REPORT

 

Čtenářský report z Free Mondays

První pondělí roku 2005. Mejdan v Roxy pod taktovkou Tech-house.cz Dj?s a živé vystoupení Solid Sound Cabinet. To pro mě bylo obrovské lákadlo i potom nepříjemném incidentu, který se v Roxy stal koncem minulého roku. Kdo se nebál kudly v zádech a v pondělí vyrazil za housem, ten nelitoval.

Projekt Solid Sound Cabinet tvoří Dj Brady a klávesista pražské kapely Southpaw Karzi. Času na společné hraní a zkoušení mají málo, ale už jsme je mohli slyšet třeba na KC Karlov v Benešově, nebo na festivalu Creamfields 2004. Také jejich producentská činnost by si určitě zasloužila více času. Skladby jako Compot nebo Bass Elevator jsme už mohli slyšet na Radiu 1, v Bradyho výtečném tech-houseovém demu Wicked z ledna 2004 a na kompilaci Techno a House vol.02 časopisu X-mag. V jejich muzice je slyšet jak Karziho cit pro skládání chytlavých melodií a vynikajících ploch, tak i Bradyho zalíbení ve špinavých beatech, které můžeme slyšet na deskách od ostrovních chlapíků kolem Swag Records.

Večírek odstartoval Dj Brady který si zahrál set pro skoro prázdnou Roxy.Nebylo se co divit. V poslední době se tam na volné pondělky naučili chodit lidi, kterým se spíš nechce být venku v mrazu a tak se jdou ohřát. Jak jinak si vysvětlit již zmíněný incident. Kolem desáte převzal žezlo Blond. Při jeho setu se pomalu začal plnit parket tancechtivými clubbery a tak kolem jedenácté se rozezněly první smyčky z mašinek Solid Sound Cabinet. Spousta perkusí, dunivé basy, do toho parádní plochy. Duo Brady a Karzi se perfektně doplňovalo a do lidí jakoby někdo nalil živou vodu. Hudba měla náboj a v pravidelnosti se neustále přidávaly zvuky které pouštěl Brady ze svého sampleru. Karzi se co chvíli otáčel od samplérů ke klávesám aby už tak slušnej nářez ještě o něco okořenil. V tu chvíli jsem si vzpoměl na Get Fucked.

Solid Sound Cabinet k nim mají opravdu blízko. Chyběl tam jen Nathan Coles :-). V jejich hodinovém setu byla cítit improvizace. Ta mi v dnešní době na tanečních akcích trochu chybí. Promotéři typu JPA by se měli zamyslet, jestli na letních festivalech podobnými projekty obsazovat Chill outy nebo hlavní pódia. Hudba od Solid Sound Cabinet by lidi určitě pobavila více než Panjabi MC, nebo drazí a hodně špatně hrající Lexy and K Paul.

Po živém vystoupení nastoupil opět Dj Blond který lidem pustil tu pravou a jedinečnou špínu na které si tak rádi ujíždějí vesměs všichni tech-houseový pouštěči černých placek. Za hodinu nastoupil s velice energickým a zábavným setem Dj Drahota. Klobouk dolů ! Honění desek po kotouči se Drahota nebál a tak se u jeho vystoupení nikdo nemohl nudit. Bohužel jsem se už musel vydat k domovu a tak jsem nestihl posledního z www.tech-house.cz crew Bradyho. Jeho desky si prý lidi užívali až do příjezdu policie a nuceného ukončení akce.To už jsem ale ležel v posteli s pocitem dobře stráveného pondělku.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016