REPORT

 

Report z festivalu Air Action od Čéši

Sobota překonávala rekordy, co se venkovních teplot týče, a já neměl nic lepšího v plánu, než vyrazit na "největší taneční festival, který Kolín zažil". Alespoň takto byla tato událost prezentována na sociální síti facebook. Sedl jsem na vlak s DJem Michalem J, DJem Pertem a produkčním klubu Yes a už dopředu se těšil, až dorazíme na Kmochův ostrov...

 

Cesta nám utekla v rychlíku rychle, kdo by to byl řekl, že? :) Vystoupili jsme na hlavním nádraží v Kolíně a rychlým dotazem u pana autobusáka zjistili, že když se necháme svézt k poště, pak už je to jen 200 metrů. OK, berem! 59 Kč za všechny a už jsme seděli v krásné Karose... Přes lávku jsme se dostali ke vstupu a akreditacím a příjemnou cestou přišli do opravdu útulného a malebného amfiteátru, který nabízel jak dostatek místa na tancování, tak i mnoho místa na sezení. Bohužel - toho druhého bylo využito mnohem více...

Prvním hrajícím byl DJ Revis. Ten si prozatím pohrával se zvukovou aparaturou stylem sobě vlastním. Vábivý progressive s dunivějšími pasážemi zatím mohl jen odrážet sluneční paprsky. V tuto chvíli zde bylo lidí, že by se dali počítat na jedné ruce... Revis si to ale užíval tak, jak je to správné, a my měli alespoň čas vnímat celý areál a hezké počasí k tomu. V amfiteátru byl umístěn nejen mobilní vůz s nabídkou jídel a pozor - dokonce zde přijímali i stravenky! Byl zde však umístěn i bazén na svlažení rozpálených těl, mnohokráte využitý především těmi, kteří strávili na sluníčku delší než dlouhou dobu a také sličnými dívkami. Po Revisovi se za playery postavil jakýsi Richard Reynolds a stylem to bylo tak o galaxii jinde. Tracky silně komerčního rázu, klasické zvedačky rukou a vrtulky. Bohužel v tuto chvíli tu stále nebylo koho zvedat, a tak mi nájezdy pro hvězdy přišly zbytečné. :( Richard Reynolds zahrál jako každý DJ, tedy jen hodinku, a opět se to mohlo posunout dále.

Mezitím jsem si jen tak procházel malým areálem a ujišťoval se, že se mi tu opravdu moc líbí a mít něco takového i v Praze, určitě by bylo o zábavu postaráno... Ovšem pozor! Začal hrát Michael J. Techno v jeho podání opravdu nemá šanci nudit a ihned si začalo pár lidí podupávat nohou. Silný sluneční svit a pravděpodobně i velký ostych jim bohužel stále nedávaly šanci na skutečný tanec. Já se toho však nebál, ale potil jsem se jak vrata od chlíva a to ještě nepopisuji skutečnost takovou, jaká byla. Lilo ze mě jako z konve! Michael J si pohrával s každým trackem a reprosoustava o sobě dávala prostřednictvím tohoto areálu opravdu silně vědět. Bohužel menším nedostatkem bylo samotné sezení před pódiem. Betonové koloseum odráželo dost silně zvuk zpět, a tak se každý DJ musel trošku potýkat s dozvuky svých tracků... Ve stejný moment jsem chtěl podpořit i spolucestujícího DJe Perta, jenž vystupoval ve stanu na druhém pódiu, ale nějak jsem se zasekl a nedošel tam - sorry. :)

Každopádně na tom druhém maličkatém pódiu vystupovala zajímavá jména! DJs, co umí produkovat svou vlastní hudbu a to dokonce na takové úrovni, že je jejich produkce ke slyšení například v reklamě na jeden komerční nápoj v USA! Věru zajímavé informace jsem zde stihl pochytit... Hned, jak dohrál Michael J, vyrazil jsem si dát občerstvení. S široké nabídky jídel, připravovaných na kvalitním slunečnicovém oleji, vyhrál vypečený a krásně voňavý bramborák. Jeho chuť byla opravdu bramborová, byl krásně propečený, trochu více kořeněný, ale pocit nasycenosti byl ve finále k nezaplacení! V tu chvíli jsem měl také možnost v poklidu pozorovat celou rodinku, jež podporovala tanečním výkonem svého syna - pořadatele celé akce - DJe Venatia. Bylo to velmi hezké a pro něho samotného dozajista povzbuzující. I když... Asi by mu udělalo radost alespoň dalších 200 cizích lidí navíc.

Už přijel. V tričku Cocain Cowboys Michael C. Jeho hraní mě zpočátku nijak nevytrhlo z konceptu sezení společně s ostatními, ale chvílemi jsem musel povstat a ukázat, že vestoje se prostě tančí lépe. Michael C to měl dobré jak s kterým trackem. Jeden dva výborné, pak další, který mě dost překvapil a vytrhnul z tanečního tempa. Hlavně ten poslední - nevím, co to bylo, ale takové jakési elektro dubstep něco - to mě usadilo nadobro... Po něm už se za playery postavila velmi dobře známá osobnost nejen z Prahy. DJ Chris Sadler. Tento pán, proslavený svítícími brýlemi a zálibou v ostrých autech, udával tempo už pro trochu více lidí než DJové před ním. Teplota se příliš nezměnila, změnilo se akorát to, že zapadalo sluníčko a pravděpodobně zapadal i ostych lidí. Bylo mi opravdu líto, že na tuto akci nedorazilo více lidí. Nemluvím tu o tisících, stačilo by tak dvěstě, třista lidí a atmosféra by byla o třídu jinde...

Chris Sadler si dal remix Daft Punk – "Get Lucky" a to už se tam do svého Traktoru připojoval DJ Orbith... Brněnský matador, DJ, jenž i po více jak patnácti letech stále baví a vyvíjí se. Tentokrát opět za podpory jednoho ze svých synů dokazoval publiku, jak umí rozparádit dav. Tedy, pokud si pod pojemem dav představíte těch pár lidí, co tam bylo. Orbith to kotlil neskutečně! Nedalo se jinak, než již jednou vyschlé tričko propotit znovu. Motala se mi hlava, vypil jsem už tak 5 litrů vody a v podstatě jsem se už těšil na ten poslední vlak do Prahy. Stihnul jsem se ještě rozloučit s přáteli, podívat se na ty tanečníky, kteří nabrali odvahu až ve tmě a s nádherným trackem, který nám hrála poslední vystupující - krásná a milá K.Sandra - jít na vlak. Akce to byla velmi příjemná. Rodinná atmosféra v milém prostředí s velkým, ale bohužel opět nevyužitým potenciálem. Promotér na tento den asi nebude vzpomínat nejlépe, já ale ano! Viděl jsem se s těmi, kteří jsou fajn, tančil na to, co mě baví nejvíce, byl na čerstvém vzduchu a užil si to... Mějte se fajn, užívejte si léto a opatrujte se!

čéša

Autor se zřekl svého honoráře za tento článek ve prospěch Klubu nemocných cystickou fibrózou, o.s. Přispět můžete i vy - více informací zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016