REPORT

 

Report z vystoupení Mount Kimbie od Moniky

Ve čtvrtek třináctého října pražská MeetFactory hostila první živý koncert z podzimního turné britského post dubstep dua Mount Kimbie. Dvojice plánuje po dlouhé čtyřleté odmlce v lednu příštího roku vydat již třetí studiovou desku. Předchozí dvě alba "Crooks & Lovers" a "Cold Spring Fault Less Youth" byla přitom hudebními kritiky vychvalována do nebes a proto je nová deska veřejností již dlouho očekávaná...

 

Jako předskokan Mount Kimbie vystoupila česká kapela Děti mezi reprákama a představila své zbrusu nové album "Haiku". Za projektem DMR stojí Dominik Zezula, který je zodpovědný za hudbu a texty. Zvláštně melancholické a spíše recitované než zpívané písně spolu s linkami klavíru, akustické a elektrické kytary vytvářely celkově silný zážitek a perfektně se hodily do pošmourného podzimního počasí. Uskupení dokázalo, že folk umí zaujmout mladé publikum a i v dnešní době má stále místo v našich srdcích.

Děti mezi reprákama

Děti mezi reprákama, ve složení Dominik Zezula (akustická kytara, zpěv), Ondřej Mikula aka Aid Kid (elektrická kytara) a Jiří Libánský (klávesy), zahráli písně jak z nové desky tak i starší kousky z jejich debutového alba "Újezd". Nutno však podotknout, že na koncert tohoto typu by se hodilo více sezení, aby posluchači mohli nad hlubokými texty řádně rozjímat. Zážitek také do značné míry ovlivnil stále sílící proud lidi mířící na bar, který byl hlučný a místy úplně překřičel tišší recitované pasáže posledních emotivních písní "Pamětník" a "Kosovo". Posluchači se však nenechali vyvést z míry a proti hluku se bránili tím, že si v prvních řadách sedli na zem tak, aby k nim nedoléhal ruch z baru. Celé vystoupení DMR i jednotlivé nejoblíbenější písně byly odměněny upřímným potleskem.

Mount Kimbie

Přestavba na pódiu proběhla poměrně rychle a vše bylo nachystané na očekávaný koncert Mount Kimbie. S drobným 15ti minutovým zpožděním se objevili na pódiu a koncert odstartovali songem "Fall Out". Atmosféru chytré taneční hudby plné emocí dokreslovalo osvětlení celého pódia. Dominic a Kaisi na tour přizvali zpěvačku, producentku a absolventku Red Bull Music Academy Andreu Balency a bubeníka Maxe.

Mount Kimbie

Ve vystoupení nechyběly starší věci, jako úspěšný debutový singl "Maybes" z roku 2009, převážná část však byla z jejich posledního alba "Cold Spring Fault Less Youth". Z jejich první desky zazněly skladby "Field" a oblíbená "Before I Move Off", ze záznamu se však tentokrát bohužel nepřidal zrzavý raper King Krule. Mnoho fanoušků se těšilo na ochutnávku z nové připravované desky a z té duo představilo hned dvě skladby. Čtyři roky od posledního alba je dlouhá doba, a proto bude zábava sledovat, kam tuto dvojici nová deska posune.

Mount Kimbie

Publikum perfektně reagovalo na hutné basové linky a skvělé aranže. Pohupovalo se do rytmu, fanoušci v hojné míře zavírali oči a vychutnávali si beaty, které bylo doslova cítit. Nechyběl ani zpěv ve skladbě "Home Recording", mikrofony však mohly být lépe nazvučeny, aby bicí zpěv tolik nepřehlušovaly. Po hodině koncertu se uskupení odebralo do backstage, aby se potleskem nechalo přivolat zpět a zahrálo a zazpívalo hit "Made To Stray". Dominic a Kaisi poděkovali, podruhé se však už nevrátili a koncert tak byl definitivně u konce.

Monika

foto: Mr. Pipe

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016