REPORT

 

Report z akce Bass Casemate od Mikyho Rizka

V sobotu večer se uskutečnilo další pokračovaní akce Konnekt v holešovickém klubu Cross pod hlavičkou Bass Casemate. Pravidelný program, na kterém můžete slyšet spoustu zajímavých a nemainstreamových jmen, které jsou spíše z dubového kouta hudebního světa...

 

Příchod do holešovického klubu, který vždy potěší svojí jedinečnou vizáží, byl kolem jedenácté, kdy už jsem čekal plné prostory. Po cestě přes šatnu a bar jsem byl překvapen poloprázdným hlavním pódiem, kde se snažil Mad4Bass nenaplněný prostor vyplnit kvalitní dávkou dubstepu. Mezitím jsem se šel podívat na dolní stage, která měla být ve znamení grimu. Ta se pomalu naplňovala sortou posluchačů, kteří přišli především na tento styl. O naladění na hudební vlnu se už staral WbWoy. Po lehčí předehře od tohoto pražského producenta publikum už netrpělivě čekalo na dvojice Chik a Tchagun. Kolaborace, která už přes rok ničí prostory svojí temnou hudbou, o kterou se stará čistými mixy Chik, doplněna freestylem od MC Tchaguna.

Zatímco dolní stage ovládalo temno, horní stage už ovládal Chong-X, který se snažil rozhoupat publikum dancehallem a celkově od tohoto stylu odvozenými basově tanečnějšími styly. Musím uznat, že to mělo náboj, ale po pár mixech, které byly opravdu zdlouhavé, set začal na kvalitě opravdu ztrácet. Na chvíli jsem si šel krev v žilách rozproudit od monotónního mixu na dolní stage, kde už ovládali svoje šílené publikum Double J a MC Smack nabitými grime tracky. Po nějaké chvíli, cestou přes bar, jsem se vrátil na hlavní stage, kde už se připravovalo zajímavé seskupení Symbiz, které doprovázel MC Zhi. Korejsko–německá bratrská dvojka, která nastoupila opravdu zostra, byla vybavena svými kontrolery a elektrickou kytarou. Performance, která se jen tak nevidí, byla opravdu dechberoucí.

Jejich live set byl každým "dropem" posunut do lehce jiného žánru. Z klasického dubu do dancehallu až po silně rozlomený dubstepový beat, který byl chvíli vyplněn zpěvem se sólem na kytaru jednoho z bratrů. Celé to bylo doprovázeno supportem na mikrofon, který občas rozjel hodně rychlou flow. Hlasitá odezva publika potvrzovala opravdový hudební zážitek, který byl zajímavý svojí různorodostí několika hudebních stylů. Po nějakých dvou hodinách tohoto multižánrového setu vystřídal místo za mixem britský producent Thelem. Ten dlouho nenechal čekat rozdejchávající se publikum a začal opravdu zostra vyplňovat prostor svým očekávaným deep dubstepem.

Po jeho pár čistě technických mixech, které zhluboka rozvibrovaly membrány místních satelitů, jsem se ocitl v temném příběhu tohoto setu. Basová lázeň doprovázena temnou škálou zvuků, ze které mi šel až mráz po zádech. Thelem nezapomněl zamixovat jednu z jeho nejkvalitnějších věcí "Bring Me Down" s vokálovým doprovodem od T-mana. Po necelých dvou hodinách v tomto minimalisticky hororovém příběhu pokračoval DJ Franill. Tuto překvapivě vydařenou akci zakončilo seskupení Dubsteblogu: Stifler Selecta & Dirty Little Toaster, kteří do posledních nadšenců pouštěli opravdu robotické zvuky z tohoto žánru.

Miky Rizek

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016