CLANEK

 

Underworld právě vydali nové album

Legenda taneční hudby Underworld, která je jednou z hvězd letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava, vydala 18. března již sedmé studiové album nazvané "Barbara Barbara, we face a shining future".

 

"Barbara Barbara, we face a shining future" vychází šest let po nahrávce "Barking" z roku 2010. Nové album obsahuje sedm skladeb, které se svým energickým, syrovým a spontánním zvukem vrací ke kořenům, z jakých hudba této dvojice kdysi vyrůstala. Deska se tak dá srovnávat s nahrávkami jako "dubnobasswithmyheadman" a "Second Toughest In The Infants", které se nedávno dočkaly reedic. Nahrávka je výsledkem nového přístupu k tvorbě. Vždy, když se oba členové (Rick Smith a Karl Hyde) potkávali v roce 2014 a 2015 ve studiu, začali pracovat na nové skladbě, nikdy se nevraceli k tomu, co již nahráli. Rick Smith to vysvětluje následovně: "Rozhodl jsem se, že si zahrajeme s Karlem takovou hru. Kdykoliv jsme přišli do studia, tak jsme začali pracovat na nové skladbě. Každý nový den - vždy nová skladba. Takto jsme se vyhnuli tomu, že bychom o hudbě příliš přemýšleli, dostali jsme se k jejímu jádru." Karl Hyde dodává: "Nechodili jsme do studia s tím, že chceme mít na konci dne hotové nějaké velké umění. Naše mantra byla - každý den nahrajme něco nového. Nedívejme se zpět, prostě nahrávejme. Cítil jsem, že objevuju, že se hýbu vpřed bez nějakého tlaku. Prostě uvidíme, co se stane, když se my dva sejdeme a vzájemně se inspirujeme."

Underworld


Během tvorby vzniklo přibližně třicet původních nápadů, z nichž ty, které zněly zajímavě, Rick později rozpracoval (posléze ve spolupráci s koproducentem Lincolnem Barrette aka High Contrast). Díky těmto zajímavě nastaveným setkáním Rick a Karl zažili to, co Underworld chybělo mnoho let - skutečnou tvůrčí spolupráci. Rick říká: "S Karlem jsme nikdy tímto způsobem neskládali, nedávali jsme dohromady celé album jednou metodou. Bylo to pro nás nové a radikální. Ve studiu to bylo o lidském kontaktu." "Do studia jsem přicházel s otevřenou myslí. Věřil jsem, že ve studiu je kromě nás ještě něco navíc," doplňuje Karl. A bylo - spontánní a divoká energie.

Underworld

Velký vliv na vztah Ricka a Karla měla reedice k 20. výročí jejich debutu "dubnobasswithmyheadman" a následující turné, které Karl považuje za nejzábavnější v celé kariéře Underworld. Rick vypráví: "Živé provedení naší prvotiny mělo pro mě a Karla význam v tom, že jsme se společně pohnuli vpřed. Karl měl pocit, že se skladbami musí udělat něco radikálního, a zaplať pánbůh, že to udělal." Karl souhlasí: "Živé hraní skladeb z našeho prvního alba mi připomnělo mé nejsilnější vzpomínky z té doby. Jak jsme improvizovaně hledali hudební nápady, které se pak změnily v klasické skladby - hity. Podobně jsme u naší nové desky neměli žádnou předepsanou linku, kterou bychom sledovali, bylo to neprobádané území." Od prvního nahrávání až po masterování nové desky uplynulo pouze třináct měsíců, což se nikdy u nahrávek Underworld nestalo. "Vždy to v průměru trvalo tři roky, než vzniklo nové album. Nyní to byl pouze jeden rok. V minulosti vždy nahrávání vyžadovalo velkou duševní i fyzickou námahu, že jsme se ani k tomu nechtěli vracet. U "Barbara Barbara, we face a shining future" jsme se hned poté ptali - tak kdy půjdeme zase do studia, abychom pokračovali?," uzavírá Karl Hyde.

Barbara Barbara, we face a shining future (tracklist)

1. I Exhale 
2. If Rah 
3. Low Burn 
4. Santiago Cuatro
5. Motorhome
6. Ova Nova 
7. Nylon Strung 

"Barbara Barbara, we face a shining future - Sampler"
"I Exhale"
"If Rah (visual experiment)"
"Shining Future, Pt. 1"
"Born Slippy (Nuxx)"
"Dark Train"


Festival Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července v úchvatném industriálním areálu Dolních Vítkovic. Hlavními hvězdami Colours of Ostrava jsou Underworld, Tame Impala, Of Monsters and Men, M83, Passenger, Thievery Corporation, ANOHNI, Kodaline, The Vaccines či Slowdive. Přes 300 programových bodů (kromě koncertů i divadla, filmy, workshopy, diskuse, výtvarné aktivity) proběhne včetně fóra Meltingpot na více než 22 otevřených i krytých scénách. K tradičnímu návštěvnickému servisu budou patřit dvě stanová městečka (jedno těsně vedle areálu), Family park a Dětská zóna s programem, pitná voda zdarma, sleva VLAK+ s Českými drahami, velkoplošné projekce, půjčovna kol, tribuny, program pro zdravotně znevýhodněné návštěvníky Colours bez bariér, výhodné vstupy do objektů v Ostravě Colours Plus apod. 

V prodeji jsou v tuto chvíli čtyřdenní vstupenky za 2.190,- Kč, které jsou k dostání na www.colours.cz nebo v síti Eventim. Uvedená cena platí do 31. března 2016. 

Více informací na www.colours.cz.

Generální partneři: Česká spořitelna a ArcelorMittal Ostrava. Za podpory statutárního města Ostrava. 
Hlavní partneři: Agrofert, Vítkovice Machinery Group, Skupina ČEZ. Produktový partner: Radegast. 
Exkluzivní partner: Česká televize. Generální mediální partneři: MF Dnes a Hitrádio Orion.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016