REPORT

 

Atmospheric, aneb čekání na Godota

Praha se zahalila do mlhy. Drtivá většina národa mířila směr Brno na Orion Hall, ale já se rozhodl zůstat a vydat se do Paradogsu na veličinu minimálně stejného formátu jakou byl v Brně Robert Hood. Clauda Younga.

 

Doufám, že všichni, kteří mířili v tomto nepříjemném počasí do Brna, dorazili v pořádku. Já se vydal do nepopulárního Paradogsu. Nepopulární především pro starší clubberskou obec pro nízký věk návštěvníků a pro davy opilých turistů? U mě vítězí hlad po hudbě, to je to hlavní.

Dorazil jsem celkem brzy. To proto, abych si vychutnal exkluzivní techno set jednoho z nejkontroverznějších Djů u nás. Trávu jsem prvně výrazněji zaregistroval v ústeckém klubu Doma, kde byl support Dj kapel DubStar, Ohm Square a Načevy. Tenkráte hrál trip-hop a spoustu osobitých skladeb z labelu Ninja Tune. Dnes se Tráva po několika avizovaných odchodech stal žijící legendou české klubové scény. Světe div se, ale Trávu jsem naposledy slyšel na koncertu Stereo Mc's v exhibici s Loutkou. Tráva nehrál vyloženě čistý techno set. Mistrně se pohyboval a balancoval na pokraji našláplého tech-house, tribal a deep techna. Velmi aktivně využíval 3. gramofonu. Trávův styl je specifický především díky velkému množství přesných scratchí. Občas mi připadalo, že je to až moc. Většinou tento pocit však přebyla scratch povedená a výborně umístěná. Tráva rulezzzz. :o)
Pomalu se chystala hodina, kdy mě začít diktovat "ten" Claude Young. Dj a producent, který svou trochou přispěl k vývoji elektronické taneční hudby minulého století. Claude Young se však nikde neukazoval. Začal jsem tušit zradu…

Ale zpět k Trávovi, kterému patří veliký obdiv. Odehrál 4hodinový set a za zády přitom měl jenom! cca 40-50 desek. Tráva byl přesný v mixech jako švýcarské hodinky. Stále pumpoval do lidí desky jemu vlastní z let minulých. I mně se jednou "poštěstilo" zahrát v Paradogsu 4,5 hodinový set a popravdě není o co stát. Obecenstvo v Paradogsu se velmi mění a cestuje mezi jednotlivými patry, díky tomu tak příliš s Djem nekomunikuje a nedává mu často velmi potřebnou odezvu. V pátek tomuto jevu napomohl i fakt, že clubberů nebylo například tolik, co na Orbitha sekundujícího Jamesi Ruskinovi.

Už mi bylo jasné, že Young nedorazí. Teď jen zjistit proč. Tady mi pomohli osvětlovači. Dvojice opravdu rozesmátých týpků. Mé díky patří především Michalovi. Dozvěděl jsem se tedy, že nikdo nechápe, co se stalo. Claude Young byl v pořádku v ČR a v Praze v pohodě ubytován v hotelu. Jenže se nevrátil z procházky. Z oficiálního vyjádření Karlových Lázní je zřejmý vztek a proto i bez okolků řekli, co se stalo. Claude Young se oddal radovánkám nejspíše pivním. Snad se mu u nás líbilo alespoň takto. Nejspíš je to k smíchu, já vím. Mně to připadá spíše smutné. Poslední díru v line-upu zalepil DJ Luke.

Přemýšlel jsem o víkendu, zda-li si rejpnout do toho, co se stalo. A jediné, na co jsem přišel bylo, že Paradogsu nevznikla nikterak větší škoda. Clubová scéna Paradogs neuznává, i když by mu spíš mohla závidět nejen finanční volnost při výběru zahraničních DJs. Pravdou zůstává, že ke Claudovi měl být někdo dán jako průvodce a do jisté míry osoba zodpovědná za dodržení podmínek smlouvy. Podobný incident se bohužel stal i na Cosmicu s Maxem Duley. Obrany je proti tomuto jevu asi jediné. Nespustit tyto zcestovalé pařany a bohémy z očí, dokud nedohrají set. Co myslíte vy?

Z Paradogsu jsem tentokráte odešel zklamaný. Škoda. Pomalu mě začala polykat mlha, která se válela líně po pražských ulicích. Napadla mě bizarní představa, které jsem se musel smát i v totálně narvané tramvaji… Claude Young bloudivší bezradně s malým kufříkem, ve kterém odpočívá jeho FS, po temných staroměstských uličkách.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016