejte si kousek trap music! Je to trap, je to past?! Při poslechu schválně popřemýšlejte, jak citoslovcem vyjádřit kašel – to je teprve správná past...

Flosstradamus - Rollup (Baauer Remix) by foolsgoldrecs

Vzdejme hold samozřejmě i zakladatelům Virus Recordings. A kdyby se někdo chtěl ptát: "proč?", odpovím otázkou, ač se to nemá: "Kde bychom asi tak byli, nebýt jich?" To si snad ani nechci představit! Minulost je v jejich případě notoricky známá, budoucnost je aktuálně větší vzrůšo – Ed Rush zakládá vlastní vydavatelství Piranha Pool, kde už brzy začnou vycházet jak jeho díla, tak i díla jeho kolegů - dost možná především nováčků. Kdo slyšel například jeho vynikající set z léta (kdo ne – stahuj o mnoho řádků níže), měl možnost slyšet první věci a myslím, že v celým vesmíru není bytosti, které by se to, nedej Zoltar, nelíbilo. Celá tahle událost ovšem neznamená, že by se snad Eda s Opticalem rozešli na rozcestí – jeden doleva a druhej na tu druhou stranu. Klidně to asi můžeme odůvodnit tím, že se do toho Eda právě pořádně opřel. Budiž nám důkazem jeho brutální remix na Rudimental. Jinak se právě přestěhoval, zařídil si nové studio, místo si chválí... To vypadá na dobrou konstelaci pro tvorbu pořádně šťavnatých flank steaků! Navíc - se svým virusoidním brašulem zanedlouho vydá nové album. Virus na hrad! Anebo aspoň Franz...



Nepříliš významná vsuvka – můžeme se těšit na nový release od Loadstar – "Black and White" a protože se jmenuje, jak se jmenuje, můžeme si v návaznosti výjimečně dát typický fóch:eg, který je taky tak trochu černo bílej... Víte, jaký je rozdíl mezi pilotem letadla a DJem?! Stačí pár čudlíků a zařve spouta lidí!

Metalheadz

A pomyslel někdo na Goldieho? Raz, dva... Minimálně každej čtvrtej ze tří! OK, to je dobrej počet. Takže když on a Metalheadz, je mou milou povinností zmínit několik věcí. Logicky a s radostí, dávám na pomyslné první místo úspěch našeho Rida, který se zapsal zlatým písmem do katalogu Metalheadz. To je něco tak... Že k tomu ani není potřeba nic dodávat. Dál už to jsou vlastně jen takový maličkosti. Co ale ještě připomenu, je to, že ještě celkem nedávno Goldie napočítal první stovku vydaných releasů. Ten poslední z nich si vzal na záda sám a proběhl s ním cílovým checkpointem za doprovodu vynikajícího vokálu.



Vojta Photek?! Myslím toho vpravo! Tak tedy Photek - dnes již opět tvořící a skládající legenda D´n´B, pilíř Metalheadz, se nám po mnoha letech nedávno vrátil z produkčního exilu. Death by exile (Dr. Crane), v tomto případě neplatilo. Pročež už to není ten Photek, jakého jsme znali. Je vkusný a inteligentní, ale je o desítky BPM pomalejší. Což samozřejmě nevadí, protože opět předvádí kvalitní řemeslo. Po několika singlech přišel rovnou s celým albem, nesoucím zajímavý název: "Ku:palm". Jak se vám líbí? Mám na mysli ten název. Muzika od něj se asi nemůže nelíbit.

http://www.beatport.com/release/ku-palm/981818

GQ

MC GQ našel talent! Nečekané! Senzace! Bla bla bla... Tak za tohle by nás nepochválil. Pojď jinak - jak to říká, jak to říká?! "Ready for the intro?!" Noo a teď: "Možná ani nevíte, co ve svém playeru léta nosíte. Je to možná něco, co GQ tenkrát po scéně schrastil, ale nikdy to nedělal pro to, aby si vlastní kapsu namastil. Ne. Ne pro peníze... Ale pro to, aby potěšil nás, snad i někoho z vás – lidí, kteří milujou, lidí, kteří odpouštěj... Protože tak by to chtěl. Protože tak by si to přál - GQ je totiž super člověk a emcíků král." Lepší, budiž Ti tedyk odpuštěno. Dvorní MC Andyho C má totiž svoje vlastní vydavatelství Emcee Recordings, fungující už od roku 99. A jeho filozofie? Dávat příležitost talentům, kteří nejsou až tak vidět, ale zaslouží si pozornost. Není taky bez zajímavosti, že svého času celkem výrazně pomohl i takovým lidem jako Sabre nebo DJ Clipz (dnešní Redlight). GQ sice roku 2007 uložil z rodinných důvodů vydavatelství ke spánku, ale letos ho probudil a zdá se, že se mu vyspinkalo do růžova. Letos už vyšly dva tituly, které nejsou vůbec špatné a ani nemůžeme upřít určitou dávku originality, což je ták důležité. Navíc se do dalších vydání počítá i s ne - d - rumy, takže je, nač se těšit. Bez váhání zvedám palčáky k nebi a vyvolávám slova chvály. Vlastně bych z přemíry respektu pozvednul k nebi i poražený sloup veřejnýho osvětlení, kdybych musel.

http://soundcloud.com/emceerecordings

http://www.rolldabeats.com/label/emcee_recordings/releases/sort_by_year

Dárky z dálky

Dobře archivovaný, stařičký set od naší něžné one and only – Im Cyber. Naprostá povinnost!

O mnoho řádků výše slíbený set – aktuální DJ Krust! "I'm a man of my word!" (Joker)

Tak trochu jiný příběh od Alixe, odvyprávěný v Boiler Roomu, kde je často prezentována tak trochu jiná muzika. Kdo si to neposlechne - spáchá nemalý hřích. A to se o Vánocích přece nedělá.

Maldini se nám vrátil... Hurá! Starej, dobrej badboy z BCUK.

Vynikající set od Mutated Forms. Co dávají v mixech, ale taky už nějaký ten pátek v produkci? Bajza, Bajza, dej si na ně majzla...

Zmiňovaný set Ed Rushe – troška neura, troška funku, dobrej zvuk, mixy s povolením přizabíjet...

Dárky by se neměly prozrazovat, to je pak prd překvapení... Udělejme teď ale výjimku, která vám pomůže v rozhodování – stáhnout, či nestáhnout? Sice jde o jednotlivé tracky, ale zato jsem je opravdu precizně vybíral a s láskou zabalil. Tak jen namátkou: Plan B feat. Labrinth – "Playing With Fire" (High Contrast remix), Sasha - "Fundamental" (Gridlok remix), Photek - "Ni Ten Ichi Ryu" (Buraka Som Sistema Riot´s remix), Morning Parade - "Under The Stars" (Wilkinson remix), Krakota - "Be Myself VIP", Netsky - "Pirate Bay VIP", Dub Phizix and Skeptical feat. Strategy - "Marka" (Donkong rmx), Nero -"Won't You (Be There)", Spectrasoul - "The Tube VIP", Commix – "Satellite Type 2" (NRanges and Uberman remix), Stray - "Timbre VIP", Goldie - "We Are The Core"... Ještě se rozhodujete?

Videostop

Pionýři elektroniky... Díky, které jim patří, nejde vyjádřit slovy.

Nemůžeme opomenout ani legendární Roland TR 909... V rukou mistra?

A tuhle znáte? Óda na... Doplňte sami.

Jak by pravil klasik?


aimac

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016