REPORT

 

Report z Free Mondays od Jukiho

Čtveřice návrhářů v pondělí představila své nové kolekce pro nadcházející období. My jsme na večírku kreativců samozřejmě nechyběli a proto vám nyní můžeme nabídnout krátký reportík přímo z místa činu. A řekneme vám, bylo na co koukat!

 

Do pražského klubu Roxy zavítalo minulé pondělí po dlouhé a poněkud již stereotypní nudné odmlce zajímavé zpestření. DJs tu na několik desítek minut vystřídali urostlé krásné modelky a pěkně vypracovaní mladí muži, aby předvedli nové kolekce modelů čtyř nadějných módních návrhářů.

Organizátory celého dobře připraveného projektu byla sympatická dvojice Lenka Poláčková a její tandemový partner Jan Lobl. Sekundanty se pak stalo duo Petra Matušínská a Jakub Sajko. V pořadí již čtvrtá autorská přehlídka téměř  čerstvých absolventů střední návrhářské školy představila praktickou streetwearovou módu i několik takřka šílených extravagantních modelů. Lenku se nám podařilo zastihnout v pracovním stresu přímo během přehlídky: "Moje modely jsou barevné a hrozně veselé. V každém případě se nechci nijak omezovat. Nezapadám prostě svojí prací do klasického módního konzumu," říká.

Vzápětí pokračuje: "Věci by měly být zvláště na jaře optimistické a plné energie. Každý kus dělám jenom jednou, aby nepostrádal originalitu a byl skutečně unikátní." Na otázku jaké používá materiály a pro koho se její práce asi nejvíce hodí hned odpovídá: "Snažím se používat mixovaný materiál, protože lépe drží ušitý tvar. Mám ráda kombinované materiály, nejvíce asi bavlnu s lykrou. Každý model je rozdílný, ale snažím se je koncepčně stavět tak, aby se daly nosit jak v zimě, tak v parném létě. Jinak určitě pro mladé a rozjařené povahy jako já,"  vysvětluje.

A za jak dlouho je možné mít takový výstřelek doma? "To je obvykle velice různé. Závisí na povaze daného modýlku. Myslím, ale že normální doba šití až k člověku, který ho bude fyzicky nosit je jeden měsíc. Není to ani moc drahé, běžně jen dva tisíce korun," tvrdí. Tomu vehementně přikyvuje i Honza Lobl poblíž: "To je pravda. Třeba já to mám tak, že modely vytvářím teprve po seznámení se s člověkem, který za mnou přijde. Je nesmírně důležité si klienta ztypizovat a navázat s ním vztah. Bez té personální konexe na jednotlivé osobnosti prostě nic neudělám. Pak dostanu ten správný nápad hned, nebo až za několik dní."

Honzova kolekce na přehlídce v Roxy mohla připadat návštěvníkům jako určitý průřez všemi ročními obdobími. A nepletli se. Zhruba třicítka modelů se ukázala v mnohdy úsměvných kouscích včetně předimenzovaných kožešin. Pro normální používání pravděpodobně nejvíce sedla variace na normální džíny, ačkoliv v materiálu kladené do velmi atypického střihu a švů.

Velice eroticky, ale přitom seriózně působily například velké rudé šaty ve tvaru rozkvetlé růže. Zřejmě největší úspěch pak slavila kolekce vesmírných modelů s hudebním podkresem písně od Heleny Vondráčkové. Dramaturgicky velice dobře zvládnutý "trik" vyburcoval totálně přeplněnou Roxy v burácivý aplaus. V závěru našeho rychlého povídání ještě ve spěchu zjišťujeme, kdy se budeme moci těšit na příští přehlídku a nové výtvory s dílny talentovaných umělců. "Určitě to bude v Ostrově v Mnichově Hradišti 30.07. Bude to podobné jako minulý rok, kdy jsme dělali přehlídku a k tomu nám hráli Tata Bojs a Khoiba," shodně odpovídají na chrlené otázky.

Příležitostí i dalším návrhářům či performerům by měl klub Roxy po téhle zkušenosti věnovat určitě více. Možná je to cesta z mírně pokulhávající nálady pondělních oblíbených večírků a způsob, jak návštěvníky udržet i během teplých letních nocí. Předvedené oblečení je možné zakoupit či objednat v obchůdku Pour Pour v Ostrovní ulici v Praze.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016