REPORT

 

Report ze Zenu od Romana

Kdo byl na březnovém Zenu, neprohloupil. Kdo nebyl, ať se smaží v pekle :-) No sami ale řekněte, co víc si přát: 8 hodin výborné a  svěží taneční muziky v podání Joela Einhorna, Raie a australského rodáka Anthonyho Pappa, skvělé laserové efekty a světla jakbysmet, žádné návaly lidí na parketu, každý měl místa pro ničím neomezený pohyb habaděj, na baru čekala obsluha vždy jen a jen na vás…

Samotné Roxy z toho radost asi příliš nemělo a kdyby přišlo o alespoň 100 platících návštěvníků více, bylo by určitě spokojenější. Na druhou stranu takhle jste se nemuseli v jednom kuse mačkat v tlačenici nebo odhánět zpocené clubbery, kteří se vám v jednom kuse otírají o oděv. Místa bylo všude dost a i když z balkonu vypadal parket zaplněný, každý si tam vydobyl přesně to místo, které k paření potřeboval.

Do Dlouhé ulice číslo 33 jsem dorazil krátce po jedenácté večerní. Příčinou toho byl mimo jiné sebevražedný skok do kolejiště v metru, ale nic mi v tu chvíli nemohlo zkazit nastávající večer, spíše tedy už noc. První se za gramofony objevil Rai. A pokud jste ho delší dobu neviděli, tak jste ho možná ani nepoznali. Přesně můj případ. Možná by to chtělo aktualizovat fotku na internetových stránkách klubu Roxy. Ale co do image se Rai nezměnil v tom, jak hraje. Zpočátku volil jeho oblíbené deep progressive desky, které si dobře užijete, i když zrovna nepaříte a tak na parketu nebylo téměř živáčka. Ovšem po přehoupnutí jeho setu přes půlnoc a s blížícím se hraní speciálního hosta pro ten večer, Anthonyho Pappa, hrál Rai více trancy desky a to už lidi na parket dostalo. V jednu hodinu, kdy nastalo první střídání, se už v Roxy slušně pařilo všude, kam jste se podívali.

Anthony Pappa. No vůbec tedy od pohledu nevypadal jako chlapík, který podle životopisu zformoval s několika dalšími DJi dnešní podobu světové taneční scény. Je to velmi sympatický člověk menší a silnější postavy a když ho neurazím, tak trochu podobný herci Dannymu de Vito :-) Hned jak Anthony přišel, strhl si lidi na svou stranu a nepustil je celé dvě hodiny svého setu. Škoda, že to trvalo jen ty 2 hodiny. Anthony Papa je podle mě přesně ten typ DJe, kterému by svědčilo hraní minimálně o 3-5 hodinách, kdyby ze svých desek vytvořil úplný epos. No ale aspoň něco. Anthony volil zpočátku velmi dlouhé a monotónní progressive desky i když ne tak deepové, jako před ním Rai. Fascinující byla na nich právě ta délka. Když jste se té hudbě naprosto oddali, nevnímali jste nic jiného, než jí a v tom transu jste neregistrovali ani mixování desek. To bylo dokonalé. Také Anthony později začal míchat více ráznější a bouřlivější desky, které balancovaly na hraně trance/progressive a lidi tleskali, pískali, prostě dělali všechno možné, aby vzdali dík tomuhle chlápkovi z Austrálie, která ač se na první pohled nezdál, byl a je světovou hvězdou první ligy. Moje slova by jistě podpořil i Josef Sedloň, který se na Anthonyho přišel také podívat a co sem já viděl, dost se bavil a pařil celé ty dvě hodiny jeho setu.

Všechno má ale jednou svůj konec a tak úderem třetí hodiny předal Anthony Pappa nářadíčko Joelu Einhornovi, který první jarní Zen dovedl do úspěšného konce. Bohužel parket ještě o něco více prořídl, ale tak velká katastrofa to nebyla. Lidi byli skvělí a vždy se tak nějak roztáhli, že atmosféra zůstala nedotčena. Joel svůj set začal ve šlépějích jeho předchůdce, takže velmi svižně a okázale v rytmu tvrdého tranceu a progressive. A podle mě příliš z toho neslevil až do úplného závěru party, ale to už sem byl natolik ospalý, že jsem raději šel domů.

Nejen muzikou jste se ale celou noc mohli bavit. Videoprojekce v podání Mimo TV si držela po celou noc svůj vysoký standard a světla a lasery od Wild Music byly prvotřídní. Málokde se mi poštěstilo vidět tolik na sekundu přesných momentů interakce hudby a světel. Prostě paráda jak pro uši, tak pro oči. Nemám nic moc, co bych vytknul, vlastně vůbec nic. No, spíš mě jedna věc jen trochu trápí a to, že měsíc je dost dlouhá doba pro čekání na Nicka Warrena, který přijede příště. Nešlo by to nějak urychlit?

Hudba: 90%
Světla a lasery: 80%
Zázemí a služby: 80%
Celkový dojem: 85%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016