CLANEK

 

Aimacovy vylomeniny 07 – Edition Unchained

Hola amigos! Když jsem uvažoval, nad čím si vylámu mozkové závity tentokrát, byl jsem docela marnej. Inspirace by byla, jenže mně poslední dobou trochu chybí takový ten správný náboj do pušky na psaní. Až jednoho večera, pořád zvláštně očarován a rozhozen nedávným zážitkem, chytil jsem do lasa myšlenku, že tenhle díl nevěnuju jen muzice, ale především filmu Nespoutaný Django a jeho nepochopitelně talentovaným tvůrcům. Když jsem tenkrát odcházel z kina, měl jsem ve tváři výraz +/- pětiletýho kluka, který znenadání dostal opravdickej zahradní traktůrek s pořádným pérováním do terénů a vyklápěcím vozíkem. Byla to taková překvapující a přitom zvláštní radost, spokojenost, údiv a ocenění toho, kdo to má na svědomí. Pak jsem se ale rozkašlal... Hned mi došlo proč. Právě jsem totiž vdechnul 165 minut něčeho příliš velkého na to, abych to v sobě v rychlosti zpracoval a zase vypustil. 165 minut něčeho, co mě bavilo každým coulem a ještě to mělo přesah, který propleskne i toho největšího suchara, co má hodnoty proklatě nízko u pasu...

 
Django Unchained

Django

Totiž, abyste co možná nejlíp pochopili, co se mi honilo hlavou (budu asi stručnější). "To" není jen tak. Ani "tamto" není jen tak. Možná ani "ono" není úplně normální. A "onohle"? Posuďte sami...

Asi není potřeba zabředávat do přílišného filozofování, ale jedno zmíním docela rád. Etika a morálka, tyhle dvě nezbednice s tvářemi od prachu, jsou ve fungování lidstva záležitostmi zásadními a právě jejich hodně pokřivený obraz film nabízí v porcích větších, než malých. Když ty porce dokážete spořádat, dá vám to víc, než dočasné zasycení, nebo pohoršení nad krutostí některých scén. Když vidíte "černé na bílém", jak se lidé dokázali chovat a následně se zamyslíte nad tím, že podobná mentalita mnohdy a mnohde ještě existuje, přinejmenším si říkáte: "no, ty bláho". A když rozvinete fantazii a začnete víc domýšlet, pak vás to praští plnou silou a z původního "ty bláho" se stává něco docela jiného. Až z vás z toho mrazí...

To je ale jen jeden z mnoha nabytých vjemů. Tuhle depku tam vyvažují plné náruče stylové zábavy, drsných dramat, romantiky, vynikajících dialogů, různých odkazů, parádní hudby atd. atd. atd. To vše je nabízeno, to vše si otevřený divák může dopřát.

Ještě musím zmínit ensemble d'acteurs, protože kdybych tak neudělal, bylo by to na pár ran bičem přes záda. Pod taktovkou jedné geniální makovice tam koncertuje hned několik herců, ale nade všemi tam jeden vyčnívá. Chlapík nevelkého vzrůstu, o to větší svými výkony, a není to nikdo jiný, než talentem požehnaný a různými dovednostmi obdařený Christoph Waltz. Výjimečná osobnost. Fenomén. No doubt.

Záhy po tom multifunkčním zážitku jsem začal bažit po zajímavostech spojených s filmem, pány Waltzem, Tarantinem, a dal jsem se do pátrání, abych našel několik hodnotných odkazů, o které se s vámi chci podělit. Kdo je podobně nadšený, nebo jen ze zvědavosti koukne na pár zajímavých řádků a videí, ať neváhá. A jestli snad Djanga ještě někdo neviděl, tak nohy do třmenů a hurá do kina! Stojí to za to.

http://www.jenpromuze.cz/start/mixer/667-tarantino-vi-na-jake-party-si-zasoulozit

http://www.ohudbe.sk/rozhovory-profily/Majster-filmoveho-soundtracku,-pan-Tarantino/54-new3913/

http://www.kukatko.cz/clanky/jamie-foxx-o-novem-filmu-quentina-tarantina/

http://kultura.idnes.cz/samuel-l-jackson-02n-/filmvideo.aspx?c=A130111_162445_filmvideo_vha

http://www.videacesky.cz/talk-show-rozhovory/oscars-2010-zaostreno-na-quentina-tarantina

http://www.videacesky.cz/talk-show-rozhovory/jake-hamilton-a-nespoutany-django-2

http://www.videacesky.cz/talk-show-rozhovory/quentin-tarantino-u-davida-lettermana

http://www.videacesky.cz/talk-show-rozhovory/christoph-waltz-u-conana-obriena

http://www.videacesky.cz/talk-show-rozhovory/mezi-dvema-kapradinami-oscarovy-special-1

Letem světem

June Miller

Tak jsem si myslel, že aspoň jednou vynechám zprávy týkající se RAMu, a zase nic... Tohle zmínit musím, i kdyby čert jezdil na dvou skejborech najednou. Holandská dvojka June Miller se právě stala ofiko spoluhráči Wilkinsona, Sub Focuse, Mind Vortex a spol. Můžeme se tomu divit? Vlastně dost těžko, když se nad tím jednoduše zamyslíme. Jsou to producenti technicky vyspělí, nápady taky mají a vzít za to taky umí, což se Andymu tuze líbí. Mně se zase vždycky moc líbil široký záběr jejich produkce. Doporučuju projet jejich diskografii a dát si pár ukázek. Fakt to stojí za to! Budoucnost je zase o něco růžovější.

