CLANEK

 

Slovenský Isobutane má venku červený vinyl

Martin Krajčír byl dlouhá léta vnímaný hlavně jako kytarista a tvůrčí mozek známé post-rockové party The Ills, vedle účinkování v této kapele se však dlouhodobě věnoval i svému elektronickému sólo projektu Isobutane. Po několika albech a EP, která vypustil do světa svépomocně, přichází tentokrát s novou nahrávkou, poprvé na vinylové desce. Album s několika zajímavými hosty nazvané "Mementos" vyšlo 29. ledna na značkách Deadred / Starcastic.

 

Na albu je jedenáct elektronických kousků v různých tempech a náladách, které vznikaly v průběhu pozdního jara a v létě roku 2020. Na osmi skladbách se podíleli hudebníci, které Isobutane respektuje nejen hudebně, ale i lidsky. Dohromady se podařilo posbírat skladby, které mají pevné společné jádro, ale zároveň se každá z nich může pochválit osobitou barevností.

Isobutane
"Představa kolektivního alba, jakým je "Mementos", mě lákala už několik let, ale pokaždé jsem byl buď příliš pohodlný nebo pozvaní hosté příliš zaneprázděni. Loňský rok však vnutil mnoha hudebníkům koncertní pauzu a tak toho času bylo o něco víc. Ideální doba vyzkoušet koncept, na který jsem se už dávno chystal," říká o svém aktuálním počinu Isobutane, familiárně přezdívaný Iso.

Isobutane

Na albu se podílely opravdu zvučná jména slovenské scény jako Vlado Ďurajka a.k.a. Autumnist, Erik Šulc z Medial Banana, Miloš Bulík ze Space Cats, Miloš Rabatin z Puding Pani Elvisovej, nebo elektronický projekt arχ. Pod hudbou se podepsala i jména předtím spjatá s kapelou The Ills, konkrétně bývalý kytarista Adam Kobyda a bývalý baskytarista Filip Drábek, který na albu participoval spolu s manželkou Jankou a jejich projektem Päfgens. Speciálním zahraničným hostem je mladý producent Larah z Mexika.

Isobutane

Skladby vznikaly různě, podle jednotlivých hostů a jejich časového vytížení. "Nejdéle jsme si materiál sem a tam posílali s Autumnistem a výsledek je výrazně odlišná, industriální nálada, která na albu příjemně vyčnívá. Největší překvapení mi přichystal Šulci, když poslal kompletně nazpívanou skladbu, která se stala jasnou volbou pro první singl pro rádia. Nejméně materiálu na odražení se jsem dal arχ-ovi, který však skladbu neskutečně detailně rozpracoval. Potěšily mě taky úplně odlišné harmonie, které do společné skladby vnesli Päfgens, či extrémní baskytara, kterou nahrál Miloš Bulík. Jediný, s kým jsem na spoločné skladbě pracoval ve spoločné místnosti byl Miloš Rabatin, v jeho případě šlo o opravdovou spolupráci, kdy jsme všecho spolu "namikrofonovali", nahráli i postříhali," přibližuje Iso pozadí celého projektu.

Isobutane
Mix a produkci skladeb měl ve svých rukou samotný Isobutane a o finální zvuk se v masteringovém studiu Gargle & Expel postaral Tomáš Karásek. Obalu se zhostil Matej Krivánek, jako titulní foto použil záběr, který vyfotil Isobutane. Album "Mementos" vyšlo 29. ledna 2021 na značkách Deadred Records / Starcastic Records jako limitovaný červený vinyl, digitálně na všech známých streamovacích platformách a jako download ze stránek vydavatelstvi a Bandcamp profilu Isobutane.

Vydání titulu z veřejných zdrojů podpořil Fond na podporu umenia.

Isobutane - "Mementos":

Starcastic

Deadred

Vinyl

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016