REPORT

 

Vyjádření k akci Last Minute

Od našeho kamaráda Chochacze, jednoho z organizátorů velmi sympatické houseové akce, nám přišlo vyjádření k velmi podivnému zásahu policie a ukončení akce. Na party se bavilo něco kolem tří set lidí a byla povolená. Jenže….

 

Ahoj,

chtěl bych se vyjádřit, jménem partičky Golfo a Bluesound djs, k akci Last Minute v Braníku. Nejdříve bych chtěl podotknouti, že to byla již třetí party na tomto prostranství. V dubnu Čáry 2004 a v červenci to byl Eject House. V obou případech přijela policie zkontrolovat mejdan a samozřejmě papír s razítkem. Podotýkám, že shodným razítkem s tím, které jsme měli na akci Last Minute. V obou případech bez problemů.

Na akci Last Minute přijela Městská policie kolem půlnoci, na základě údajného telefonátu o rušení nočního klidu. Ihned po předložení dokumentu se rozhodla ukončit akci. Vypnula se hudba, odešlo docela dost lidí a zbytek čekal na to, co se bude dít. Přítomni policisté se dělili na dva tábory, s jednou skupinou se dalo hovořit, druhá byli méně mozkové vybavení typci, kteří rozdmýchávali napjatou atmosféru a vyhrožovali příjezdem útvaru rychlého nasazení. Po chvíli vyhrožování a nepříjemných řeči jsme oznámili všem přítomným policistům, že hrát se začne znovu a nepřestane do příjezdu nějaké vyšší šarže, jelikož ani jeden z přítomných pánů neměl kompetenci vydat jakýkoliv rozkaz. Hrálo se tedy potišeji, stáhly se plachty stanu, ve kterém se akce konala a čekalo se na kapitána.

Ten přijel po třetí hodině a debata probíhala znovu. Po dalším uvážení, vycházejícím z debaty, jsme se rozhodli, že počkáme na pana starostu. Ani toho jsme nebyli schopni přesvědčit o nesmyslnosti celého postupu a na základě (ne zrovna příjemného) rozhovoru s tímto pánem, který nás ihned označil za úmyslně organizátory nelegální akce, jsme byli nuceni celou akci ukončit.

Chtěl bych k tomu dodat pár věci. Nás problém byl v razítku z důvodů pozdního data jeho potvrzení (dostali jsme jej o 14 později od data podání) a údajně od nekompetentních lidí. Úřad městské části P4 jsme prošli celý odshora dolů a nazpět a razítko jsme dostali na odd. přestupků, kde nám řekli, že vše je v pořádku a také to tak na předchozích akcích bylo. Naší snahou tedy bylo uspořádat naprosto legální akci, ale díky naprosto neznalým osobám na magistrátu Prahy 4, nám nikdo neby schopen říci, co proto máme vlastně udělat. Dále nám bylo řečeno, že stačí poslat mail a vše bude ok. To jsme, samozřejmě, brali za úplnou hovadinu a tak jsme chtěli razítko. Ani pan starosta neměl moc argumentů, protože bylo jasné, že pochybení bylo na obou stranách, přesto ve své ješitnosti akci ukončil.

To je zhruba celé, chtěl bych ještě říci, že na akci bylo mnoho lidí, kteří by se rozešli asi o hodinu a něco déle od doby, kdy odjeli policisté. Naopak, ale i zloději, kteří pod dohledem min. 8 policejních aut nám odcizili jednu z brazilských houpacích sítí určených pro pohodu návštěvníků.

Pořadatelům akci doporučují si policisty vzít stranou od lidí, kteří ve své vykalenosti nechápou, že když na policisty pokřikují nepříjemné nadávky, tak úspěchu domluvy moc nepřidají. Dále počkat na kompetentní osobu, neposlouchat neuvěřitelně výplody řadových policistů. A nakonec, vždy si že všech stran právně ověřit povolení k akci, aby nikdo nemohl akci takto narušovat. Průšvih je, že zavolání o rušení nočního klidu je anonymní a proto, když jako v našem případě, přijede nějaký jouda od Městské policie, který se rozhodně akci zrušit, může si v poklidu vymyslet oznámení o rušení nočního klidu a vy nemáte proti tomu žádný argument :)

Všem rozumným lidem co tam byli děkujeme a pro ostatní chceme pouze dodat, že akce děláme z lásky k muzice a vy svou lásku k hudbě nemusíte dokazovat ani předčasným odchodem z akce a nebo hrdinským anonymním pokřikováním na příslušníky, ale tancem na a nezlomnou radosti. A vy, zloději, vy už nechoďte nebo vás hned nahlásíme přítomným policajtům, kterých teď bude asi na všech akcích dostatek! Začíná bohužel pěkně přituhovat a stahují se na nás policejní mračna!

Chochacz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016