REPORT

 

X-Mix

Po rozzářeném a pohodovém létě plném festivalů nám na dveře opět klepe podzim a s ním začíná nová klubová sezóna. Jestliže dáváte přednost intimnějšímu požitku z muziky v uzavřeném prostředí, musíte to brát s povděkem. Majitelé ostravského Fabricu naštěstí neproflámovali dva nejteplejší měsíce u vody a dali se na menší rekonstrukci interiéru...

 
Po rozzářeném a pohodovém létě plném festivalů nám na dveře opět klepe podzim a s ním začíná nová klubová sezóna. Jestliže dáváte přednost intimnějšímu požitku z muziky v uzavřeném prostředí, musíte to brát s povděkem. Majitelé ostravského Fabricu naštěstí neproflámovali dva nejteplejší měsíce u vody a dali se na menší rekonstrukci interiéru. To znamená, že klub dostal luxusnější charakter. Taneční parket se zmenšil a logicky se tím navýšil počet židlí a sedaček, kterých byl značný nedostatek. DJ se už neschovává za hradbou cihel a má s lidmi lepší kontakt. Přestavby hodnotím kladně.

Když jsem zkoumal všechna pro a proti, piloval své hraní Raa.o. I přesto, že pochází z Ostravy, je jeho účast na jakékoli akci v klubu překvapivá. Podivné.. Poměrně svižně mixoval různorodé desky, které k sobě seděly. Pohoda. Snad si ho brzy vychytám v lepší čas, kdy taneční plocha nepřipomíná sraz příznivců Hnutí za pokrokovou zeleninu.

Hyde si ze začátku mohl dovolit náročnější a pomalejší věci plné zasněných, přemýšlivých ploch. Jeden zvukový bonbónek střídal druhý. S přibývajícím časem začal sázet jednu hitovku za druhou. Set byl plný zvratů, tak aby přilákal tancechtivé osoby. Nové pecky producentů nastávající generace (Dave Ellesmere, Guido Schneider..) prokládal osvědčenými klasikami (Diego, Laux..). Standardní výkon.

Benco promyšleně navázal. Logicky pouštěl vinyly s vysokým obsahem hutných kláves. Míchal nadmíru dynamicky. Rovné rytmy pravidelně střídaly "polámané" pasáže. Tvrdost se stupňovala. Hold, slovenská krev se nezapře. Z beden se valila jedna Tsunami za druhou. Následovaly bezbranné ovečky (Sheep = stejně tvrdý techno label). Patriotisticky pustil i palby z PVC a Antidadruffu. I přes celkovou "ocelovost" druhé části setu Benco nenudil. Málokdo umí zahrát takto inteligentně. Zvukovou exhibici zakončil stylově Exhibitem z Counterbalance 8 pana Surgeona. Respekt.

Následoval DJ, o kterém jsem v životě neslyšel a na nějž jsem byl jako na nováčka náležitě zvědav. Jmenoval se Lucasch. Ze začátku jsem byl mile překvapen. Pěkné desky a dobrý mixing vytáhly osazenstvo na nohy. Později se bohužel projevila nováčkovská daň. Sklouzl k rychlým a nebezpečně jednoduchým pracím, které určitě neobstojí v souboji s pověstným zubem času. Ale kdo ví, kam se jeho cesty budou ubírat. Co si budeme vykládat, stylového dýdžeje dělá nejen dobrá technika, ale i neotřelý a originální výběr luxusních tracků.

Byl jsem spokojen. Koncepce X-Mixu se mi líbila. Postavit vedle zkušeného matadora představitele nastupující generace je chvályhodný čin. Mladí můžou leccos okoukat a "hvězdy" ukázat, čím si vydobyly renomé. Benco vyhrál právě mazáctvím, s jakým intelektruálně podsouval pro mnohé hloupou a jednoduchou hudbu. A to se zatraceně cenní.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016