REPORT

 

Report z akce Spectaculare warm up: Ulrich Schnauss od AhZ

Každý z reportérů má svůj specifický způsob uchovávání klíčových momentů z dané akce. Někdo si postaru nosí zápisník a propisku, někdo hovoří do diktafonu, jiný si píše poznámky do mobilu a moje babička by si určitě dělala poznámky těsnopisem. Otázka zní: Záleží na druhu uchovávání? Hraje ve výsledku reportu svou roli celovečerní socializace s přáteli? A jak dopadne report v případě, že své poznámky pisálek ztratí?

 

Půl osmá večer, tma. Štráduju od Olšanskýho náměstí, ruce hluboko v kapsách oceňují všitý fleece a hlava nově pořízeného kulicha. Warmup na Festival Spectaculare přece nemůžu i přes celoroční natěšenost očekávat už v září, takže po příchodu nastává klasické sloupnutí všech obalů a poloslepecký přesun do klubu doprovázený postupným odmlžením brýlí. Zimu mám rád. Foyer je prázdný, na baru ale čeká parta kámošů: D.Resist, Theya a Annita, takže poslední chvilky před vypuknutím performace Aidena Bakera vyplňujeme chytrými řečmi nejen o lidské neschopnosti chodit včas na ambientní koncerty. Puk! (koncert vypukl - pozn. aut.)

Spectaculare

První plocha dorazí k našemu stolu, přesouváme se tedy do hlavního sálu, kde už se pomalu rozehřívá předskokan Ulricha Schnausse, dnešního největšího taháka. Při pohledu na pódium je jasné, čím jsou zvuky vyluzovány: elektrická kytara přes rameno, looper a taková ta mašinka, co vstupní signál překope do zvuku jakéhokoliv nástroje, takže pak ona kytara zní jako housle, flétna, či cokoliv jiného. Aiden za doprovodu detailních záběrů jarních kvítků vrství táhlé "atmoplochy", dává si záležet, je trpělivý a nenechává se rozhodit klapajícícmi dveřmi ani courajícími návštěvníky, jež pomalu plní sál.

Spectaculare

Bohužel takřka standard na akcích pod taktovkou Josky Sedloně. Na druhou stranu - zaplaťpánbůh, že návštěvnící chodí - předprodeje nevynesly kýžené prostředky, tudíž každý jednotlivec je vítán. Aidenova kompozice trvá poměrně dlouho, vyvíjí se i za použití smyčce, některé vrstvy pomalu mizí, aby je autor nahradil novými. Ryzí "amboš", jak ho máme rádi... Žádné rytmické údery nebo tepy, chcete-li. Celkem slyšíme v podstatě jen dvě skladby a předskokan končí s důstojně zaplněným sálem pod nohama.

Spectaculare

Záchod, cígo, drink a už začíná Ulrich... Na pódiu není sám, na druhé straně stolu své VJ mašinky ovládá sympatická slečna. A že je na co koukat! Arzenál krátkých "videjek" má bohatý. Od detailních záběrů na mechanické součástky pletacích a tiskařských strojů, přes zrychlené záběry města z letadla až po svíjející se postavu tanečníka na pláži. Každá Ulrichova skladba má své video, nic se neopakuje a spolu s mistrovou hudbou, která je oproti předloňskému vystoupení taky v Akráči v mnohém tanečnější, tvoří dokonalý audiovizuální zážitek. Pokud tohle byla zahřívačka Festivalu Spectaculare, máme se na co těšit. Noha a trup se tak kejve do rytmu 120 BPM, hlava a kůže si užívají bohaté melodické a zvukové aranže tolik známé z Ulrichovy tvorby. Famózní kombinace!

Spectaculare

V malém sále zatím prostor pro DJ set v podáni Emiky předehřívá DJský veterán Ash. Slyšíme spoustu vykopávek jako starý Orbital nebo Howie B., kolem půl dvanácté se za stroji objeví mamina Emika, se kterou by ses nechtěl dostat do konfrontace na téma vynesení odpadků. A spouští skvělou směs tucek rovných i zakoplých. První "Vicodin" od Instra:mental nás zvedá od stolu a dál už to jde v rychlém sledu. Emika hraje zábavně, má to vývoj a nikam se nežene. Je vidět, že ji hraní baví, i když není zcela natřískáno, sama si prý o toto hraní napsala, aby plně využila soukromou návštěvu Prahy. Sympatické... Sečteno podtrženo, byl to skvělý hudební i vizuální zážitek a nezbývá, než se těšit na konec ledna, kdy proběhne samotný festival Spectaculare.

Spectaculare

Ti z vás, kdo warm up prošvihli, nemusí zoufat, protože minulý pátek se na "spectaculární tiskovce" veřejnosti oznámilo, že Emika v lednu v Praze vystoupí živě. Vedle ní přijede ambientní šaolin bvdub, německá inteligentní elektronika Arovane, virtuóz na perkusivní nástroj hang Manu Delago nebo vibrafonista Masajoši Fujita. Taky se můžeme těšit například na živák nového projektu Frederica Robinsona a projektu Kordz. Jak je u festivalu Spectaculare zvykem, každé hudební představení bude mít speciální VJský doprovod a koncerty a taneční představení se budou konat na několika místech v Praze, jmenovitě kupříkladu Dox, Palác Akropolis, The Chemistry Gallery či Jazz Dock. Festival se koná 20. ledna - 12. února. Kompletní program najdete zde.

AhZ

foto: Barka Fabiánová

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016