REPORT

 

Ohlédnutí za festivalem Shotgun Euro

Předposlední srpnový víkend, kdy většina lidí zavítala spíše na dva velké a známé festivaly Hradhouse a Summer of Love, se na severu Čech konal první ročník dvoudenního festivalu Shotgun Euro.

 

Tento festival byl zajímavý tím, že vstupné bylo pouze symbolické a to 30 CZK nebo 1 Euro. Areál se nacházel v prostoru vodní nádrže Kristýna v Hrádku nad Nisou na hraničním trojmezí Německa, Polska a České Republiky. Organizátoři z agentury Dynamic Line si dali za cíl vytvořit pohodový festival pro mladé lidi bez podpory velkého sponzora, kde ve větší míře dostali možnost prezentovat své dovednosti i mladí talentovaní DJové.

Já jsem na tento festival zavítal pouze na první den, tedy v pátek 20. srpna. V půl desáté, kdy jsem díky schopné navigátorce (osobně jsem totiž byl na Kristýně poprvé) dorazil na místo, už byla zábava v plném proudu. Na přilehlém parkovišti, které nebylo bohužel osvětlené, vládl poměrně čilý ruch a tak nám chvíli trvalo než jsme zaparkovali a našli správnou cestu k areálu. Jelikož celé dopoledne pršelo, přístupová cesta byla velmi bahnitá, ale naštěstí osvětlená, takže jsme se bezpečně dostali až k hlavnímu vstupu. Fronta byla pouze minimální a mezi příchozími jsem zaznamenal spoustu Poláků a Němců. Už při vstupu mne zaujalo oplocení celého prostoru, dá-li se tomu vůbec tak říkat. Celý areál byl totiž ohraničen pouze tenkou igelitovou páskou a nejen já jsem byl zvědav, zda se najde někdo, komu se nebude chtít zaplatit nízké vstupné. Naštestí jsem si během večera nikoho nevšiml.

Už při vstupu mi pohled na celý areál připoměl Czechtekk na Andělce - pár stanů, vojenská technika, travnatá plocha a velký prostor, po kterém se procházely skupinky mladých lidí. V horní části se nacházely bary se spoustou laviček, kde navíc byl i stánek s občerstvením a jak jsem si všiml, celý večer zde byla největší fronta. Ale začněme hezky popořádku. Já osobně jsem nejdříve zavítal do chilloutového stanu, který byl rozdělen na dvě části. V jedné byla taneční místnost a ve druhé byla lavičky a fotbálek, který se těšil největší pozornosti zdějších clubberů. V tu dobu zde hrál DJ Jeny, hrající pod bookingem právě pořádající agentury Dynamic Line. Jeho set měl trvat od osmé do desáté hodiny večerní, ale DJ Groof, který ho měl střídat se zřejmě někde "zasekl" a tak se Jenyho hraní protáhlo až do půlnoci. Jak jsem ale pozoroval, tak ani jemu ani lidem to vůbec nevadilo a užívali si set plný house a breakbeatu.

O kus dál se nacházela hlavní stage, tedy spíše Main Schapito, jak zněl oficiální název. Zde se po většinu večera hrálo techno a kde vystoupili hlavní hvězdy celého festivalu. Podle toho také vypadalo vybavení - kvalitní světelný park s velmi silným stroboskopem. Zvukový aparát byl dostatečně dimenzován, avšak před vystoupením DJ Daha a Gingera mi přišlo, že zvuk je moc přebuzený. Naštěstí se tento problém během chvíle vyřešil a plný stan si mohl vychutnat směs techna a starších hitovek v podání této jablonecké dvojice. Mě osobně udělal největší radost hit od Underworld - Dark & Long. Další věcí, která mne zaujala, byla různorodost zdějších návštěvníků. O tom, že zde byla spousta cizinců, jsem se zmiňoval již na začátku, ale během vystoupení právě Daha a Gingera, jsem v davu zpozoroval velký počet starších lidí, kteří zvědavě pozorovali dění kolem sebe a někteří se snažili napodobovat taneční kreace mladších příznívců této elektronické hudby, což nejen mne velmi pobavilo. Z Main Schapito jsem se přesunul na třetí Jungle & Breakz stage, která byla ohraničena dvěma vojenskými transportéry. Hudbu ani DJs, kteří zde hráli, vám bohužel nepřiblížím, protože nejsem expert přes lámané beaty. I přesto, že tato stage nebyla jako jediná zastřešná a foukal zde poměrně silný studený vítr, se celý večer těšila největší oblibě. Jelikož jsem byl po náročném pracovním týdnu unavený, opustil jsem areál kolem jedné hodiny.

Co říci závěrem? Byl jsem velmi zvědav, jak dokáží pořadatelé připravit festival takového rozsahu s minimem nákladů. Výsledek byl více než dobrý a jsem rád, že se v dnešní době najde někdo, komu jde především o hudbu a o lidi.

Záverečné plus/mínus hodnocení:

+ cena vstupného
+ světla a zvuk v Main Schapito
+ kvalitní zázemí pro návštěvníky (bary, občertvení, fotbálek)
- navigace k areálu a osvětlení přístupových cest
- vysoká tráva v areálu

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016