 

Videostop

Horníci, potápěči, speleologové a ostatní včetně, mám pro vás zprávu: Z hlubinných dolů, ledových hlubin, z temných a hrůzu nahánějících, nikam nevedoucích jeskyní prodrali se na povrch zástupci značky Renegade Hardware, aby po nějaké době dali obyčejným lidem možnost odvrátit se od přetvářek povrchních životů. Aby nám předvedli odvrácenou stranu čistoty a zavedli mezi nás trochu neškodné špatnosti. Bojíte se temnoty?! Chcete ji radši ovládat? Kdo se k nim přidá?

Dárky z dálky

Tentokrát jsem zalovil ve vodách trochu "inteligentnějších". Aspoň tak o tom sem tam chodí řeči - to, když to není prolezlý uvrčenými syntháky, pohlavkujícími kopáky, mnohdy zběsilou basou, uřvanými vokály, říznými kytarovými riffy, neurvalými halfstepy a jinými ejchuchu, které naopak povětšinou postrádají, anebo dobře kamuflují v celkovém výrazu tracku D´n´B škatulky, jakými jsou tzv. deep, dříve tuze používaný výraz autonomic, liquid funk a dál bych to ani trochu nerozebíral, protože je to pofiderní téma na dlouhé zimní večery. Přesto se ještě zmíním o jednom zásadním zvuku, který funguje odnepaměti, a tím je amen-break. Každý ho zná, někdo ho miluje, někdo ho možná nemusí, ale určitě byl zásadní pro vývoj D´n´B. Taky byl typický pro jednu dobu a rozhodně neminul ani Metalheadz crew, jejíž nedílnou součástí byl, a je, Doc Scott. Pardál jeden.

Ten k nám konečně zanedlouho zavítá, a to díky šikovnosti a srdcařský práci kluků z VPX, za což jim patří velký respekt a dík. Prej to je brej DJ, ten Doc Scott... Pche! To teda je, a tady je čerstvý důkaz. Jo, zrovna o tomhle setu můžeme říct, že je "inteligentní". A z druhý strany - díky tomuhle setu můžeme říct o Doc Scottovi, že to není žádnej blb. :)

Pak mám pro vás vynikající set od Ulterior Motiveprůřez Mheadz krásou. Ti dva mají výbornou selekci, o tom žádná, ale vlastně úplně pokaždé dokážou vytáhnout klenoty málem zapomenuté, až z toho srdíčko radostí plesá.

Další lahůdka: Spectrasoul a jejich nejnovější set. Typický průlet nad žánry, který však má společné jmenovatele – atmosféra, šikovný mix, nadhled. Prostě Spectra- umí pohladit naši-soul.

Tuhle povedenou partičku doplní Tom Rockwell, který pro domovský Shogun Audio nahrál nový podcast, a pokud jsme se u Spectra bavili o průlety nad žánry, u něj je to spíš takový slepičí poposkakování. Ve vzduchu moc dlouho nevydrží, spíš je to hop sem, hop tam, a než se někde usadí, chvilku to trvá. Nakonec posuďte sami, ale u něj ty častější a barevnější změny vůbec nevadí. Míchá to s nápadem a velikou grácií. Pořád mě ten kluk něčím překvapuje, ale když před nedávnem vyhrabal starýho Clipze a začal ho pravidelně hrát, říkal jsem si, jestli se mi to nezdá. Nezdálo...

Hrát umí pomalu každej, ale zahrát technicky zajímavý set se zajímavou selekcí, to taky není jen tak. K tomu musím zmínit čerstvý a pořádně mocný zážitek z Roxy: set Akiry před Frictionem a hned po něm Friction sám. Kdybych to měl popisovat, nemohl bych šetřit superlativy. "RRaah, RRaah, RRaah!" Jeden z top mejdanů ever.

Před závěrem ještě několik tracků, které producenti uvolnili ke stažení, a které se mi povedlo najít. Zase jsem pro vás udělal takový před-výběr, byť možná trochu sobecky, ale nechci vám nabízet všechno, co mi projde ušima. Přece jen jedeme v trochu osobnější rovině, co? O to víc ale doufám, že se aspoň v něčem shodneme a potěší to vaši sbírku. Tak co tam máme: Novinky od Loadstar, Alix Perez, J Majik and Wickaman, povedenou hymnu od Fred V and Grafix, věc od talentovaného nováčka-deepaře-Nyduse, stařičký (a proto ještě liquidní) Lynx, totéž Heist, pak je tam jeden brutal drumstep od Mark Instict, drsná a zvukově progresivní rozsekávačka od Sunchase & Nickbee, Blu Mar Ten v remixu od šikulů Gerra and Stone, R´n´B diva Alicia Keys v sympatickém remixu od jindy hodně chladného producenta Friske a nakonec hodně cheesy a zábavnej remix na klasiku od Wu-Tang Clan! To by byl dramec a teď budeme taky trošku "in". Dáme si pár TRAPoidních věcí: Velice slušná předělávka od Mob Top na stařičké Rolling Stones - "Paint It Black", pěkně našlápnutý remix na Rihannu a jako milý bonus (aspoň pro mě) - mutace úvodní věci ze soundtracku k filmu Mortal Kombat. Wow... "Finishing Me!"

Teď už je to ale všechno, tak ahoj a třeba zase někdy. I když... Možná by to chtělo trochu stylovější rozloučení, co myslíte? Hodící se rozloučení. Legendární rozloučení. Rozloučení "na jedenáct".

……….. :)

aimac

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016