REPORT

 

Report z 3G od Romana

Minulou sobotu proběhla v ostravském Fabricu velká party o třech podiích, které reprezentovaly techno, trance a drum'n'bass. Podle Romana výkony některých domácích djek zastínily i set hlavní hvězdy večera - Slovince Umeka.

 

Byla to pro mne první zkušenost s klubem Fabric, protože nebydlím od něj zrovna kousek, o to víc mě překvapilo, jak rychle na mě dokázal zapůsobit. Dostačující prostory, slušný zvuk, příjemné ceny na barech, dořešená problematika sauny ve vrcholných částech party, prostě až zase pojedu někdy kolem Ostravy, moc rád se stavím na jednu z četných a zajímavých parties, které se tu pravidelně konají.

stageV pátek 9. října tu měli dostaveníčko vyznavači zejména techna a ryzího tranceu. Ke slovu se v menší míře dostali i house, progressive nebo drum´n´bass, ale první dva zmiňované hudební směry naprosto ovládly noc. Kdybych chtěl report z této akce suše ustřihnout už v těchto řádcích, stačilo by napsat, že 3G ve Fabricu zcela ovládly ženy a připsat k tomu line-up. Mužská, početnější část line-upu poněkud pokulhávala za výkony jejich něžnějších kolegyň. Ale pěkně popořadě.

Program se ve Fabricu rozjížděl už od brzkých 20ti hodin, než sem ale stačil na místo činu dojet, bylo půl jedenácté a na přítomných lidech nebylo znát, že by se něco výraznějšího dělo. Rozehřívali je DJé Lautek či Miss Renny na hlavní stagei a Er s De Luksem na tranceové stagei. Už Miss Renny naznačovala, že holky nejsou za gramcema o nic horší než chlapi a díky jejich píli namísto arogantnosti a jejich citu pro šarm namísto zbytečné namyšlenosti často své mužské DJské protějšky pěkně zatlačovaly do pozadí. Miss Renny hrála velmi vkusně, přitom pro začátek pěkně od podlahy a pařilo se i v tak časných chvílích, jakou bezesporu byla jedenáctá večerní.umek

Na přelomu dvou víkendových dnů se Fabric velmi slušně zaplnil a často nebylo možné od jednoho pódia dojít včas na druhé. Nikomu to ale nevadilo. DJové se střídali včas a všude byly vyvěšeny line-upy, takže každý věděl, kdy a kde může očekávat svojí hvězdu. Pro technaře to byl pro tuto noc především Umek. Pro mě ale před ním hrající Lucca. Zcela zaslouženě se Lucca honosí titulem nejlepší České DJky. Její set byl velmi pestrý, ne moc tvrdý ani ne moc utahaný, prostě přesně dokázala odhadnout, co po ní publikum žádá a to je dle mého názoru na DJování přeci jen to nejdůležitější. I na samotné Lucce bylo vidět, že si svůj set hodně užívá a odrazilo se to i na jejich četných fanuškách, kteří se občas až tísnili před hlavním pódiem. Už sem zmínil Umeka, hlavní hvězdu party 3G. Nic proti němu, hrál precizně a hrál techno. To každý od něj tak nějak očekával. Přeci jen se mi ale zdálo, že hraje chvílemi víc pro sebe, než pro lidi před ním. Také tančící dav spíše jen tancoval, než se bavil.


ladyjaneNa druhém tranceovém pódiu přiváděl clubbery do svátečního dne Martin Gredner. On jako první začal hrát čistý trance se spoustou krásných melodických ploch a vytříbených jemných beatů. Po něm už ale přišla druhá hlavní hvězda večera, pro někoho ta jediná, Laydee Jane. Letos se jí u nás vyloženě zalíbilo a my si podle všeho oblíbili i jí. Neznám jiného českého DJe (snad se na mě nebudete zlobit, když Laydee budu více brát za Češku, než za Švýcarku), který by se dokázal při svém hraní tolik odvázat, tolik tančit, zpívat, dělat překrásné grimasy, komunikovat s lidmi a ještě k tomu odehrát bezchybný set. Laydee Jane to zvládla a nebylo to poprvé a doufejme že ne ani naposledy (podle jejích slov rozhodně ne). Zpočátku hrála Laydee trance o něco tvrdšího ražení, ale dostalo se i na klasický trance a vůbec, celý set měl dynamiku a spousty emocí.

Do ranních nedělních hodin vstoupily clubbeři společně s Ianem Blondem, Petrem Holmanem a Ringem na tranceové stagei a s Romanem Hydeem a DJem Raa.O na main stagei. Nesmíme také zapomenout na malou třetí stage nazvanou 3.Up, kde se za noc vystřídali Ra-2-nsky, Elvis a nakonec i s drum´n´bassem Kmín.

holmanNedá mi to a ještě se vrátím k Petru Holmanovi. Je to uznávaný a žádaný český tranceový DJ a hodně clubberů jezdí na party právě kvůli němu. To co ale předvedl na party 3G, to se moc s mou předešlou větou neslučuje. Opomenu-li, dle mého názoru, jeho poměrně chaotický a nesourodý výběr skladeb (až na prvních 20 minut jeho hraní, to se vše zdálo OK), tak hlavně, 9 z 10ti mixů bylo naprosto odfláknutých. Pochopím, když se to stane jednou nebo dvakrát za večer, nebo když DJe občas nenapadne nic lepšího, než že prostě do hrající skladby jednoduše vpustí jinou, aniž by alespoň trochu ubral na síle té předešlé, ale když se vám z repráků v plné síle line ’kopající se’ rytmus, až to doslova bolí, je to docela nepříjemné. Zvlášť když se to opakovalo co chvíli. Nevím, čím to bylo způsobeno, nerad bych Petru Holmanovi křivdil, každopádně by se to stávat nemělo.

Každopádně tahle menší a spíše kosmetická vada, kterou přešli tancováním i ostatní clubbeři mi nemohla zkazit jinak vynikající dojem z této party. Skvělá organizace, u šaten a hlavně u vstupu i přes vytvářející se fronty nikdo nečekal déle, než by si toho vůbec všiml, dále opravdu lidové ceny na barech, skvělé zázemí s plnou polní, laser byl vynikající, světla jakbysmet, ovoce na baru, čisté záchody, dokonale odvětrané prostory, kdy žádné přehřívání organismu nemohlo hrozit a hlavně skvělá atmosféra vytvořená pomocí skvělých lidí, kteří se přišli na party především bavit a užít si pořádnou porci taneční muziky. Fabric je možná pro hodně z vás ’z ruky’, ale Česko není tak velké, abyste si jednou nebo i víckrát nemohli do Ostravy udělat menší výlet, ať už pocházíte odkudkoliv.

Celkové hodnocení party 3G: 90%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016