REPORT

 

Report ze sobotního vystoupení Fritze Kalkbrennera od Sody

Už několik let mám v hledáčku jméno Kalkbrenner. Ať už jde o Paula, nebo Fritze, oba bratři produkují skvělou taneční muziku. Konečně se mi podařilo odchytnout jednoho z nich v Praze. Tentokrát přijel představit nové album "Ways Over Water" mladší z bratrů - Fritz. Po jeho loňské vyprodané show v Roxy nenechal management klubu nic náhodě a dal Fritzovi prostor hned dva večery po sobě. Přesto byly obě show vyprodané, což svědčí o velké popularitě tohoto producenta...

 

Přesto, že klub Roxy dopředu avizoval začátek vystoupení na půlnoc a tudíž otevření už v devět hodin, mnoho lidí to nevzalo moc vážně. Roxy se plnila velmi pomalu, většina návštěvníků zatím posedávala a popíjela drink. Nelehkou roli dostal Roman Rai, který svým setem sobotní večer otevíral. Parket byl zatím prázdný a tak hrál spíše k poslechu. Žádná velká změna nenastala ani s příchodem Meggy, která vydává na stejném labelu Suol jako Fritz. Tu si jako "support" z Berlína přivezl sám Kalkbrenner. První půlka setu měla pomalejší tempo. Později ovšem zařadila do repertoáru tanečnější věci, což rozproudilo i první odvážlivce a ti pomalu začali zaplňovat parket.

Fritz Kalkbrenner

Před půlnocí už praskal klub ve švech a dostat se na bar nebo na záchod byl nadlidský výkon. Tak přece bude vyprodáno i v sobotu! Ticho, tma a jen pár baterek na pódiu předznamenalo, že vše každým okamžikem vypukne. Bylo to tu! Fritz Kalkbrenner za velkého aplausu nastoupil za pult. Od první chvíle, kdy otevřel ústa, aby nás okouzlil svým uhrančivým hlasem, který je pro taneční muziku jako stvořený, měl publikum ve svých rukou. Celá Roxy měla ruce nad hlavou a zpívala spolu s ním. Měl jsem z toho skvělý pocit, když jsem viděl to propojení publika s vystupujícím. Stačilo jen pár tónů známé skladby a každý věděl, co bude hrát.

Fritz Kalkbrenner

Tady se mi potvrdilo, jak moc rozdílní návštěvníci do Roxy chodí. V sobotu tu byli hlavně Fritzovi fanoušci, kteří věděli, co od něho můžou čekat a podle toho vypadala i atmosféra, kterou jsem dlouho nezažil. Nikoliv jako naposledy, když jsem byl v Roxy, kde vystupovala anglická legenda DJ Zinc. Na něho do klubu zavítalo mnoho cizinců, kteří vůbec nevěděli, co tam dělají a v půlce setu odcházeli pryč. To se dneska nemohlo stát, protože jen blázen by odešel z tak rozjeté party. Fritz hrál známé věci jako "Little By Little", "Wichita Lineman", "Kings In Exile" nebo moji oblíbenou "Wes", ale i novinky z alba "Ways Over Water", které jako první přijel představit právě do ČR. Jelikož to bylo jeho první vystoupení na turné, přijelo ho podpořit mnoho německých fanoušků.

Fritz Kalkbrenner

Kalkbrenner s sebou přivezl svoji vizuální a světelnou show, která se skládala ze čtyř videoprojekcí, dvou malých obrazovek a několika světel. Asi v půlce setu přišel čas na největší hit "Sky And Sand", na kterém spolupracoval se svým bratrem Paulem. Opět neskutečná atmosféra s velkým aplausem a rukama nad hlavou! Na tento okamžik jsem čekal několik let - slyšet tento track přímo od Fritze Kalkbrennera, byl pro mě vrcholem tohoto večera a možná i tohoto podzimu. Skladbu sice trochu zkrátil a překopal pro taneční parket, ale i přesto jsem si ji náramně užil. Celý jeho set byl nápaditý a pestrý, chvílemi nás kolébal pomalejší deep house, aby nás vzápětí mohlo rozsekat pořádné techno. Po celou dobu nás něco nutilo tančit... Nejspíš ten groovy zvuk, který Fritz prezentuje.

Fritz Kalkbrenner

Když jsme u toho zvuku, jako obvykle nemohu zapomenout, že tady v Roxy není úplně kvalitní. To jediné mi kazilo skvělý zážitek z tohoto večera. Asi ve tři čtvrtě na dvě se Fritz rozloučil a odešel do backstage. Nikdo tomu nechtěl věřit - že by mu chyběly síly po pátečním vystoupení? Vždyť slibovali show na dvě a půl hodiny! Netrvalo dlouho a Fritz se vrátil, aby nám zahrál ještě několik tracků z jeho dílny. Přesto, že po skončení vystoupení překvapivě zůstal klub zaplněn, nám nezbývalo než vstřebávat zážitek na dlouhé cestě domů...

soda

foto: blaster

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016