REPORT

 

Report ze Slim Slamu od Radima

Ostravské Slim Slam Drumy jsou jedinečné atmosférou, výběrem účinkujících i oblibou mezi fanoušky. Tentokrát do centra severní Moravy zavítal Keaton, zakládající člen projektu Usual Suspects a těžká váha známého britského labelu Renegade Hardware…

 

…A hlava zapomnětlivá

Mám rád Slim Slam Drumy, mám k nim takový osobní vztah. Ostrava je město s jedinečnou atmosférou, která se promítá i do tamní drum‘n‘bassové scény. Seskupení Dvoika.troika/Ext-dust si tady vychovalo početnou fanouškovskou základnu, a proto není neobvyklé, že zdejší největší klub Fabric vypadá téměř zaplněný už o půl desáté večer. Slim Slam Drum je téměř kult.

Na placu se zatím dá jakžtakž hnout a za gramofony baví Reverb. Volí většinou méně agresivní skladby ovšem s temnou basou. Hodně vlastní produkce (zaslechl jsem i Dark Powers zastoupenou na kompilaci Playback), která zní skvěle. Ani pro nějaký ten amen ale nejde daleko a ozývá se i další tuzemská tvorba – Rocky nebo Human Being od Rida z Prahy. Právě toho vzápětí překvapený potkávám u fotbálku.

Objevuje se Yadel a jako druhou věc pouští skvělé letité, ale nestárnoucí duo Kraken (alias Stakka & Skynet) u dnes už neexistujících Underfire. Skvělý zvuk, který později inspiroval Gridloka. Na Gridloka v Yadelově setu taky dojde, ozývá se i další Američan Kiko nebo hard/techstepová klasika – Shrapnel od Usual Suspects. Postupně se přitvrzuje. Mikrofon drží MC Ratjafuck, k němu se chvílemi přidává i MC Square.

Slovo si berou Fatalerr. Teď měla hrát IM Cyber, ale zdržela se s Keatonem na cestě z Prahy, takže dochází k akční změně line-upu. Pokud to někomu vadilo, nebylo to znát. Keaton přichází přesně, ale následující půl hodinu se ještě chystá jeho final scratch. Elvis (Fatalerr) zatím dohrává sám, osobně mě velmi potěšil klasický virusovský kousek – Matrix: Temperament (z alba Sleepwalk).

Keton s oblíbenou kšiltovkou a známkami na krku začíná zajímavou skladbou s hlubokou basou a rolující rytmikou. Ještě následující věc je podobně laděná, pak už dostává slovo nu school jump-up (hanlivě řečeno „clownstep“). Hned čtvrtá je hitovka Bring It On (spolupracoval na ni s Hivem). A je to cirkus. Čas od času zazní melodie podobné evropské nebo americké produkci, prim ovšem hraje zvuk Renegade Hardware a jump-up. O to větší cirkus, že Keaton kvůli technickým problémům hraje z CD, která chvíli předtím během setu vypaluje.

Pomalu se blíží čas IM Cyber, ale já už nemám sílu. I když už plac prořídl, lidí je pořád více než dost. Chillout už v relaxaci nepomáhá, takže po půl čtvrté ranní zamířím domů. Bylo to milé, jako vždy, a příští Slim Slam Drum (bude dřív než o Vánocich???) si určitě nenechám ujít. Jako vždy.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016